Διεθνή

Τι αναμένεται να συζητήσουν Μπάιντεν και Ζελένσκι

Τι αναμένεται να συζητήσουν Μπάιντεν και Ζελένσκι

Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo/Evan Vucci/Office of the President of Ukraine/newsbreak

Εκτός απροόπτου, ο Ουκρανός πρόεδρος Β. Ζελένσκι μεταβαίνει σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, προκειμένου να συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν.

Εκτός απροόπτου, ο Ουκρανός πρόεδρος Β. Ζελένσκι μεταβαίνει σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, προκειμένου να συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν.

Η συνάντηση δεν είναι ακόμη οριστικοποιημένη, δεδομένου ότι υπάρχουν πάντα εύλογες ανησυχίες για την ασφάλεια του Ουκρανού ηγέτη.

Αν όντως η συνάντηση πραγματοποιηθεί, θα είναι το πρώτο ταξίδι του Β. Ζελένσκι στο εξωτερικό, μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου. Η συνάντηση περικλείει ήδη έναν υψηλό συμβολισμό, αφού, μετά από δέκα μήνες πολεμικών συγκρούσεων με τη Ρωσία, ο Ουκρανός πρόεδρος επιμένει σταθερά στον δυτικό προσανατολισμό της χώρας.

Ο Β. Ζελένσκι αναμένεται να απευθυνθεί στο Κογκρέσο, καθώς οι Αμερικανοί βουλευτές προετοιμάζονται να ψηφίσουν για νέα οικονομική βοήθεια προς τη χώρα του. Πιο πριν, θα έχει, σύμφωνα με τις σχετικές αναφορές, συζήτηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να επιβεβαιώσει την υποστήριξη της αμερικανικής πλευράς προς τους βαλλόμενους Ουκρανούς. Αυτό είναι πραγματικά σημαντικό, διότι η εν λόγω υποστήριξη αναμένεται να συνοδεύεται και από την παροχή βοήθειας και, συγκεκριμένα, πυραύλων Patriot.

Είναι αξιοπρόσεκτο ότι η αποστολή πυραύλων αντιαεροπορικής άμυνας στην Ουκρανία για να βοηθήσει τα στρατεύματα του Κιέβου να αποτρέψουν τη ρωσική αεροπορία, η οποία σφυροκοπά την ενεργειακή υποδομή της χώρας εδώ και αρκετές εβδομάδες, στερώντας έτσι πολλά σπίτια από την αναγκαία πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια.

Επιπλέον, δεν θα πρέπει να λανθάνει της προσοχής των παρατηρητών ότι ο Β. Πούτιν επισκέφθηκε την Λευκορωσία, όπου συναντήθηκε με τον Λευκορώσο πρόεδρο,  Αλεξάντερ Λουκασένκο. Οι Λευκορώσοι δεν ανακοινώθηκε ότι πρόκειται να συμμετάσχουν με τα στρατεύματά τους στον πόλεμο, που εξακολουθεί στα νότια του Μινσκ.

Ωστόσο, η Λευκορωσία είναι δυνατόν να παράσχει ακόμη μεγαλύτερη βοήθεια και υποστήριξη προς τη Ρωσία, η οποία τροφοδοτεί την αντιπαράθεση, τις τελευταίες ημέρες.

Τέλος, αναφορικά με τις ειρηνικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα δύο εμπόλεμα μέρη, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο οι Ηνωμένες Πολιτείες να ασκήσουν διακριτικές πιέσεις στην ουκρανική πλευρά, δεδομένου ότι ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο διάκεινται μάλλον ευμενώς προς την ιδέα της έναρξης μιας καταρχήν συζήτησης ανάμεσα στο Κίεβο και την Μόσχα, όπως εμφαίνεται σε δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, όπως ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόι Όστιν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments