Διεθνή

ΗΠΑ: Το Ιράν είναι πλέον «κορυφαίος στρατιωτικός υποστηρικτής» της Ρωσίας

ΗΠΑ: Το Ιράν είναι πλέον «κορυφαίος στρατιωτικός υποστηρικτής» της Ρωσίας

Πηγή Φωτογραφίας: reuters

Μια συνεργασία που οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν επιβλαβή για την Ουκρανία, τους γείτονες του Ιράν και τη διεθνή κοινότητα

Οι σχέσεις Ρωσίας και Ιράν έχουν εξελιχθεί σε μια πλήρη αμυντική εταιρική σχέση, δήλωσαν οι ΗΠΑ.

Η Ρωσία παρέχει ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο στρατιωτικής υποστήριξης, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν αναφορές ότι οι δύο χώρες εξετάζουν την κοινή παραγωγή φονικών drones.

Μιλώντας την Παρασκευή, ο κ. Κίρμπι είπε ότι μια συνεργασία μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας για την παραγωγή drones θα ήταν επιβλαβής για την Ουκρανία, τους γείτονες του Ιράν και τη διεθνή κοινότητα.

«Η Ρωσία επιδιώκει να συνεργαστεί με το Ιράν σε τομείς όπως η ανάπτυξη όπλων, η εκπαίδευση», είπε, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ φοβούνται ότι η Ρωσία σκόπευε «να παράσχει στο Ιράν προηγμένα στρατιωτικά στοιχεία», συμπεριλαμβανομένων ελικοπτέρων και συστημάτων αεράμυνας.

«Το Ιράν έχει γίνει ο κορυφαίος στρατιωτικός υποστηρικτής της Ρωσίας…» είπε. “Η Ρωσία χρησιμοποιεί ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να χτυπήσει ενεργειακές υποδομές, στερώντας από εκατομμύρια Ουκρανούς ρεύμα, θερμότητα, κρίσιμες υπηρεσίες. Οι άνθρωποι στην Ουκρανία σήμερα πεθαίνουν πραγματικά ως αποτέλεσμα των ενεργειών του Ιράν.”

Σε απάντηση στα σχόλια του Κίρμπι, ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέιμς Κλέβερλι είπε ότι το Ιράν έχει γίνει ένας από τους κύριους στρατιωτικούς υποστηρικτές της Ρωσίας και ότι η μεταξύ τους σχέση απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια.

«Οι άθλιες συμφωνίες» μεταξύ των δύο χωρών οδήγησαν το Ιράν να στείλει εκατοντάδες drones στη Ρωσία, είπε.

«Σε αντάλλαγμα, η Ρωσία προσφέρει στρατιωτική και τεχνική υποστήριξη στο ιρανικό καθεστώς, γεγονός που θα αυξήσει τον κίνδυνο που ενέχει για τους εταίρους μας στη Μέση Ανατολή και για τη διεθνή ασφάλεια», πρόσθεσε.

Είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησε με τις ΗΠΑ ότι η ιρανική υποστήριξη στον ρωσικό στρατό θα αυξηθεί τους επόμενους μήνες καθώς η Ρωσία προσπαθούσε να αποκτήσει περισσότερα όπλα, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων βαλλιστικών πυραύλων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments