Διεθνή

Ουκρανία: Το BBC αναλύει τα πέντε πιθανά σενάρια για το τέλος του πολέμου

Ουκρανία: Το BBC αναλύει τα πέντε πιθανά σενάρια για το τέλος του πολέμου

Πηγή Φωτογραφίας: independent/Αρχείου

Το BBC παρουσιάζει τις απόψεις πέντε στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι επιλέχθηκαν λόγω της στρατιωτικής τους εμπειρίας αλλά και των διαφορετικών προσεγγίσεών τους.

Θα μπορούσε να ολοκληρωθεί το επόμενο έτος και πώς -στο πεδίο της μάχης ή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων; Μήπως μπορεί να φτάσει ακόμα και το 2024; Το BBC παρουσιάζει τις απόψεις πέντε στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι επιλέχθηκαν λόγω της στρατιωτικής τους εμπειρίας αλλά και των διαφορετικών προσεγγίσεών τους.

«Η εαρινή επίθεση της Ρωσίας θα είναι το κλειδί»

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθυντή του Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών της Βρετανίας, Μάικλ Κλαρκ, όσοι επιδιώκουν να εισβάλουν σε μια χώρα στις μεγάλες ευρασιατικές στέπες καταδικάζονται τελικά να ξεχειμωνιάσουν σε αυτήν.

Ο Ναπολέων, ο Χίτλερ και ο Στάλιν έπρεπε όλοι να κρατήσουν τον στρατό τους σε κίνηση ενόψει ενός χειμώνα στις στέπες και τώρα ο Βλαντίμιρ Πούτιν -με την εισβολή του να οπισθοδρομεί στο έδαφος- ανασυντάσσει τις δυνάμεις του για τον χειμώνα, προκειμένου να επιδιώξει μια νέα επίθεση την άνοιξη.

Και οι δύο πλευρές χρειάζονται μια παύση, αλλά οι Ουκρανοί είναι καλύτερα εξοπλισμένοι και έχουν κίνητρο για να συνεχίσουν, και μπορούμε να περιμένουμε ότι θα διατηρήσουν την πίεση, τουλάχιστον στο Ντονμπάς. Γύρω από την Kreminna και το Svatove, η Ουκρανία είναι πολύ κοντά σε μια μεγάλη, σημαντική προέλαση, που θα απωθούσε τις ρωσικές δυνάμεις 40 μίλια πίσω στη γραμμή άμυνας, κοντά στο σημείο όπου ουσιαστικά ξεκίνησε η εισβολή τους τον Φεβρουάριο.

Το Κίεβο θα είναι απρόθυμο να σταματήσει όταν το άμεσο κέρδος είναι τόσο μεγάλο. Οι ουκρανικές επιθέσεις ενδέχεται, ωστόσο, να σταματήσουν στα νοτιοδυτικά, μετά την ανάκτηση της Χερσώνας. Η διέλευση στην ανατολική πλευρά του ποταμού Ντνίπρο, για να πιέσει τις ευάλωτες οδικές και σιδηροδρομικές συνδέσεις της Ρωσίας προς την Κριμαία, μπορεί να είναι πολύ απαιτητική. Αλλά το ενδεχόμενο το Κίεβο να ξεκινήσει μια νέα αιφνιδιαστική επίθεση δεν μπορεί ποτέ να αποκλειστεί.

«Η Ουκρανία θα ξανακερδίσει τη γη της»

Η Ουκρανία θα κερδίσει, αποκαθιστώντας πλήρως την εδαφική της ακεραιότητα, έως την άνοιξη του 2023 το αργότερο…

Αυτή τουλάχιστον είναι η εκτίμηση του Andrei Piontkovsky, επιστήμονα και αναλυτή με έδρα την Ουάσιγκτον, ο οποίος ισχυρίζεται πως δύο παράγοντες είναι που διαμορφώνουν αυτό το συμπέρασμα: Το ένα είναι το κίνητρο, η αποφασιστικότητα και το θάρρος του ουκρανικού στρατού και έθνους στο σύνολό του, κάτι που δεν έχει προηγούμενο στην Ιστορία του σύγχρονου πολέμου. Το άλλο είναι το γεγονός ότι, μετά από χρόνια κατευνασμού ενός Ρώσου δικτάτορα, η Δύση επιτέλους ωρίμασε και συνειδητοποίησε το μέγεθος της ιστορικής πρόκλησης που αντιμετωπίζει. Αυτό φαίνεται καλύτερα από μια πρόσφατη δήλωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ.

«Το τίμημα που πληρώνουμε εμείς είναι οικονομικό. Ενώ το τίμημα που πληρώνουν οι Ουκρανοί είναι αίμα. Εάν τα αυταρχικά καθεστώτα δουν ότι η βία ανταμείβεται, όλοι θα πληρώσουμε πολύ υψηλότερο τίμημα. Και ο κόσμος θα γίνει ένας πιο επικίνδυνος κόσμος για όλους μας», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο ακριβής χρόνος της αναπόφευκτης ουκρανικής νίκης θα καθοριστεί από την ταχύτητα με την οποία το ΝΑΤΟ μπορεί να παραδώσει ένα νέο πακέτο επιθετικών όπλων που αλλάζουν το παιχνίδι (τανκς, αεροπλάνα, πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς).

«Δεν υπάρχει τέλος» -«Κλειδί» η δέσμευση της ρωσικής πολιτικής ελίτ στον πόλεμο

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν περίμενε την παθητική αποδοχή των ενεργειών του από την Ουκρανία, χωρίς ουσιαστική ανάμειξη άλλων χωρών. Αυτός ο σοβαρά λανθασμένος υπολογισμός οδήγησε σε μια παρατεταμένη σύγκρουση, χωρίς φαινομενικά ορατό τέλος, εξηγεί η Barbara Zanchetta, από το Τμήμα Πολεμικών Σπουδών του King’s College του Λονδίνου.

Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος, καθώς οι ρωσικές επιθέσεις στις ουκρανικές υποδομές θα προσπαθήσουν να σπάσουν το ηθικό και την αντοχή ενός ήδη συντετριμμένου πληθυσμού. Αλλά η ουκρανική ανθεκτικότητα έχει αποδειχθεί αξιοσημείωτη. Θα μείνουν σταθεροί. Ο πόλεμος θα συνεχιστεί για πολύ.

«Κανένα άλλο αποτέλεσμα εκτός από την ήττα της Ρωσίας»

«Είναι πολύ νωρίς για να προγραμματίσουμε μια παρέλαση νίκης στο Κίεβο, αλλά όλη η ορμή είναι με την Ουκρανία και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα κερδίσουν αυτόν τον πόλεμο, πιθανότατα το 2023», υποστηρίζει με αυτοπεποίθηση ο πρώην διοικητής στον ευρωπαϊκό Στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπεν Χότζες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα πράγματα θα κινηθούν πιο αργά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι δυνάμεις της Ουκρανίας θα είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν καλύτερα από τις δυνάμεις της Ρωσίας, λόγω του χειμερινού εξοπλισμού που προέρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά και τη Γερμανία. Μέχρι τον Ιανουάριο, η Ουκρανία θα μπορούσε να είναι σε θέση να ξεκινήσει την τελική φάση της εκστρατείας, που είναι η απελευθέρωση της Κριμαίας.

«Μια από τα ίδια»

Αντί για το «πώς θα τελειώσει η σύγκρουση», ο David Gendelman, στρατιωτικός ειδικός με έδρα το Ισραήλ, αναλύει τι θα ήθελε να πετύχει η κάθε πλευρά στην επόμενη φάση του πολέμου. Όπως εξηγεί, μόνο περίπου οι μισοί από τους 300.000 επιστρατευμένους στρατιώτες της Ρωσίας βρίσκονται ήδη στη ζώνη μάχης. Οι υπόλοιποι, μαζί με τις δυνάμεις που ελευθερώθηκαν για δράση μετά την αποχώρηση από τη Χερσώνα, δίνουν στους Ρώσους την ευκαιρία να ξεκινήσουν μια επίθεση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments