Διεθνή

Κλιματική αλλαγή: Συμφωνία της ΕΕ για την αγορά άνθρακα – Συστήνεται Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Κλιματική αλλαγή: Συμφωνία της ΕΕ για την αγορά άνθρακα – Συστήνεται Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Οι διαπραγματευτές διαφωνούσαν σχετικά με το πόσο γρήγορα θα τερματίσει τις δωρεάν άδειες CO2 που δίνει η ΕΕ στις βιομηχανίες για να τις προστατεύσει από τον ξένο ανταγωνισμό

Οι διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία νωρίς την Κυριακή για την αναμόρφωση της αγοράς άνθρακα του μπλοκ, του κύριου εργαλείου πολιτικής του για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, δήλωσαν η Τσεχική Προεδρία της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Η συμφωνία… θα μας επιτρέψει να επιτύχουμε τους στόχους για το κλίμα στους κύριους τομείς της οικονομίας, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι πιο ευάλωτοι πολίτες και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις υποστηρίζονται αποτελεσματικά στην κλιματική μετάβαση», ανέφερε σε δήλωσή της η Τσέχα υπουργός Περιβάλλοντος Marian Jurecka.

Το διακύβευμα ήταν η ικανότητα της ΕΕ να συμβάλει στις παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και να επιτύχει τον στόχο της για μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55 % έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

Η επίτευξη αυτού του στόχου θα απαιτήσει τη μεταρρύθμιση της αγοράς άνθρακα της ΕΕ για την ταχύτερη μείωση των εκπομπών, πράγμα που πράττει απαιτώντας από περίπου 10.000 σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και εργοστάσια να αγοράζουν άδειες CO2 όταν ρυπαίνουν.

Οι διαπραγματευτές διαφωνούσαν σχετικά με το πόσο γρήγορα θα τερματίσει τις δωρεάν άδειες CO2 που δίνει η ΕΕ στις βιομηχανίες για να τις προστατεύσει από τον ξένο ανταγωνισμό. Οι άδειες αυτές θα καταργηθούν καθώς η ΕΕ θα θεσπίσει σταδιακά συνοριακό τιμολόγιο άνθρακα με σκοπό να αποτρέψει την υποτιμολόγηση των εγχώριων επιχειρήσεων από τους ανταγωνιστές τους στο εξωτερικό.

Μετά από 30 ώρες συνομιλιών που ξεκίνησαν την Παρασκευή, οι διαπραγματευτές συμφώνησαν να αυξήσουν τον συνολικό στόχο για μείωση των εκπομπών στους τομείς που καλύπτονται από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών στο 62% έως το 2030, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ομαδοποιώντας τα κράτη μέλη του μπλοκ.

Οι διαπραγματευτές αποφάσισαν επίσης να αναπροσαρμόσουν «το συνολικό ανώτατο όριο εκπομπών για δύο χρόνια 90 και 27 εκατομμυρίων δικαιωμάτων αντίστοιχα και να αυξήσουν το ετήσιο ποσοστό μείωσης του ανώτατου ορίου κατά 4,3% ετησίως από το 2024 έως το 2027 και 4,4% από το 2028 έως το 2030», πρόσθεσε η δήλωση.

Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Πρόκειται να συσταθεί Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, των πολύ μικρών επιχειρήσεων και των χρηστών των μεταφορών που αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις στις τιμές ενός συστήματος εμπορίας εκπομπών για τα κτίρια, τις οδικές μεταφορές και τα καύσιμα για πρόσθετους τομείς, σύμφωνα με τη δήλωση.

Η προσωρινή συμφωνία δεν έχει ακόμη εγκριθεί επίσημα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments