Διεθνή

Ο Ακάρ, το Καστελλόριζο και το φυσικό αέριο της Κύπρου

Ο Ακάρ, το Καστελλόριζο και το φυσικό αέριο της Κύπρου

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας επανήλθε σήμερα, με νέες αναθεωρητικές δηλώσεις, με αντικείμενο το Καστελλόριζο, αλλά με ενδόμυχο πόθο το φυσικό αέριο της Κύπρου.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας επανήλθε σήμερα, με νέες αναθεωρητικές δηλώσεις, με αντικείμενο το Καστελλόριζο, αλλά με ενδόμυχο πόθο το φυσικό αέριο της Κύπρου.

Πιο συγκεκριμένα, ο Χουλουσί Ακάρ έκανε λόγο για «αυτοάμυνα», με ό,τι αυτό σημαίνει στην τουρκική διάλεκτο. Η άσκηση του δικαιώματος της  τουρκικού τύπου συνδέεται με το Καστελόριζο, η ελληνικότητα του οποίου δεν αμφισβητείται τυχαία.

Πιο ειδικά, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας συνδέει την βαπτιζόμενη αυτοάμυνα επιθετικότητα με το μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος της Μεγίστης: «Η πολιτική της Τουρκίας είναι ξεκάθαρη. Βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο, την αυτοάμυνα, τα δικαιώματά μας και αυτά των αδερφών Κυπρίων. Εξοπλίζουν τα νησιά, παραβιάζοντας τις διεθνείς συμφωνίες. Επιμένουν (σ.σ.: οι Έλληνες να μην το βλέπουν το Καστελλόριζο. Θέλουν θαλάσσια περιοχή δικαιοδοσίας 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Βρισκόμαστε σε κατάσταση επαγρύπνησης. Δεν έχουμε επιτρέψει κανένα τετελεσμένο μέχρι στιγμής, και δεν θα επιτρέψουμε».

Είναι η δεύτερη κατά σειρά δήλωση ενός από τους πλέον στενούς συμβούλους του Ερντογάν. Η προηγούμενη είχε «γενικό περιεχόμενο» και αφορούσε τον…. τουρκικό χαρακτήρα του Αιγαίου.

Σε αυτή εδώ τη δήλωση ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας συγκεκριμενοποιεί την αρχική γενική δήλωση, αναφερόμενος στο Καστελλόριζο. Με βάση όσα είναι γνωστά, ο Ακάρ δεν ομίλησε για τη «Γαλάζια Πατρίδα» και την τουρκικά νοούμενη Ανατολική Μεσόγειο.

Η παρέμβαση αυτή του Ακάρ δεν αναφέρει, ωστόσο, ότι χάρη στο σύμπλεγμα του Καστελλόριζου επιτυγχάνεται η σύνδεση της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την αντίστοιχη κυπριακή, με μια ζώνη δηλαδή, η οποία είναι πλούσια σε φυσικό αέριο. Πρόκειται για την περιοχή, όπου ζουν οι «Κύπριοι αδελφοί» του υπουργού Άμυνας της γείτονος.

Η Κύπρος έχει κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για τη διακήρυξη και την οριοθέτηση της Αποκλειστική Οικονομικής Ζώνης, όπως επίσης έχει κάνει και πρόσφατες ανακοινώσεις για νέα κοιτάσματα φυσικού αερίου, του αγαθού που στερείται η Άγκυρα και, μαζί με αυτήν, η συνοδοιπορούσα Μόσχα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments