Διεθνή

Ο Σούνακ και η «δύσκολη χρονιά» της μεσαίας τάξης

Ο Σούνακ και η «δύσκολη χρονιά» της μεσαίας τάξης

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Στη δύσκολη χρονιά που πέρασε η βρετανική κοινωνία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ στο μήνυμά του, υποσχόμενος για σημαντικές βελτιώσεις του επιπέδου ζωής των Βρετανών το 2023.

Στη δύσκολη χρονιά που πέρασε η βρετανική κοινωνία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ στο μήνυμά του, υποσχόμενος για σημαντικές βελτιώσεις του επιπέδου ζωής των Βρετανών το 2023.

Ιδιαίτερα, ο Σούνακ ξεκίνησε την ομιλία του παραδέχοντας ότι «το  2022 ήταν μια δύσκολη χρονιά» λόγω των πολλαπλών κρίσεων που έπρεπε να αντιμετωπιστούν, από την πανδημία έως τον πόλεμο στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της εκτίναξης των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας. Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, ο πρόεδρος της κυβέρνησης και των Συντηρητικών πρόσθεσε ότι «πολλοί Βρετανοί» έχουν νιώσει  τις επιπτώσεις «άμεσα» στα πορτοφόλια τους. «Γι’ αυτό η κυβέρνησή μου έχει λάβει σκληρές αλλά δίκαιες αποφάσεις για να επαναφέρει υπό έλεγχο τον δανεισμό και το χρέος», ανέφερε ο Σούνακ.

«Δεν πρόκειται να προσποιηθώ ότι όλα μας τα προβλήματα θα εξαφανιστούν με τη νέα χρονιά. Αλλά το 2023 θα μας δώσει την ευκαιρία να δείξουμε τα προτερήματα του Ηνωμένου Βασιλείου στη διεθνή σκηνή», συνέχισε ο Σούνακ, αναφέροντας ιδιαίτερα την υποστήριξη της χώρας προς την Ουκρανία και τη στέψη του Καρόλου Γ’, που έχει προγραμματιστεί για τις 6 Μαΐου. «Σε αυτό το ιστορικό έτος της στέψης της Αυτού Μεγαλειότητας του Βασιλιά, θα βρεθούμε μαζί με την υπερηφάνεια όλων αυτών που κάνουν το μεγαλείο αυτής της χώρας», διαβεβαίωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, ο οποίος πρόσθεσε ότι «δεν πρόκειται να εξαφανιστούν τα προβλήματα το 2023».

Το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση του Σούνακ είναι η αντιμετώπιση του πληθωρισμού και των συναφών οικονομικών κρίσεων. Ο φιλελεύθερος πρόεδρος των Συντηρητικών καλείται να δώσει απαντήσεις στα καθημερινά οικονομικά προβλήματα που «πνίγουν» τα νοικοκυριά των μεσαίων τάξεων της χώρας. Αυτά είναι και ο κορμός του εκλογικού σώματος των Τόρηδων, οι οποίοι, άλλωστε, δεν κρύβουν ότι ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την ευημερία τους, περίπου εκ φύσεως, «εκ κατασκευής».

Κι είναι αλήθεια ότι ο θυμός διογκώνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, αν και ο Σούνακ έχει επίγνωση του προβλήματος της κοινωνικής δυσαρέσκειας.

Εδώ και αρκετές ημέρες, μεγάλης κλίμακας κοινωνικά κινήματα έχουν επηρεάσει ολόκληρη τη χώρα. Εργάτες σιδηροδρόμων, χειριστές αποσκευών αεροδρομίου, ταχυδρόμοι, συνοριακή αστυνομία, ακόμη και νοσηλευτές συμμετείχαν σε απεργίες και σε συγκεντρώσεις. Όλοι ζητούν αύξηση των μισθών, ιδίως λόγω του πληθωρισμού, ο οποίος έφτασε στο 11,1% τον Οκτώβριο σε διάστημα ενός έτους, πριν υποχωρήσει ελαφρά στο 10,7% τον Νοέμβριο.

Το μεγάλο στοίχημα για τον διακεκριμένο οικονομολόγο είναι να μπορέσει να αναχαιτίσει τις πληθωριστικές πιέσεις και έτσι, να μετριάσει την κοινωνική δυσαρέσκεια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments