Διεθνή

Ο Γερμανός ιολόγος Christian Drosten πιστεύει ότι η πανδημία του κορωνοϊού έχει τελειώσει

Ο Γερμανός ιολόγος Christian Drosten πιστεύει ότι η πανδημία του κορωνοϊού έχει τελειώσει

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Μετά από αυτόν τον χειμώνα, η ανοσία στον πληθυσμό θα είναι τόσο ευρεία και ανθεκτική που ο ιός θα έχει ελάχιστες πιθανότητες το καλοκαίρι, σχολίασε σχετικά.

Ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης Marco Buschmann, από την πλευρά του ζήτησε την άρση των τελευταίων περιοριστικών μέτρων. Η πανδημία του COVID-19 μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει τελειώσει επειδή είναι πλέον μια ενδημική ασθένεια, δήλωσε στην εφημερίδα Tagesspiegel ο Γερμανός ιολόγος.

«Βιώνουμε το πρώτο ενδημικό κύμα του Sars-CoV-2 αυτόν τον χειμώνα. Κατά την εκτίμησή μου η πανδημία έχει τελειώσει», δήλωσε ο επικεφαλής ιολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Charité του Βερολίνου, αναφερόμενος στον κορωνοϊό.

Μετά από αυτόν τον χειμώνα, η ανοσία στον πληθυσμό θα είναι τόσο ευρεία και ανθεκτική που ο ιός θα έχει ελάχιστες πιθανότητες το καλοκαίρι, σχολίασε σχετικά.

Ωστόσο, ο εντατικολόγος Κρίστιαν Καραγιαννίδης, ο οποίος είναι επίσης μέλος του γερμανικού συμβουλίου εμπειρογνωμόνων του COVID-19, δήλωσε ότι η πανδημία πιθανότατα θα έχει τελειώσει μετά το πέρασμα του χειμώνα.

«Περιμένω ότι η πανδημία θα κάνει πλέον τον κύκλο της», είπε σε συνέντευξή του στο Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND).

Αν και ενδέχεται να υπάρξουν ένα ή δύο ακόμα μικρά κύματα COVID-19, ο δρ. Καραγιαννίδης είπε ότι η ανοσία του πληθυσμού είναι σταθερή και υπάρχουν σημαντικά λιγότεροι ασθενείς με COVID-19 στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Ο δρ. Christian Drosten σημείωσε πως η αιτία για το τέλος της πανδημίας στη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι η επιτυχία της εκστρατείας εμβολιασμού ενώ ανέφερε ότι δεν συμβαίνει κάτι ανάλογο στην Κίνα, για παράδειγμα, όπου οι μολύνσεις από κορωνοϊό εξαπλώνονται με ταχείς ρυθμούς.

Υπερασπίστηκε επίσης τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού. «Αν δεν είχε γίνει τίποτα, θα υπήρχαν ένα εκατομμύριο ή περισσότεροι θάνατοι στη Γερμανία στα κύματα Covid μέχρι και την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα», είπε.

Η παραλλαγή αυτή του ιού έφτασε στη Γερμανία στα μέσα του 2021.

Την ίδια ώρα ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης Marco Buschmann, ζήτησε την άρση όλων των περιοριστικών μέτρων ως απάντηση στις δηλώσεις του ιολόγου.

Σημειώνοντας ότι ο Drosten υπήρξε ένας από τους πιο προσεκτικούς επιστήμονες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο Buschmann έγραψε στο Twitter πως «Βρισκόμαστε στην ενδημική κατάσταση. Ως πολιτική συνέπεια, θα πρέπει να τερματίσουμε τα τελευταία προστατευτικά μέτρα για τον κορωνϊό.»

Τα περισσότερα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό έχουν ήδη αρθεί στη Γερμανία. Ωστόσο, η υποχρεωτική χρήσης μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα νοσοκομεία, τις εγκαταστάσεις περίθαλψης και τα ιατρικά ιατρεία εξακολουθεί να ισχύει.

Σε ορισμένες ιατρικές εγκαταστάσεις, υπάρχουν επίσης υποχρεωτικές εξετάσεις ή περιορισμοί επίσκεψης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments