Διεθνή

Μια πρώτη ανάγνωση της σημερινής συμφωνίας της Ε.Ε.

Μια πρώτη ανάγνωση της σημερινής συμφωνίας της Ε.Ε.

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Η συμφωνία στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να θεωρείται γεγονός ως προς τον ορισμό ανώτατης τιμής για το φυσικό αέριο.

Η συμφωνία στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να θεωρείται γεγονός ως προς τον ορισμό ανώτατης τιμής για το φυσικό αέριο. Το πλαφόν ορίζεται στα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα, τιμή που κινείται πιο χαμηλά από τα 200 ευρώ, που είχαν προταθεί πριν από λίγες ημέρες, αλλά και από τα 188 ευρώ, τα οποία εισηγήθηκε η τσεχική προεδρία σήμερα.

Η συμφωνία είχε, κατά κάποιο τρόπο, προαναγγελθεί από τον Έλληνα υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα. Υπέρ του πλαφόν τάχθηκε με επιφυλάξεις και η γερμανική πλευρά, όπως είχε αφήσει να διαρρεύσει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η Ουγγαρία αποτελεί εξαίρεση, δεδομένου ότι ο νεοσυντηρητικός πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Όρμπαν βρήκε τη συμφωνία οικονομικά ασύμφορη.

Μια πρώτη επισήμανση είναι το αίσθημα ανακούφισης που δημιουργείται στους Ευρωπαίους πολίτες στο άκουσμα της είδησης. Τα μέσα ενημέρωσης της Γηραιάς Ηπείρου υποδέχονται ευμενώς την απόφαση, η οποία θέτει τέρμα σε μια πολύμηνη και κουραστική αναμονή, κι ενώ ο χειμώνας έχει μπει πλέον στις περισσότερες πρωτεύουσες.

Μάλιστα, το πλαφόν ορίζεται ακόμη πιο χαμηλά από ό,τι είχε προτείνει η Τσεχία. Η Τσεχική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ ήθελε αρχικά οι υπουργοί Ενέργειας των κρατών μελών να συμφωνήσουν να συμφωνήσουν να περιορίσουν την τιμή του φυσικού αερίου στα 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Μια δεύτερη επισήμανση είναι το γεγονός ότι αποφεύχθηκε κάποιου είδους «ψυχολογικό» ρήγμα μεταξύ των χωρών μελών. Σε αυτό συνέβαλε και η στάση που τήρησε, στο τέλος, η Γερμανία. Το Βερολίνο συντάχθηκε με επιφυλακτικότητα.

Ανησυχητικό είναι το ότι η Ευρώπη θα πρέπει να περιμένει έως τα μέσα Φεβρουαρίου για να δει την απόφαση να ενεργοποιείται. Αυτό σημαίνει πρακτικά διατήρηση των υψηλών τιμών φυσικού αερίου για τα μεγαλύτερο διάστημα του φετινού χειμώνα, τη στιγμή που ο κίνδυνος οι Ευρωπαίοι να αγοράζουν ενέργεια μέσω τρίτων χωρών αυξάνεται.

Στα θετικά της σημερινής συνεδρίασης των πολιτικών ηγετών της Ε.Ε. είναι η στάση της Τσεχικής προεδρίας. Οι Τσέχοι κινήθηκαν με ευελιξία και αποτελεσματικότητα. Αυτό μεταφράζεται πρακτικά σε ακόμη χαμηλότερη τιμή από τα 188 ευρώ ανά μεαβατώρα. Σημαίνει ακόμη ότι η Τσεχία θα έχει στο ενεργητικό της μία σημαντική επιτυχία στις αποσκευές της, λίγο πριν παραδώσει τη «σκυτάλη» της προεδρίας στην Σουηδία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments