Διεθνή

Guardian: Ιράν και Ρωσία βρίσκουν κοινό έδαφος μέσω των πολέμων σε Συρία – Ουκρανία

Guardian: Ιράν και Ρωσία βρίσκουν κοινό έδαφος μέσω των πολέμων σε Συρία – Ουκρανία

Πηγή Φωτογραφίας: reuters

Ενώ η Συρία ήταν η αρένα για να ξεκινήσει μια τέτοια συνεργασία δύο απίθανων συμμάχων, η Ουκρανία μετατρέπεται γρήγορα σε πεδίο μάχης για να την εδραιώσει

Όταν ένα ρωσικό αεροπλάνο έφτασε στο Ιράν με 140 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά και μια λεία από κατασχεμένα δυτικά όπλα, μια ανταλλαγή για ιρανικά drones, σηματοδότησε μια νέα φάση σε μια επταετή συμμαχία μεταξύ δύο απίθανων συντρόφων.

Η παράδοση μετρητών και όπλων φέρεται να έγινε τον Αύγουστο, αφού η Ρωσία έλαβε τις πρώτες της παραδόσεις drones για να υποστηρίξει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ήταν η πρώτη γνωστή συμβολή του Ιράν στη ρωσική επίθεση στην Ευρώπη. Αλλά ο δεσμός μεταξύ των δύο χωρών είχε σφυρηλατηθεί σε μια άλλη ήπειρο που είχε καταστραφεί από τον πόλεμο, τη Μέση Ανατολή.

Στο αποκορύφωμα του αγώνα του Μπασάρ αλ Άσαντ να σώσει τη Συρία από τις δυνάμεις που είχαν χτυπήσει τον στρατό του μέχρι το σημείο της ήττας, ο Ιρανός στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί πέταξε στη Μόσχα για να συναντήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Εκεί άνοιξε χάρτες μπροστά στον Ρώσο ηγέτη και εξήγησε τα βάσανα του Άσαντ. Η επίσκεψη έβαλε τις βάσεις για την παρέμβαση της Ρωσίας το 2015 και δημιούργησε μια συμφωνία μεταξύ δύο χωρών με λίγα κοινά στοιχεία, εκτός από την κοινή επιθυμία να κατακερματιστεί η καθιερωμένη τάξη και να υπονομευθεί η Δύση.

Ενώ η Συρία ήταν η αρένα για να ξεκινήσει μια τέτοια συνεργασία, η Ουκρανία μετατρέπεται γρήγορα σε πεδίο μάχης για να την εδραιώσει. Οι συνήθως άκαμπτοι ισλαμικοί ηγέτες του Ιράν και ο κοσμικός εθνικισμός αίματος και χώματος του Πούτιν έχουν βρει κοινό έδαφος παρά τα πολύ διαφορετικά στυλ διακυβέρνησης και στόχους. Οι κοινές τους επιθυμίες τους έχουν κάνει φυσικούς συνεργάτες.

«Ήταν στη Συρία που διαμορφώθηκε για πρώτη φορά αυτή η συνεργασία και στην Ουκρανία όπου εξελίσσεται ακόμη περισσότερο», δήλωσε ο Τσαρλς Λίστερ, ανώτερος συνεργάτης και διευθυντής του προγράμματος Συρίας στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής.

«Ενώ στη Συρία ήταν το Ιράν που πολέμησε τη μακρά μάχη [υποστήριξη του Άσαντ] μόνο για να σωθεί από μια ρωσική επέμβαση, το αντίθετο συνέβη στην Ουκρανία, με την πιο πρόσφατη είσοδο του Ιράν στη σύγκρουση μέσω μεταφοράς στρατηγικών όπλων για να βοηθήσει τη Ρωσία. ταλαιπωρημένη εκστρατεία».

Το Sky News, το οποίο ανέφερε για πρώτη φορά τη ρωσική παράδοση μετρητών αυτή την εβδομάδα, είπε ότι οι πηγές του πρότειναν ότι είναι πιθανό να παραδοθούν περισσότερα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, εμβαθύνοντας τη συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών και εκθέτοντας πολιτικούς στόχους σε μεγαλύτερη καταστροφή πριν από τον χειμώνα.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που έχουν ήδη παραδοθεί έχουν χρησιμοποιηθεί για να ερημώσουν πόλεις της Ουκρανίας. Πολλοί έχουν αναπτυχθεί ως καμικάζι , ενώ άλλοι έχουν πλατφόρμες πυραύλων που έχουν χτυπήσει νοσοκομεία και σταθμούς ηλεκτρισμού.

Οι εκτεταμένες επιθέσεις σε στόχους αμάχων αποτελούν χαρακτηριστικό των ρωσικών επιθέσεων στην ανατολική Συρία τα τελευταία επτά χρόνια, όπου νοσοκομεία, σχολεία, αρτοποιεία και ουρές τροφίμων έχουν στοχοποιηθεί τακτικά και τουλάχιστον αρκετές χιλιάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί. Την περασμένη εβδομάδα, ένα ρωσικό drone βοήθησε στην καθοδήγηση συριακών πυραύλων που περιείχαν βόμβες διασποράς σε καταυλισμό εκτοπισμένων Σύριων στα βορειοδυτικά της χώρας, σκοτώνοντας εννέα ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 75.

«Η μεγαλύτερη ανησυχία για τον συριακό λαό είναι ο τερματισμός των τρομοκρατικών επιθέσεων που συνεχίζουν να δολοφονούν τα παιδιά τους και να καταδιώκουν τους εκτοπισμένους σε ολόκληρη τη χώρα», ανέφεραν οι White Helmets, μια ομάδα πρώτης αντίδρασης που δρα σε περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από την αντιπολίτευση. «Ωστόσο, είναι δύσκολο να διαπραγματευτείς και να έχεις απαιτήσεις από μια στρατιωτική μηχανή που δεν ξέρει τίποτα άλλο παρά να σκοτώνει. Είναι επίσης δύσκολο να ζητήσεις βοήθεια από μια διεθνή κοινότητα που διέπεται από πολιτικές ισορροπίες και περιφερειακά συμφέροντα μακριά από την τροχιά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η στρατιωτική εκστρατεία της Ρωσίας έχει επικεντρωθεί στη βόρεια Συρία, αλλά με το Ιράν έχει χαράξει σφαίρες επιρροής σε ολόκληρη τη χώρα, μοιράζοντας γρανάζια του συριακού στρατού και του μηχανισμού πληροφοριών. Και οι δύο χώρες έχουν πολύ διαφορετικές απόψεις για το είδος της χώρας που αναμένουν να αναδυθεί από τα ερείπια της Συρίας, αλλά προς το παρόν παραμερίζουν τα οράματα των τελικών παιχνιδιών.

«Με [τους στρατηγούς] Ντβόρνικοφ και τώρα τον Σουροβίκιν , τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία διαχειρίστηκαν βετεράνοι της Συρίας», είπε ο Λίστερ. «Και οι δύο επένδυσαν βαθιά στην εγκαθίδρυση και επέκταση μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης με τη δύναμη Quds του Ιράν.

«Οι σύμμαχοι βοηθούν ο ένας τον άλλον, και η Ουκρανία δείχνει πόσο πολύ πρέπει να εκτιμά το Ιράν τη σχέση του με τον Πούτιν. Ενώ η Κίνα είναι αρκετά έξυπνη για να κρατήσει τις αποστάσεις της, δεν προκαλεί έκπληξη να βλέπεις όπως το Ιράν – και η Βόρεια Κορέα, ένα άλλο μέρος της συμμαχίας στη Συρία – να κάνουν ό,τι μπορούν για να ενισχύσουν τη ρωσική επιθετικότητα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments