Αθλητισμός

FIFA: Πρόστιμα σε Σερβία – Κροατία για εθνοτικές προκλήσεις

FIFA: Πρόστιμα σε Σερβία – Κροατία για εθνοτικές προκλήσεις

Πηγή Φωτογραφίας: olympics

Η FIFA επέβαλε επίσης στη Σαουδική Αραβία πρόστιμο 30.350 ευρώ  για «ομαδικό παράπτωμα» αφού πήρε έξι κίτρινες κάρτες σε παιχνίδια με Αργεντινή και Μεξικό

Στις ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες της Κροατίας και της Σερβίας επιβλήθηκε πρόστιμο από την πειθαρχική επιτροπή της FIFA την Τετάρτη για επεισόδια που αφορούσαν εθνοτικές προκλήσεις στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Η FIFA επέβαλε πρόστιμο 50.580 ευρώ στους Κροάτες αφού οι οπαδοί της ομάδας κακοποίησαν φραστικά και χλεύασαν τον Καναδό τερματοφύλακα Μίλαν Μπόργιαν, ο οποίος έχει οικογενειακούς δεσμούς σερβικής καταγωγής.

Η σερβική ποδοσφαιρική ομοσπονδία επιβλήθηκε πρόστιμο 20.230 ευρώ για ένα πολιτικό πανό για το γειτονικό Κοσσυφοπέδιο που εμφανίστηκε στα αποδυτήρια πριν παίξει με τη Βραζιλία στον εναρκτήριο αγώνα της ομάδας.

Το πανό με τα σερβικά χρώματα έδειχνε έναν χάρτη της χώρας που περιελάμβανε την επικράτεια της πρώην επαρχίας της, η οποία είναι ανεξάρτητο κράτος για σχεδόν 15 χρόνια, και το σύνθημα “No Surrender”.

Το Κοσσυφοπέδιο, το οποίο έχει πλειοψηφικό αλβανικό πληθυσμό, βρίσκεται υπό την προστασία του ΝΑΤΟ από το 1999 και την αποχώρηση των στρατευμάτων του Βελιγραδίου υπό τη διοίκηση του ισχυρού προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Αν και ορισμένες χώρες — συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων κρατών μελών της ΕΕ, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ — αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία της, η Σερβία συνεχίζει να αρνείται να το κάνει, μαζί με χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία του Κοσσυφοπεδίου διαμαρτυρήθηκε επίσημα στη FIFA για το πανό, το οποίο αναρτήθηκε πάνω από τα ντουλάπια δύο παικτών της Σερβίας στις 24 Νοεμβρίου.

Η FIFA είπε ότι η κατηγορία κατά της Κροατίας σχετίζεται με “χρήση λέξεων και αντικειμένων για τη μετάδοση μηνύματος που δεν είναι κατάλληλο για αθλητική εκδήλωση”.

Ο Καναδός Μπόργιαν γεννήθηκε σε μια περιοχή της Κροατίας με σημαντικό ποσοστό Σέρβων, μια από τις κύριες μειονότητες της βαλκανικής χώρας.

Αυτός και η οικογένειά του εγκατέλειψαν τη γενέτειρά τους Κνιν το 1995, όταν την κατέλαβαν οι κροατικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Καταιγίδα. Οι Σέρβοι είχαν διαφύγει με τρακτέρ, μεταξύ άλλων.

Κατά τη διάρκεια της ήττας του Καναδά με 4-1 από την Κροατία στις 27 Νοεμβρίου, ένα πανό που εμφανίστηκε από Κροάτες οπαδούς χρησιμοποίησε ένα λογότυπο του κατασκευαστή τρακτέρ John Deere και άλλαξε το σλόγκαν μάρκετινγκ για να στοχεύσει τον Borjan.

Οι οπαδοί φώναζαν επίσης «Ο Μπόργιαν είναι Ουστάσα», μια ειρωνική αναφορά στο φασιστικό κίνημα της Κροατίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που ηγήθηκε του λεγόμενου Ανεξάρτητου Κράτους της Κροατίας ή NDH, ενός ναζιστικού γερμανικού κράτους-μαριονέτα.

Οι αρχές του NDH διοργάνωσαν στρατόπεδα συγκέντρωσης για Εβραίους, Σέρβους, Ρομά και άλλες μειονότητες, συμπεριλαμβανομένου του Jasenovac, το οποίο θεωρείται ένα από τα δέκα μεγαλύτερα στρατόπεδα στην Ευρώπη.

Η FIFA επέβαλε επίσης στη Σαουδική Αραβία πρόστιμο 30.350 ευρώ  για «ομαδικό παράπτωμα» αφού πήρε έξι κίτρινες κάρτες σε παιχνίδια με Αργεντινή και Μεξικό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments