Ελλάδα

Washington Post: Ο Πάπας επιστρέφει θραύσματα του Παρθενώνα στην Ελλάδα

Washington Post: Ο Πάπας επιστρέφει θραύσματα του Παρθενώνα στην Ελλάδα

Πηγή Φωτογραφίας: repubblica

Αποφεύγοντας τα καυτά ζητήματα της επιστροφής και του επαναπατρισμού, ο Πάπας Φραγκίσκος χαρακτήρισε την επιστροφή ως «δωρεά» στον Έλληνα Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο Β'

Ο Πάπας Φραγκίσκος διέταξε τα Μουσεία του Βατικανού να επιστρέψουν τρία θραύσματα του Παρθενώνα στην Ελλάδα, εν μέσω ενός παγκόσμιου απολογισμού κατά τον οποίο δυτικοί θεσμοί άρχισαν να επιστρέφουν λείψανα και αντικείμενα στις χώρες προέλευσής τους – ή αρνήθηκαν να το κάνουν.

Τα μαρμάρινα γλυπτά θραύσματα, που περιλαμβάνουν τον 5ο αιώνα π.Χ. απομεινάρια μιας ζωφόρου 520 ποδιών που κάποτε κάλυπτε τους εξωτερικούς τοίχους του φημισμένου ναού και παρουσίαζε μια πομπή για τη θεά Αθηνά, τελούνταν στις συλλογές των Μουσείων του Βατικανού από τον 19ο αιώνα.

Σε ανακοίνωση που κυκλοφόρησε την Παρασκευή, το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη «γενναιόδωρη» απόφαση του Πάπα και ελπίζει ότι θα ασκήσει πίεση στο Βρετανικό Μουσείο, το οποίο έχει δεκάδες θραύσματα του Παρθενώνα, να επιστρέψει τα αμφιλεγόμενα «Μάρμαρα του Έλγιν». Αποφεύγοντας τα καυτά ζητήματα της επιστροφής και του επαναπατρισμού, ο Πάπας Φραγκίσκος χαρακτήρισε την επιστροφή ως «δωρεά» στον Έλληνα Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο Β’ και «ένα συγκεκριμένο σημάδι της ειλικρινούς επιθυμίας του να ακολουθήσει τον οικουμενικό δρόμο της αλήθειας», ανέφερε το Associated Press.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments