Διεθνή

Κροατία: Μια φωτεινή βαλκανική εξαίρεση

Κροατία: Μια φωτεινή βαλκανική εξαίρεση

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Από χθες τα μεσάνυχτα, η Κροατία υιοθέτησε το ευρώ και εισήλθε στον χώρο Σένγκεν.

Από χθες τα μεσάνυχτα, η Κροατία υιοθέτησε το ευρώ και εισήλθε στον χώρο Σένγκεν. Αυτή η «δίδυμη ένταξη», όπως περιγράφεται στον Τύπο της γειτονικής χώρας, επιτρέπει στην Κροατία να εδραιώσει περαιτέρω την οικονομική σταθερότητά της και να θωρακίσει τα εξωτερικά σύνορά της από την παράνομη μετανάστευση. Η Κροατία εργάστηκε και εργάζεται αθόρυβα και αποτελεσματικά, αντί να αναλώνεται σε ατελείωτες έριδες με τους γείτονές της.

Είθισται στο εθνικό μας φαντασιακό να έχουμε μια ευνοϊκότερη πρόσληψη της «ορθόδοξης» Σερβίας, του «πατρογονικού» αντίπαλου πόλου του Ζάγκρεμπ, αλλά αυτό δεν σημαίνει υποχρεωτική καταδίκη σε εθνική τύφλωση. Οι Κροάτες συνιστούν αναμφίβολα μια ευχάριστη εξαίρεση στα Δυτικά Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Πιο συγκεκριμένα, η Κροατία αποχαιρέτησε οριστικά το εθνικό νόμισμά της, κούνα, και είναι πλέον τα εικοστό μέλος της ζώνης του ευρώ, ενώ, ταυτόχρονα, πέτυχε την ένταξή της στον χώρο Σένγκεν, η οποία αριθμεί από σήμερα 27 χώρες μέλη.

Η αλλαγή από το κούνα στο ευρώ θα προστατεύσει την κροατική οικονομία από τον υψηλό πληθωρισμό φέτος, 13,5% έναντι 10% στο ευρώ. Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που είναι μέλη της ΕΕ αλλά όχι της ευρωζώνης, όπως είναι η Πολωνία ή η Ουγγαρία, έχουν αποδειχθεί ακόμη πιο ευάλωτες στον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Επιπλέον, η είσοδος στη ζώνη Σένγκεν  αποτελεί ένα σοβαρό πλεονέκτημα για τον τουρισμό της Κροατίας, βασικό τομέα της οικονομίας της χώρας των σχεδόν τεσσάρων εκατομμυρίων κατοίκων, διευκολύνοντας την άφιξη νέων επισκεπτών.

Το όφελος για την Ελλάδα προκύπτει κυρίως από την είσοδο της χώρας αυτής στον χώρο Σένγκεν. Χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, με κυριότερη την Αυστρία, έχουν εκφράσει φόβους και ανησυχίες σχετικά με την μετανάστευση μέσα από τις χώρες της Βαλκανικής. Το πέρασμα της Κροατίας στον χώρο Σένγκεν συνεπάγεται, εντούτοις, αυστηρότερο έλεγχο των εξωτερικών συνόρων και αστυνομική συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος. Η Κροατία  θα πρέπει, ακόμη, να ανταποκριθεί σε ένα ζήτημα ασφάλειας στα σύνορά της με τους γείτονές της εκτός ΕΕ (Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο και Σερβία), εξέλιξη που θα σημάνει αρτιότερη αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης και του λαθρεμπορίου ναρκωτικών στη λεγόμενη «διαδρομή των δυτικών Βαλκανίων».

Η επίδραση αυτής της κροατικής «δίδυμης ένταξης» είναι δυνατόν να συνεισφέρει αποφασιστικά στην περιφερειακή ανάπτυξη της δεδομένης γεωγραφικής ζώνης, μακριά από παρωχημένες εθνικιστικές και μισαλλόδοξες εμμονές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments