Διεθνή

Βούσιτς: Η Σερβία θα ζητήσει από το ΝΑΤΟ να αναπτύξει στρατεύματά του στο Κοσσυφοπέδιο

Βούσιτς: Η Σερβία θα ζητήσει από το ΝΑΤΟ να αναπτύξει στρατεύματά του στο Κοσσυφοπέδιο

Πηγή Φωτογραφίας: balkaninsight

Ο Βούτσιτς είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Βελιγράδι ότι θα υποβάλει το αίτημα με επιστολή του στον διοικητή της ΝΑΤΟϊκής δύναμης KFOR, παρότι εκτιμά ότι το αίτημά του δεν θα γίνει δεκτό

 Η Σερβία θα ζητήσει από τις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ να της επιτρέψουν να αναπτύξει σερβικό στρατό και αστυνομία στο Κοσσυφοπέδιο, αν και πιστεύει ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να εγκριθεί το αίτημα, δήλωσε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς το Σάββατο.

Ο Βούτσιτς είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Βελιγράδι ότι θα υποβάλει το αίτημα με επιστολή του στον διοικητή της ΝΑΤΟϊκής δύναμης KFOR.

Οι δηλώσεις του Βούτσιτς ήρθαν μετά από μια σειρά επεισοδίων μεταξύ των αρχών του Κοσσυφοπεδίου και των ντόπιων Σέρβων που αποτελούν την πλειονότητα στις βόρειες περιοχές του Κοσσυφοπεδίου.

«Θα ζητήσουμε από τον διοικητή της KFOR να διασφαλίσει την ανάπτυξη του στρατού και του αστυνομικού προσωπικού της Δημοκρατίας της Σερβίας στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου και των Μετόχια», είπε ο Βούτσιτς σε συνέντευξη Τύπου στο Βελιγράδι. Είπε ότι δεν είχε αυταπάτες ότι το αίτημα θα γίνει δεκτό.

Η κυβέρνηση στο Βελιγράδι θα εγκρίνει επισήμως το έγγραφο τη Δευτέρα ή την Τρίτη.

Θα είναι η πρώτη φορά που το Βελιγράδι θα ζητήσει  να αναπτύξει στρατεύματα στο Κοσσυφοπέδιο, σύμφωνα με τις διατάξεις ενός ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που τερμάτισε τον πόλεμο του 1998-1999, στον οποίο το ΝΑΤΟ μεσολάβησε κατά της Σερβίας για να προστατεύσει το Κόσοβο της αλβανικής πλειοψηφίας.

Το ψήφισμα αναφέρει ότι η Σερβία μπορεί να αναπτύξει έως και 1.000 στρατιωτικούς, αστυνομικούς και τελωνειακούς αξιωματούχους σε ορθόδοξους χριστιανικούς θρησκευτικούς χώρους, περιοχές με σερβικές πλειοψηφίες και συνοριακά περάσματα, εάν μια τέτοια ανάπτυξη εγκριθεί από τον διοικητή της KFOR.

Την εποχή που συμφωνήθηκε, το Κοσσυφοπέδιο αναγνωρίστηκε διεθνώς ως τμήμα της Σερβίας. Με την υποστήριξη της Δύσης, το Κοσσυφοπέδιο κήρυξε ανεξαρτησία το 2008, μια διακήρυξη που δεν αναγνωρίστηκε από τη Σερβία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments