Διεθνή

FAZ: Τα φτωχά παιδιά της Τουρκίας

FAZ: Τα φτωχά παιδιά της Τουρκίας

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ο Ερντογάν δεν μπορεί να σκεφτεί κάτι άλλο για να ανακουφίσει τη δυστυχία. Έφερε λοιπόν μαύρο χρήμα στη χώρα και το εμπόριο ναρκωτικών ανθεί. Ο θρησκευτικός εξτρεμισμός βρίσκεται στην κορυφή. Τα παιδιά και η νεολαία πέφτουν στη θλίψη και την φτώχεια. Το αφιέρωμα από τη γερμανική Franffurter Allgemeine Zeitung.

Μια στάση λεωφορείου στην πόλη Gümüshane της κεντρικής Ανατολίας, όπου ο Ερντογάν κέρδισε το 77% των εκλογών το 2018: την περασμένη εβδομάδα, ένας μαθητής δημοτικού σχολείου κρέμασε μια προκήρυξη που επαναστατεί ενάντια στη φτώχεια. Δεν έγινε γνωστή ούτε η ταυτότητα ούτε η ακριβής ηλικία του μαθητή. Έγραφε στο ιδιόχειρο: «Δεν έχει δικαίωμα ένα παιδί να είναι ευτυχισμένο; Γεννήθηκε ένα φτωχό παιδί για να είναι φτωχό εδώ; Ή το έστειλε ο Αλλάχ να υποφέρει από τη φτώχεια; παρακαλώ βοηθήστε τους…».

Αυτό είναι ένα πικρό παράδειγμα της φτώχειας που υφίστανται τα κατώτερα και μεσαία στρώματα στην Τουρκία. Δυστυχώς, ο μαθητής που δημοσίευσε το σημείωμα δεν είναι μεμονωμένη περίπτωση. Λόγω της οικονομικής κρίσης, εκατομμύρια παιδιά έπρεπε να παραιτηθούν από ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα: την επαρκή διατροφή. Ένας στους τέσσερις μαθητές πηγαίνει στο σχολείο πεινασμένος και τον τελευταίο καιρό υπάρχουν αναφορές για παιδιά που λιποθυμούν από την πείνα στο σχολείο.

Όσον αφορά την παιδική φτώχεια, κατατάσσουμε τη δεύτερη θέση μετά την Κόστα Ρίκα. Δεν είναι να απορείς. Στην Τουρκία, όπου το όριο της φτώχειας είναι πενταπλάσιο του κατώτατου μισθού, το ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού για τα τρόφιμα έχει φτάσει το 102,5 τοις εκατό ακόμη και σε στατιστικές που χειραγωγούνται από τα παλάτι. Είμαστε πρωταθλητές Ευρώπης στην φτώχεια. Δεν είμαστε περήφανοι που είμαστε φτωχοί.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments