Διεθνή

Έλον Μασκ: Επίδειξη ισχύος – Ανέστειλε τα προφίλ δημοσιογράφων στο Twitter

Έλον Μασκ: Επίδειξη ισχύος – Ανέστειλε τα προφίλ δημοσιογράφων στο Twitter

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Χωρίς επαρκείς εξηγήσεις, προκαλώντας θύελλα επικρίσεων

 Το Twitter ανέστειλε την Πέμπτη τους λογαριασμούς πολλών επιφανών δημοσιογράφων που έγραψαν πρόσφατα για τον νέο του ιδιοκτήτη Έλον Μασκ, με τον δισεκατομμυριούχο να αναρτά στο Twitter ότι οι κανόνες που απαγορεύουν τη δημοσίευση προσωπικών πληροφοριών ισχύουν για όλους, συμπεριλαμβανομένων των εκπροσώπων του Τύπου.

Απαντώντας σε ένα tweet σχετικά με τις αναστολές λογαριασμών, ο Μασκ, ο οποίος έχει περιγράψει τον εαυτό του ως απολυτάρχη της ελευθερίας του λόγου, έγραψε στο Twitter: «Για τους «δημοσιογράφους» ισχύουν οι ίδιοι κανόνες doxxing όπως και για όλους τους άλλους», μια αναφορά στους κανόνες του Twitter που απαγορεύουν την κοινοποίηση προσωπικών πληροφοριών. που ονομάζεται doxxing.

Οι λογαριασμοί που ανήκαν στον Donie O’Sullivan του CNN, στον Ryan Mac των New York Times, στον Drew Harwell της The Washington Post και σε άλλους δημοσιογράφους οι οποίοι κάλυπταν επιθετικά τον Musk τις τελευταίες εβδομάδες, ανεστάλησαν απότομα. Ο λογαριασμός του προοδευτικού ανεξάρτητου δημοσιογράφου Aaron Rupar απαγορεύτηκε επίσης.

Ούτε ο Μασκ ούτε το Twitter απάντησαν σε αίτημα για σχολιασμό το βράδυ της Πέμπτης, γιατί οι δημοσιογράφοι εξορίστηκαν από την πλατφόρμα.

Το tweet του Μασκ αναφερόταν στην αναστολή λειτουργίας του @elonjet από το Twitter την Τετάρτη , ενός λογαριασμού που παρακολουθεί το ιδιωτικό του τζετ σε πραγματικό χρόνο χρησιμοποιώντας δεδομένα που είναι διαθέσιμα στον δημόσιο τομέα. 

Λίγο πριν την αναστολή του, ο O’Sullivan ανέφερε στο Twitter ότι η εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης είχε αναστείλει τον λογαριασμό μιας αναδυόμενης ανταγωνιστικής υπηρεσίας κοινωνικής δικτύωσης, της Mastodon, η οποία επέτρεψε τη συνέχιση της ανάρτησης του @ElonJet.

Θύελλα αντιδράσεων

Ένας εκπρόσωπος των New York Times χαρακτήρισε τις αναστολές “αμφισβητήσιμες και ατυχείς. Ούτε οι Times ούτε ο Ryan έχουν λάβει καμία εξήγηση για το γιατί συνέβη αυτό. Ελπίζουμε ότι όλοι οι λογαριασμοί των δημοσιογράφων θα αποκατασταθούν και ότι το Twitter θα παρέχει μια ικανοποιητική εξήγηση για αυτήν την ενέργεια .”

Το CNN είπε ότι ζήτησε από το Twitter εξηγήσεις σχετικά με τις αναστολές και θα επανεξετάσει τη σχέση του με την πλατφόρμα με βάση αυτή την απάντηση.

Αρκετές οργανώσεις καταδίκασαν την απόφαση του Twitter, με τον επικεφαλής της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών να λέει: «Είναι αδύνατο να ισοπεδωθούν οι φιλοδοξίες του Twitter για την ελευθερία του λόγου με την εκκαθάριση λογαριασμών επικριτικών δημοσιογράφων».

Ο πρόεδρος της Εταιρείας Επαγγελματιών Δημοσιογράφων (SPJ) δήλωσε σε μια δήλωση ότι «ανησυχεί» για τις αναστολές και ότι η κίνηση «επηρεάζει όλους τους δημοσιογράφους».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments