Διεθνή

Guardian: “Εξαφανίστηκε” κατασχεθέν γιοτ Ρώσου ολιγάρχη από το λιμάνι της Σαρδηνίας

Guardian: “Εξαφανίστηκε” κατασχεθέν γιοτ Ρώσου ολιγάρχη από το λιμάνι της Σαρδηνίας
Η τελευταία φορά που το είδαν ήταν το περασμένο καλοκαίρι - Χάθηκε χρόνος μέχρι να διαπιστωθεί ο ιδιοκτήτης του

Ένα πολυτελές γιοτ ιδιοκτησίας ενός Ρώσου ολιγάρχη που υποτίθεται ότι κατασχέθηκε λόγω των κυρώσεων της ΕΕ εξαφανίστηκε μυστηριωδώς από λιμάνι στο ιταλικό νησί της Σαρδηνίας το περασμένο καλοκαίρι.

Το 22 μέτρων Aldabra ανήκει στον Ντμίτρι Μαζεπίν, τον δισεκατομμυριούχο ιδιοκτήτη μιας εταιρείας ορυκτών λιπασμάτων και πατέρα του πρώην οδηγού της Formula 1, Νικίτα Μαζεπίν.

Το σκάφος, που εκτιμάται ότι αξίζει μεταξύ 700.000 και 1 εκατομμυρίου ευρώ, ελλιμενίστηκε στο λιμάνι της Όλμπια και κατασχέθηκε τον Μάρτιο, όταν ο ιδιοκτήτης του συμπεριλήφθηκε στη λίστα κυρώσεων τις εβδομάδες μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Παρέμεινε εκεί μέχρι τον Ιούνιο, όταν το γιοτ εξαφανίστηκε ώρες πριν επιβεβαιωθεί επίσημα ότι ανήκει στον Μαζεπίν.

«Ο Μζεπίν ήξερε ότι ήταν στη λίστα, αλλά κατάφερε να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την περίοδο κατά την οποία εργαζόμασταν για να αποδείξουμε ότι το σκάφος του ανήκε, καθώς έπρεπε να ερευνήσουμε την αλυσίδα ιδιοκτησίας», είπε μια πηγή από την ομάδα οικονομικής αστυνομίας της Σαρδηνίας. «Ήμασταν στη διαδικασία επιβεβαίωσης [της ιδιοκτησίας] όταν αφαιρέθηκε».

Η αστυνομία είπε ότι ο Μαζεπίν προσέλαβε μια ξένη εταιρεία, η οποία με τη σειρά της προσέλαβε έναν καπετάνιο από τη Σαρδηνία για να μεταφέρει το γιοτ μακριά από την Ιταλία .

Μια έρευνα της ομάδας της οικονομικής αστυνομίας που ανέλαβε την έρευνα, ανακάλυψε ότι το γιοτ έκανε στάση στο μικρό λιμάνι της Biserta στην Τυνησία, αλλά η τρέχουσα τοποθεσία του είναι άγνωστη.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο Ρώσος ολιγάρχης, η εταιρεία που συμμετείχε στην οργάνωση του απόπλους και ο καπετάνιος, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε σε ποιον ανήκει το πλοίο, αντιμετωπίζουν πρόστιμα έως και 500.000 ευρώ για την παράνομη απομάκρυνση του πλοίου από την Ιταλία.

Είναι η πρώτη περίπτωση στην Ιταλία, Ρώσου με παγωμένα περιουσιακά στοιχεία στη χώρα που κατάφερε να αποφύγει τις κυρώσεις της ΕΕ.

«Αυτό το γιοτ δεν έπρεπε να έχει φύγει ποτέ από τη Σαρδηνία», είπε η αστυνομική πηγή. «Έτσι, μπορείτε να δείτε μια στάση που προφανώς είχε στόχο να την αφαιρέσει από τους κανόνες».

Μια βίλα στη Σαρδηνία που ανήκει στον Μαζεπίν είναι επίσης μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων ρωσικής ιδιοκτησίας που πάγωσαν σε όλο το νησί, αγαπημένος προορισμός για τους ολιγάρχες πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Ένα πολυτελές αυτοκίνητο 600.000 ευρώ, κατασκευασμένο για να αντέχει σε σφαίρες και εκρηκτικά, που ανήκει στον Alisher Usmanov, πρώην μέτοχο της ποδοσφαιρικής ομάδας Άρσεναλ, είναι επίσης μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων που κατασχέθηκαν στη Σαρδηνία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments