Διεθνή

Welt: Με τα δυτικά άρματα μάχης, η Ουκρανία μπορεί πλέον να ανακαταλάβει και κατεχόμενα εδάφη

Welt: Με τα δυτικά άρματα μάχης, η Ουκρανία μπορεί πλέον να ανακαταλάβει και κατεχόμενα εδάφη
Με τις παραδόσεις τανκς, η Δύση σπάει ένα ταμπού, σημειώνει η Welt. Αλλά δεν θα είναι αρκετά.

Με τις παραδόσεις τανκς, η Δύση σπάει ένα ταμπού, σημειώνει η Welt. Αλλά δεν θα είναι αρκετά. Τα σύγχρονα άρματα μάχης είναι απαραίτητα για να τελειώσει ο πόλεμος με επιτυχία για την Ουκρανία. Τα πρώτα κράτη της Ευρώπης δηλώνουν την προθυμία τους να τα προμηθεύσουν. Η πίεση στη Γερμανία αυξάνεται.

Αυτή η εβδομάδα σηματοδότησε μια δραματική στροφή στην πολιτική της Δυτικής Ουκρανίας. Διότι με το ισχυρά οπλισμένο AMX 10-RC της Γαλλίας, με το Marder της Γερμανίας και τα ακόμη καλύτερα αμερικανικά Bradley, η Δύση σπάει ένα προηγούμενο ταμπού και για πρώτη φορά προμηθεύει δυτικής κατασκευής (αναγνωριστικά και πεζικού) άρματα μάχης.

Ομολογουμένως, αυτά δεν είναι τα πιο σύγχρονα πράγματα που έχει η Δύση στο οπλοστάσιό της. Ωστόσο, είναι σαφώς ανώτερα από τα παλαιά σοβιετικά μοντέλα που χρησιμοποιούσαν τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία. Αυτό βάζει τέλος σε μια πολιτική αμφιθυμίας στην οποία η Δύση παρέμεινε προσκολλημένη για πάρα πολύ καιρό.

Επειδή η Δύση παρέδωσε πάντα μόνο όσο χρειαζόταν η Ουκρανία για να αποφύγει την υπερκέραση από τη Ρωσία, αλλά όχι όσο χρειαζόταν για να μπορέσει το Κίεβο να ανακτήσει με τη βία τα ουκρανικά εδάφη που είχε καταλάβει η Ρωσία. Αυτό προκάλεσε πολλές θυσίες από την ουκρανική πλευρά που δεν ήταν απαραίτητες.

Και έστειλε επίσης λάθος μήνυμα στη Μόσχα. Η Ρωσία κλιμάκωσε σημαντικά τον πόλεμο στις αρχές Οκτωβρίου με τις συστηματικές επιθέσεις της σε κρίσιμες μη στρατιωτικές υποδομές στην Ουκρανία, οι οποίες ήταν εντελώς αντίθετες με το διεθνές δίκαιο. Η Δύση, από την άλλη πλευρά, δεν ανταποκρίθηκε με τον ίδιο τρόπο με ένα ποιοτικό άλμα στην υποστήριξή της προς την Ουκρανία. Αυτή η απάντηση έρχεται μόλις τώρα – αργά, αλλά καλύτερα από το ποτέ.

Στην πραγματικότητα, η ρητορική και οι πράξεις των δυτικών πολιτικών έχουν αποκλίνει σημαντικά τους τελευταίους μήνες. Δεν μπορείτε να συνεχίσετε να τονίζετε ότι θέλετε να κάνετε τα πάντα για μια ουκρανική νίκη και στη συνέχεια να παρακρατάτε σημαντικά όπλα. Αυτό έρχεται επίσης σαφώς σε αντίθεση με τα δικά συμφέροντα της Γερμανίας, διότι όσο πιο ισχυρά εξοπλίζει τους Ουκρανούς, τόσο πιο γρήγορα θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος με επιτυχία για την Ουκρανία – και τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουν και οι οικονομίες μας να ανακάμψουν από τις υψηλές τιμές ενέργειας και τον πληθωρισμό.

Καμία ατομική προσπάθεια από τη Γερμανία

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η στροφή αυτής της εβδομάδας μπορεί να είναι μόνο η αρχή. Γιατί τα άρματα μάχης που έχουν τώρα υποσχεθεί μπορούν πράγματι να αποτελέσουν σημαντικό στοιχείο των ουκρανικών επιθετικών ενεργειών που είναι απαραίτητες για την απελευθέρωση των εδαφών που εξακολουθούν να κατέχονται από τη Ρωσία.

Αλλά από μόνα τους δεν αρκούν. Χρειάζονται επίσης βαριά και σύγχρονα δυτικά άρματα μάχης, όπως τα αμερικανικά Abrams ή τα γερμανικά Leopards. Και η πίεση προς τη Γερμανία για τέτοιου είδους όπλα αυξάνεται επίσης. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, η πολωνική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει την Ουκρανία με τα δικά της Leopard 2 – αν και αυτό θα απαιτούσε τη γερμανική έγκριση.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Φινλανδικής Επιτροπής Άμυνας, η Φινλανδία είναι επίσης έτοιμη να προμηθεύσει Leopards, εάν συμμετάσχουν και άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Έτσι, η Γερμανία δεν θα έπρεπε να προχωρήσει μόνη της, αλλά θα μπορούσε να δράσει συντονισμένα με άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Έτσι ώστε να μη χαθεί και πάλι πολύτιμος χρόνος για γερμανική ψυχανάλυση, ενώ οι Ουκρανοί στρατιώτες πεθαίνουν καθημερινά υπερασπιζόμενοι τη χώρα τους και την ευρωπαϊκή ειρηνευτική τάξη από τη ρωσική επιθετικότητα.

Πηγή: Welt

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments