Αθλητισμός

Ο Σάντος τιμωρήθηκε γιατί δεν σεβάστηκε τον Ρονάλντο και την ιστορία

Ο Σάντος τιμωρήθηκε γιατί δεν σεβάστηκε τον Ρονάλντο και την ιστορία

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η Πορτογαλία αποκλείστηκε από το Μαρόκο με έναν άδοξο τρόπο.

Η Πορτογαλία αποκλείστηκε από το Μαρόκο με έναν άδοξο τρόπο. Το είχα γράψει, το είχα τονίσει και στην Game Night μετά τον θρίαμβο της Πορτογαλίας με την Ελβετία, πως θα ήταν καλύτερο για τους Πορτογάλους να κέρδιζαν με 1-0 με τον Κριστιάνο Ρονάλντο στο γήπεδο, παρά που έβαλαν 6 γκολ, χωρίς αυτόν.

Αυτή η διοργάνωση κουβαλά μια ιστορικότητα που ο κάθε ομοσπονδιακός προπονητής είναι υποχρεωμένος να την σεβαστεί και να την ακολουθήσει. Ο Φερνάντο Σάντος δεν το έκανε και τιμωρήθηκε.

Είμαστε ευεργετημένοι από τον Φερνάντο Σάντος

Ο Φερνάντο Σάντος είναι ένας αξιόλογος προπονητής που τη δική μας χώρα την ευεργέτησε. Ήταν σπουδαίο και δύσκολο το να συνεχίσει το έργο του Ρεχάγκελ και τώρα που τα χρόνια πέρασαν, μπορούμε να το καταλάβουμε πιο εύκολα. Κράτησε μαζί με όσους είχαν απομείνει από τη γενιά του 2004, το όνειρο μας ανοιχτό για ακόμη 4 χρόνια.

Μας πήγε στους 8 του Ευρωπαϊκού το 2012, στους 16 του Μουντιάλ το 2014. Από τη στιγμή που αποχώρησε και μαζί του αποχώρησε από τη δράση ο Καραγκούνης και λίγο αργότερα και ο Κατσουράνης, το όνειρο έσβησε εκεί. Η πορεία μας, που ξεκίνησε το 2001 με την πρόσληψη του Ότο Ρεχάγκελ που κλήθηκε να αξιοποιήσει μία σπουδαία γενιά ποδοσφαιριστών, ολοκληρώθηκε με τον αδέξιο χειρισμό της ΕΠΟ το καλοκαίρι του 2014.

Το αντίο είχε γραφτεί πριν επιστρέψουμε από τα γήπεδα της Βραζιλίας και η εθνική μας ομάδα τιμωρήθηκε από την συγκεκριμένη απόφαση. Με τον Σάντος έχουμε να θυμόμαστε δύο προκρίσεις σε τελικά και δύο σπουδαίες πορείες. Ο Σάντος ανέλαβε την εθνική της πατρίδας του και κατάφερε να κατακτήσει το Ευρωπαϊκό του 2016, είναι σίγουρο πως ό,τι και αν έγινε στα γήπεδα του Κατάρ αλλά και στις προηγούμενες δύο αποτυχημένες προσπάθειες σε τελικά, η θητεία του θα μείνει στην ιστορία του πορτογαλικού ποδοσφαίρου ως επιτυχημένη.

Δεν είχε δικαίωμα να κάνει αναπληρωματικό τον Ρονάλντο

Η αλήθεια όμως είναι πως στο Κατάρ ο Φερνάντο Σάντος τρέλανε τον κόσμο και έχει μεγάλη ευθύνη για τον αποκλεισμό της ομάδας του. Έκανε αναπληρωματικό τον μεγαλύτερο ποδοσφαιριστή στην ιστορία του πορτογαλικού ποδοσφαίρου στο τελευταίο Μουντιάλ της καριέρας του και τον καλύτερο ίσως ακραίο μπακ αυτήν την εποχή στον πλανήτη.

Να επιστρέψουμε όμως στον Ρονάλντο, ο Τεν Χαχ στην Γιουνάιτεντ είναι άλλη ιστορία. Εκεί μιλάμε για συλλόγους που οι προπονητές κρίνονται για το αποτέλεσμα σε βάθους χρόνου και είναι λογικό για το πλάνο του, ο Ρονάλντο στα 37 του να είναι πρόβλημα, στις εθνικές ομάδες όμως, η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Οι ποδοσφαιριστές με το μέγεθος του Ρονάλντο κουβαλάνε μία κληρονομιά η οποία κάνει υπερήφανη και την πατρίδα τους. Καλώς η κακώς, συμφωνεί κανείς η όχι, ο Ρονάλντο δεν είναι ένας απλά καλός ποδοσφαιριστής για τους Πορτογάλους. Είναι αυτός που πιστεύουν πως τους δίνει το δικαίωμα να υποστηρίζουν πως έβγαλαν τον κορυφαίο της τελευταίας 20ετίας, ακόμα και όλων των εποχών. Αυτόν τον ποδοσφαιριστή δεν γίνεται να τον μετατρέψει ο προπονητής της Εθνικής Πορτογαλίας σε αναπληρωματικό, δεν έχει το δικαίωμα.

Ο Σάντος τον έβγαλε στην σέντρα

Παραμονή του παιχνιδιού με το Μαρόκο έκανε την απίθανη δήλωση, λέγοντας ότι “είναι στην μόδα να χτυπάνε τον Ρονάλντο, αφήστε τον ήσυχο”. Το δήλωσε ενώ αυτός δεν φρόντισε να τον προστατέψει, στην πραγματικότητα ο Φερνάντο Σάντος ήταν αυτός που τον έβγαλε στην σέντρα και δημιούργησε όλη τη θύελλα των δημοσιευμάτων, με την απόφασή του να τον μετατρέψει από ηγέτη σε αναπληρωματικό.

Όλα ξεκίνησαν μία ημέρα πριν το παιχνίδι με την Ελβετία, όταν απάντησε για την αντίδραση του Ρονάλντο στην αλλαγή του με την Νότια Κορέα “την ώρα του αγώνα δεν το κατάλαβα, στο video όμως είδα κάτι που δεν μου άρεσε, δεν μου άρεσε καθόλου”.

Η αρχή του τέλους

Την επόμενη ημέρα τον είχε εκτός ενδεκάδας και η Πορτογαλία έβαλε 6 γκολ στους Ελβετούς που ήταν ταλαιπωρημένοι από ίωση και οι περισσότεροι έπαιζαν με πυρετό. Αυτό το αποτέλεσμα αποδείχτηκε η αρχή του τέλους της Πορτογαλίας.

Όλα αυτά τα χρόνια, για τη δική του παρουσία, όπου και να πήγαινε η Εθνική Πορτογαλίας, σε όποια πόλη του πλανήτη, είτε για να προπονηθεί, είτε για να αγωνιστεί, είχε φίλους, οπαδούς που την υποστήριζαν για τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Το τελευταίο διάστημα σε ολόκληρο τον πλανήτη η συντριπτική πλειοψηφία ήθελε να δει τελικό το μεγάλο παιχνίδι ανάμεσα στην Αργεντινή και την Πορτογαλία.

Αυτό που ήθελαν να δουν είναι την μάχη ανάμεσα σε Μέσι -Ρονάλντο, στο τελευταίο Μουντιάλ της καριέρας τους. Αυτοί οι ποδοσφαιριστές δημιουργούν ιστορίες που είναι πάνω από τις ομάδες που αγωνίζονται και η διαδρομή τους δημιουργεί μία κληρονομιά, για την οποία η πατρίδα τους υπερηφανεύεται για χρόνια.

Τον κατηγόρησαν που ήθελε να κάνει αποθεραπεία με τους βασικούς

Οι Αργεντίνοι δικαιολογημένα τον Μέσι τον έχουν ακόμη σαν Θεό, τον Ρονάλντο ο Φερνάντο Σάντος τον έκανε αναπληρωματικό και από την στιγμή που ήρθε ένα προσωρινό θριαμβευτικό αποτέλεσμα χωρίς αυτόν στο γήπεδο, τον μετέτρεψαν τα ΜΜΕ σε πρόβλημα.

Ξαφνικά ο Ρονάλντο έβλεπε τον εαυτό του κατηγορούμενο σε πρωτοσέλιδα, επειδή τόλμησε να θέλει να κάνει αποθεραπεία με τους βασικούς και δεν δέχτηκε να προπονείται με τους αναπληρωματικούς. Ανεξάρτητα από το αν συνέβη ή όχι το συγκεκριμένο περιστατικό, είναι ντροπή να λερώνεται το όνομα ενός μύθου με τέτοια δημοσιεύματα.

Αυτές τις ημέρες τον Ρονάλντο τον κόντυνε πολύ η διαχείριση του προπονητή του, κάτι που δεν επιτρεπόταν να συμβεί. Απορώ πραγματικά πως κάποιοι πίστευαν ότι είχε πάρει τη σωστή απόφαση, κρίνοντας μόνο και μόνο από το αποτέλεσμα.

Φανταστείτε να τον είχε ξεκινήσει με το Μαρόκο

Μιλάμε για εθνική ομάδα, για ένα τουρνουά συγκεκριμένων αγώνων που τα παιχνίδια μένουν για πάντα στην ιστορία. Αυτό το τουρνουά η Πορτογαλία, όφειλε να το δώσει με βασικό τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Κανένας δεν θα μπορούσε να κατηγορήσει τον προπονητή αν η Πορτογαλία δεν πήγαινε καλά, επειδή ο Ρονάλντο, δεν είναι πια ο ίδιος, όμως δεν είχε το δικαίωμα να αποκλειστεί χωρίς αυτόν στο γήπεδο.

Είναι κάτι που δεν περίμενα τον αποκλεισμό του για να το γράψω, τα είχα αναφέρει στο κείμενό μου μετά από το παιχνίδι με την Ελβετία, τονίζοντας πως τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις ότι και να κάνει ο Σάντος να είναι λάθος. Φανταστείτε να είχε ξεκινήσει τον Ρονάλντο μετά την πλασματική 6άρα με τους Ελβετούς, τι θα γινόταν.

Όσοι πίστεψαν πως η απουσία του Ρονάλντο από την ενδεκάδα, τη μεταμόρφωσε και την έκανε να διαλύσει την Ελβετία, θα θεωρούσαν πως η πίεση που άσκησε για να επιστρέψει, την απέκλεισε. Ο Ρονάλντο ήταν τυχερός που ο Σάντος τον κράτησε εκτός και ο κόσμος είδε το Μαρόκο για 51 λεπτά να κερδίζει την Πορτογαλία χωρίς αυτόν και τον Κανσέλο στο γήπεδο και τον Σάντος να ζητά στα τελευταία 40 λεπτά τη βοήθειά τους για να αλλάξει τα δεδομένα.

Βιάστηκαν να αποθεώσουν το λάθος

Οι περισσότεροι μετά το θρίαμβο επί της Ελβετίας βιάστηκαν να αποθεώσουν τον Σάντος, που αυτό που είχε κάνει ήταν να κερδίσει με αναπληρωματικούς τους Ρονάλντο, Κανσέλο. Ασφαλώς και οι Πορτογάλοι έχουν αστείρευτη παραγωγή παικτών, τεράστιο αριθμό ποδοσφαιριστών, με απύθμενο ποδοσφαιρικό ταλέντο και μπορούν να καλύψουν οποιαδήποτε απουσία με επιτυχία.

Σημασία έχει όμως με ποιους πρέπει να δώσεις την μάχη για να κατακτήσεις το Μουντιάλ. Αφήστε τον μύθο, την κληρονομιά που κουβαλά ο Κριστιάνο και την ιστορικότητα που είχε η τελευταία του συμμετοχή, αναρωτιέμαι αν γίνεται να αποθεώνεται ένας προπονητής που άφησε εκτός ενδεκάδας τον Κανσέλο, τον κορυφαίο ίσως μπακ στον κόσμο, που παίζει και στις δύο πλευρές ισάξια μόνο και μόνο επειδή του βγήκε το αποτέλεσμα.

Υπάρχει προπονητής στον κόσμο που προτιμά τον Νταλότ για δεξί μπακ και τον Γκερέιρο για αριστερό μπακ, από τον Κανσέλο; Κι όμως ο Σάντος προτίμησε και τους δύο. Επέλεξε να πάει στη μάχη για την κατάκτηση του Μουντιάλ με αναπληρωματικό τον Κανσέλο και μάλιστα χειροκροτήθηκε για αυτήν την απόφαση μόνο και μόνο επειδή κέρδισε.

Αυτή η νίκη, η εξάρα επί των Ελβετών, που αποδείχτηκε πως είχαν ίωση, ήταν και η καταστροφή της Πορτογαλίας στην διοργάνωση.

Πηγή: sport24.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments