Διεθνή

Συνάντηση Μελόνι – φον ντερ Λάιεν για τα καυτά ανοιχτά θέματα της ΕΕ

Συνάντηση Μελόνι – φον ντερ Λάιεν για τα καυτά ανοιχτά θέματα της ΕΕ

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου/ FILIPPO ATTILI HANDOUT | Συντελεστές: EPA

Η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι συνάντησε την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην έδρα της κυβέρνησης στη Ρώμη.

Η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι συνάντησε την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην έδρα της κυβέρνησης στη Ρώμη. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν καυτά θέματα από το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης έως τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τη Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου, η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι συναντήθηκε με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για δεύτερη φορά μετά τη συνάντηση στις Βρυξέλλες τον Νοέμβριο, στην  πρώτη επίσκεψη της Μελόνι στο εξωτερικό ως πρωθυπουργός.

Η συνάντηση, σύμφωνα με σημείωμα του Palazzo Chigi, αποτέλεσε «μια εξαιρετική ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων στο πλαίσιο της προετοιμασίας του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 9ης και 10ης Φεβρουαρίου, το οποίο είναι αφιερωμένο ιδίως στην οικονομία και τη μετανάστευση».

Επί τάπητος τέθηκαν διάφορα καυτά θέματα: το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η επανεκκίνηση του προγράμματος RePowerEU, ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο ακανθώδης φάκελος των μεταναστών.

Στη συνάντηση, η οποία διήρκεσε περίπου μία ώρα και ένα τέταρτο, συμμετείχε επίσης ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ραφαέλε Φίτο, ο οποίος είναι επίσης αρμόδιος για το ΕΣΠΑ και τις πολιτικές συνοχής.

«Όσον αφορά το θέμα της οικονομικής ανάκαμψης, επιβεβαιώθηκε η δέσμευση της ιταλικής κυβέρνησης στο ΣΑΑ», αναφέρεται στο κυβερνητικό σημείωμα στο τέλος της συνάντησης. Η Μελόνι ζητούσε εδώ και καιρό να επενδυθεί εν μέρει το Ταμείο Ανάκαμψης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που επιδεινώθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, υπό το φως και του αυξανόμενου πληθωρισμού.

Μελόνι και φον ντερ Λάιεν βρήκαν επίσης την ευκαιρία να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς την κυβέρνηση της Βραζιλίας και να καταδικάσουν τις βίαιες πράξεις που έλαβαν χώρα στη Μπραζίλια, όπου τα θεσμικά όργανα της χώρας δέχθηκαν επίθεση από ορισμένους διαδηλωτές υπέρ του Μπολσονάρου, του πρώην προέδρου της Βραζιλίας που τώρα αντικαταστάθηκε στις τελευταίες γενικές εκλογές από τον πρόεδρο Λούλα.

Η υπογραφή της κοινής δήλωσης ΕΕ-ΝΑΤΟ έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί σήμερα (Τρίτη 10 Ιανουαρίου) στις Βρυξέλλες, ένα επίτευγμα για το οποίο οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους.

Η πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ έγραψε στο Twitter ότι συζήτησε με την Μελόνι πώς «να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία, να εξασφαλίσουμε ασφαλή και οικονομικά προσιτή ενέργεια, να προωθήσουμε την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας της ΕΕ, να σημειώσουμε πρόοδο στο σύμφωνο για τη μετανάστευση» και πώς να εφαρμόσουμε το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας στην Ιταλία.

Πριν από τη συνάντηση με την Πρωθυπουργό Μελόνι, η φον ντερ Λάιεν παρακολούθησε την παρουσίαση ενός βιβλίου στη μνήμη του πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, ο οποίος απεβίωσε πέρυσι σε ηλικία 65 ετών.

Πηγή: Euractiv.gr/federica pascale

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments