Διεθνή

ΗΠΑ: Πρώτη πτώση των τιμών από τον Μάιο του 2020

ΗΠΑ: Πρώτη πτώση των τιμών από τον Μάιο του 2020
Για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2020, εδώ και δυόμιση χρόνια δηλαδή, οι τιμές καταναλωτή παρουσίασαν πτώση στις  Ηνωμένες Πολιτείες.

Για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2020, εδώ και δυόμιση χρόνια δηλαδή, οι τιμές καταναλωτή παρουσίασαν πτώση στις  Ηνωμένες Πολιτείες.

Ιδιαίτερα, οι τιμές καταναλωτή στις Ηνωμένες Πολιτείες μειώθηκαν τον Δεκέμβριο για πρώτη φορά σε περισσότερα από δυόμισι χρόνια, με τις τιμές ιδίως στις αντλίες να συνεχίζουν να πέφτουν, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) του υπουργείου Εργασίας υποχώρησε κατά 0,1% τον Δεκέμβριο, η πρώτη του πτώση από τον Μάιο του 2020, καθώς οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν μηδενικό πληθωρισμό.

Σε διάστημα ενός έτους, ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 6,5%, ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξής του από τον Οκτώβριο του 2021, όπως αναμενόταν από τη συναίνεση του Reuters.

Ο πληθωρισμός κορυφώθηκε τον Ιούνιο στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 1981, στο 9,1% σε ετήσια βάση.

Οι τιμές της βενζίνης υποχώρησαν κατά 12,5% τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών.

Οι τιμές για μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και φορτηγά μειώνονται επίσης καθώς αυξάνεται η προσφορά.

Οι διανομείς ρούχων και επίπλων αναγκάζονται να κάνουν προσφορές στους πελάτες τους λόγω της επιβράδυνσης της ζήτησης

Ενώ ο αποπληθωρισμός στα αγαθά φαίνεται να επικρατεί, οι τιμές στον τομέα των υπηρεσιών παραμένουν υψηλές, υποστηριζόμενες από την ακαμψία των ενοικίων. Ωστόσο, ακόμη και αν εξαιρεθεί αυτή η συνιστώσα, ο πληθωρισμός στις υπηρεσίες παραμένει σταθερός, αντανακλώντας ακόμη ισχυρή αύξηση των μισθών.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τον στόχο επιτοκίων ομοσπονδιακών κεφαλαίων κατά 425 μονάδες βάσης το 2022, φέρνοντάς τον σε ένα εύρος 4,25%-4,50%, το υψηλότερο από τα τέλη του 2007.

Σύμφωνα με τις οικονομικές προβλέψεις του ιδρύματος που ανακοινώθηκαν μετά την τελευταία του συνεδρίαση τον Δεκέμβριο, μέχρι το τέλος του έτους αναμένονται αυξήσεις επιτοκίων κατά τουλάχιστον 75 μονάδες βάσης.

Ο βασικός δείκτης ΔΤΚ («πυρήνας»), που εξαιρεί τα ευμετάβλητα στοιχεία των τροφίμων και της ενέργειας, σημείωσε άνοδο κατά 0,3% τον Δεκέμβριο και σε διάστημα ενός έτους η άνοδος του ήταν 5,7%.

Η συγκράτηση του πληθωρισμού είναι μια ευχάριστη είδηση για την Fed, αλλά οι αξιωματούχοι της είναι πιθανόν να περιμένουν περισσότερες αποδείξεις για μια διαρκή επιβράδυνση των τιμών πριν εξετάσουν το ενδεχόμενο να λειτουργήσουν μια πραγματική περιστροφή στη νομισματική στρατηγική.

Εκτός από τον πληθωρισμό, η αγορά εργασίας, η οποία παραμένει εξαιρετικά σφιχτή, είναι η άλλη μεταβλητή που παρακολουθείται με τη μεγαλύτερη προσοχή από τη Fed. Το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 3,5% τον Δεκέμβριο, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πενήντα ετών

Στις αγορές, οι αποδόσεις των γραμματίων του Δημοσίου υποχώρησαν κατακόρυφα μετά την πτώση των στατιστικών του υπουργείου Εργασίας, των διετών τίτλων, των πιο ευαίσθητων στις προσδοκίες επιτοκίων, από το 4,2% στο 4,1%.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στους κύριους δείκτες της Wall Street βρίσκονται σε άνοδο, ενώ το δολάριο υποχώρησε 0,8% έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων αναφοράς, το χαμηλότερο από τον Ιούνιο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments