Διεθνή

Ζελένσκι: Δεν θα γίνει Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος

Ζελένσκι: Δεν θα γίνει Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος

Πηγή Φωτογραφίας: telegram/Office of Ukrainian President

Την εκτίμηση του ότι η ανθρωπότητα δεν πρόκειται να ζήσει έναν νέο, Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, διατύπωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι, σε ηχογραφημένη ομιλία που απεύθυνε προς το κοινό στις Χρυσές Σφαίρες, χθες το βράδυ

Την εκτίμηση του ότι η ανθρωπότητα δεν πρόκειται να ζήσει έναν νέο, Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, διατύπωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι, σε ηχογραφημένη ομιλία που απεύθυνε προς το κοινό στις Χρυσές Σφαίρες, χθες το βράδυ. Ο αγώνας των Ουκρανών για τις αξίες της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας είναι ο λόγος, για τον οποίο δεν πρόκειται να υπάρξει Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος.

Πιο ειδικά, ο Ζελένσκι εμφανίστηκε σε γιγαντοοθόνη και προλογίστηκε από τον πρωταγωνιστή και γνωστό για τα φιλοουκρανικά αισθήματά του, Σον Πεν.

Ο παραλληλισμός έγινε ανάμεσα στην φετινή έκδοση των Χρυσών Σφαιρών και της πρώτης απονομής το 1944, στις παραμονές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος δεν είχε τελειώσει ακόμα, αλλά η παλίρροια είχε αρχίσει να αλλάζει και όλοι ήξεραν ποιος θα κέρδιζε. Έρχονταν νέες μάχες και νέα δάκρυα, και εκεί δημιουργήθηκαν οι Χρυσές Σφαίρες, για να ανταμείψουν τους καλύτερους ηθοποιούς του 1943».

Πλέον, όμως «είναι το 2023 και ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν έχει τελειώσει, αλλά η παλίρροια γυρίζει. Και είναι ξεκάθαρο τώρα ποιος θα κερδίσει. Έρχονται περισσότερες μάχες και περισσότερα δάκρυα, αλλά τώρα μπορώ να σας πω ποιος ήταν ο καλύτερος πέρυσι: ήσασταν εσείς. Οι ελεύθεροι άνθρωποι του κόσμου Αυτοί που έχουν κινητοποιηθεί για να υποστηρίξουν τους ελεύθερους ανθρώπους της Ουκρανίας στον κοινό μας αγώνα για την ελευθερία, τη δημοκρατία, το δικαίωμα να ζούμε, να αγαπάμε, να δίνουμε ζωή, όποιοι κι αν είμαστε, από πού ας ερχόμαστε, ανεξάρτητα από το ποιος είμαστε».

«Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος πήρε εκατομμύρια ζωές. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος πήρε δεκάδες εκατομμύρια. Δεν θα υπάρξει Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος. Αυτό δεν είναι μια τριλογία. “Η Ουκρανία θα σταματήσει τη ρωσική επιθετικότητα στη γη της. Όλοι θα ελάτε εκεί μαζί, σε έναν ελεύθερο κόσμο, και ελπίζω να είστε μαζί μας την ημέρα της νίκης μας».

Η εκτίμηση αυτή του Β. Ζελένσκι πηγάζει λοιπόν από την εξέλιξη του πολέμου στο πεδίο και, κυρίως, από την πεποίθηση του Ουκρανού προέδρου για τη συνέχιση της διεθνούς στήριξης στον βαλλόμενο λαό, με αναφορά στις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Αυτή η προσέγγιση έρχεται σε αντίστιξη με τις αναλύσεις σημαντικών παραγόντων όπως είναι η περίπτωση του Χένρι Κίσινγκερ, ο οποίος υπογράμμισε, τον περασμένο Δεκέμβριο, την ανάγκη της πραγματιστικής αποδοχής νέων εδαφικών και επιχειρησιακών πραγματικοτήτων στο ουκρανικό έδαφος. Σε άλλη περίπτωση, η ανθρωπότητα θα βρεθεί ενώπιον μιας τρίτης παγκόσμιας πολεμικής σύρραξης.

Ανάλογη είναι και η προσέγγιση άλλων διανοουμένων και πολιτικών, όπως είναι ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί. Ο επιδραστικός οικονομολόγος διατυπώνει, δε, την άποψη ότι ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος δεν είναι απλά και μόνον ένα πιθανό ενδεχόμενο, αλλά έχει ήδη ξεκινήσει.

Τέτοιες απόψεις είναι προδήλως καινοφανείς και, με μια έννοια, επικίνδυνες, γιατί κάνουν αφαίρεση των αντικειμενικών δεδομένων της απτής πραγματικότητας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments