Διεθνή

Η Σεμρά Γκιουζέλ και η «παλαιά Τουρκία» του Ερντογάν

Η Σεμρά Γκιουζέλ και η «παλαιά Τουρκία» του Ερντογάν

Πηγή Φωτογραφίας: cnn turk/in.gr

Μετά την δικαστική καταδίκη του Εκρέμ Ιμάμογλου, ήρθε η σειρά της Σεμρά Γκιουζέλ, βουλευτού του HDP, να υποστεί τις διώξεις της κυβέρνησης Ερντογάν και του συναφούς ερντογανισμού.

Μετά την δικαστική καταδίκη του Εκρέμ Ιμάμογλου, ήρθε η σειρά της Σεμρά Γκιουζέλ, βουλευτού του HDP, να υποστεί τις διώξεις της κυβέρνησης Ερντογάν και του συναφούς ερντογανισμού. Η απώλεια της έδρας δικαιολογήθηκε με τη γνωστή επωδό περί τρομοκρατίας, η οποία πείθει ολοένα και λιγότερο κοινωνικές ομάδες και κοινωνικά στρώματα της γειτονικής μας χώρας.

Η νεαρή βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών χάνει τη βουλευτική  έδρα της με το αιτιολογικό ότι δεν παρέστη σε ορισμένες συνεδριάσεις της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης. Ο ισχυρισμός του ερντογανισμού είναι ότι η Γκιουζέλ διατηρεί κρυφά πολιτικές και οργανωτικές σχέσεις με το PKK. Άρα, η Γκιουζέλ είναι τρομοκράτης.

Η συνεχής επίκληση περί τρομοκρατικής δράσης φαίνεται, όμως, ότι έχουν αρχίσει να προκαλούν κόπωση στο τουρκικό κοινωνικό σώμα. Ο όρος συνδέεται μονότονα με τον κουρδικό λαό και συνδέεται με το Εργατικό Κόμμα των Κουρδιστάν, για να σπιλωθεί η τιμή των πολιτικά ετεροδόξων.

Από την πλευρά της, η βουλευτής του σοσιαλφιλεύθερου HDP δηλώνει απτόητη απέναντι σε αυτές τις παλαιάς κοπής πρακτικές των κατασταλτικών οργάνων του ερντογανικού καθεστώτος. Η προσωπική της αντίδραση είναι η σθεναρή υποστήριξη της άποψής της, ότι οι μειονότητες, εθνικές και κοινωνικές, θα πρέπει να σταματήσουν, κάποια στιγμή, να διώκονται: «Να είστε σίγουροι ότι θα κερδίσουμε. Η ελπίδα, οι γυναίκες και οι λαοί θα νικήσουν!».

Το ράπισμα στο καθεστώς και στην «παλιά σκουριά» του συνεχίστηκε μέσα από την ανακοίνωση του δικηγόρου της νεαρής βουλετυτού: «Σας χαιρετώ όλους. Καταρχάς να σας πω ότι αισθάνομαι πολύ καλά, και αυτό διότι έχω το δίκιο με το μέρος μου. Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Παρακολουθήσαμε όλοι από κοντά τη διαδικασία [που οδήγησε στη σύλληψή μου]. Ήταν μια εντελώς παράνομη διαδικασία. Η απόφαση ήταν καθαρά πολιτική. Αλλά να είστε σίγουροι, θα κερδίσουμε, η ελπίδα θα κερδίσει, η ειρήνη θα κερδίσει, οι γυναίκες θα κερδίσουν, οι άνθρωποι θα κερδίσουν. Με αγάπη και σεβασμό σε όλους σας».

Ο Ερντογάν δεν είναι ένας τυχαίος πολιτικός παίκτης. «Καβάλησε» το κύμα, στη στιγμή που έπρεπε. Συγκρούστηκε με το βαθύ κράτος του κεμαλισμού, αλλά, γρήγορα, διολίσθησε στην πολιτική εσωστρέφεια και την φοβική διακυβέρνηση, που βαπτίζει «τρομοκράτη» και μονοθεματικά «Κούρδο τρομοκράτη» όποιον ή όποιαν τολμήσει να  επιμείνει στην αντιπαράθεση.

Το εκλογικό ακροατήριο αυτής της «παλιάς Τουρκίας», που εκπροσωπεί ο Ερντογάν, βαίνει μειούμενο και περιορίζεται διαρκώς και περισσότερο σε αναχρονιστικές κοινωνικές δυνάμεις στα ανατολικά της χώρας. Ο Ερντογάν το έχει αντιληφθεί αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιον ότι μπορεί να υποστηρίξει εναλλακτικές, εθνικές και κοινωνικοοικονομικές, ατζέντες. Κάτω από το πεζοδρόμιο της δυτικής Τουρκίας υπάρχει νερό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments