Διεθνή

Προς πρόωρες εκλογές η Τουρκία;

Προς πρόωρες εκλογές η Τουρκία;

Πηγή Φωτογραφίας: PPO/Handout via REUTERS

«Άρωμα» πρόωρων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία έχουν οι δηλώσεις του Οσμέρ Τσελίκ, σε συνέντευξη Τύπου, που παραχωρήθηκε και η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγο.

«Άρωμα» πρόωρων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία έχουν οι δηλώσεις του Οσμέρ Τσελίκ, σε συνέντευξη Τύπου, που παραχωρήθηκε και η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγο.

Ιδιαίτερα, ο Ο. Τσελίκ μίλησε για πρώτη φορά με όρους ημερομηνιών και επικαλέστηκε τα «μπάνια του λαού» για να δικαιολογήσει ενδεχόμενη τροποποίηση της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογικών αναμετρήσεων.

Σύμφωνα λοιπόν με το κορυφαίο κομματικό στέλεχος, η βούληση της πολιτικής ηγεσίας της γείτονος είναι η διατήρηση της θεσμικά προβλεπόμενης διαδικασίας αλλά αυτή θε προσέκρουε στις θερινές διακοπές των Τούρκων πολιτών. «Θέλουμε να γίνουν οι εκλογές στις 18 Ιουνίου. Όμως επειδή αυτή η ημερομηνία συμπίπτει με την περίοδο των θερινών διακοπών, όταν ο κόσμος ταξιδεύει, σκεφτόμαστε να μεταφέρουμε λίγο νωρίτερα την ημερομηνία».

Κατά τον Τσελίκ, αυτή η τροποποίηση δεν θα σηματοδοτούσε πρόωρη προσφυγή στην κάλπη: «Αυτή η αλλαγή ημερομηνίας δεν ισοδυναμεί με πρόωρες εκλογές. Δεν υπάρχει ακόμη τελική απόφαση από την ηγεσία του κόμματος, το εξετάζουμε».

Η δήλωση αυτή σημαίνει, προφανώς, πρόωρες εκλογές, πρόωρη προσφυγή στην κάλπη, με την άνοιξη του νέου έτους να μοιάζει ως ο νέος χρονικός ορίζοντας. Ο Τσελίκ είναι κορυφαίο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, του ΑΚΡ, του κόμματος που ασκεί ανελλιπώς την εξουσία επί είκοσι χρόνια, σε μια χώρα όπου είναι δυσδιάκριτη η διαφορά ανάμεσα σε κυβερνών κόμμα, κυβέρνηση και κράτος.

Πρόκειται ακόμη για μια υπαναχώρηση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν από πρόσφατες τοποθετήσεις, στις οποίες απέρριπτε τέτοιοι ενδεχόμενο. Είναι προφανές ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας βρίσκεται σε πολιτικά δεινή θέση, πιεσμένος από την εξέλιξη στην καταδίκη του δημάρχου Θεσσαλονίκης Εκρέμ Ιμάμογλου. Αυτή η εξέλιξη αποτυπώνεται και σε όλες τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, στις οποίες ο Ερντογάν και το ΑΚΡ είναι καθηλωμένα στο 30%. Η προοπτική ενός νέου γύρου δυσμενών σφυγμομετρήσεων της κοινής γνώμης θα ήταν οδυνηρή για τον Τούρκο πρόεδρο και το κυβερνών ΑΚΡ.

Οι εκλογές στην Τουρκία το προσεχές καλοκαίρι πρέπει αν αποκλειστούν. Θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments