Nέα της αγοράς

Το μεγαλύτερο κοίτασμα σπάνιων γαιών στην Ευρώπη ανακαλύφθηκε στη Σουηδία υποβαθμίζοντας τους Κινέζους

Το μεγαλύτερο κοίτασμα σπάνιων γαιών στην Ευρώπη ανακαλύφθηκε στη Σουηδία  υποβαθμίζοντας τους Κινέζους

Πηγή Φωτογραφίας: LKAB

Το κοίτασμα σπάνιων γαιών εντοπίστηκε κοντά στην Κιρούνα, τη βορειότερη πόλης της Σουηδίας, με πληθυσμό 17.000 κατοίκων.

Σε μια σημαντική ανακοίνωση προχώρησε η σουηδική εταιρεία εξόρυξης LKAB την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023.

Η εταιρεία εξόρυξης, η οποία ανήκει στο σουηδικό κράτος, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου κάνοντας γνωστή την ανακάλυψη του μεγαλύτερου κοιτάσματος σπάνιων γαιών της Ευρώπης.Η LKAB ανακοίνωσε την ύπαρξη ενός κοιτάσματος, το μέγεθος του οποίου ξεπερνά το 1 εκατομμύριο τόνους, γεγονός που το καθιστά το μεγαλύτερο της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Το κοίτασμα σπάνιων γαιών εντοπίστηκε κοντά στην Κιρούνα, τη βορειότερη πόλης της Σουηδίας, με πληθυσμό 17.000 κατοίκων.

Η σπάνιες γαίες είναι εξαιρετικά σημαντικές για την κατασκευή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας αλλά και ηλεκτρικών αυτοκινήτων και η ανακάλυψη ενός τέτοιου μεγέθους κοιτάσματος, αλλάζει τις ισορροπίες, μειώνοντας σημαντικά την εξάρτηση των Ευρωπαίων κατασκευαστών από τρίτες χώρες, όπως η Κίνα και η Ρωσία.

Με δεδομένο μάλιστα ότι στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, η παραγωγή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων πρόκειται να πολλαπλασιαστεί, εκτινάσσοντας τη ζήτηση σπάνιων γαιών σε παγκόσμιο επίπεδο, η ύπαρξη ενός τέτοιου κοιτάσματος εντός των ευρωπαϊκών συνόρων, ενισχύει τη θέση της γηραιάς ηπείρου στο ράλι του εξηλεκτρισμού στο οποίο έχουν επιδοθεί οι κατασκευαστές αυτοκινήτων σε ολόκληρο τον πλανήτη.

«Αυτά είναι καλά νέα, όχι μόνο για την LKAB, την περιοχή και τον σουηδικό λαό, αλλά και για την Ευρώπη και το κλίμα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της LKAB, Jan Mostrom.

«Θα μπορούσε να γίνει ένα σημαντικό δομικό στοιχείο για την παραγωγή των κρίσιμων πρώτων υλών που είναι απολύτως κρίσιμες για να καταστεί δυνατή η πράσινη μετάβαση», πρόσθεσε.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η κρατική εταιρεία εξόρυξης της Σουηδίας, πρόκειται να υποβάλλει άμεσα αίτηση παραχώρησης εκμετάλλευσης του κοιτάσματος, επισημαίνοντας ωστόσο ότι θα χρειαστεί να περάσουν τουλάχιστον 10-15 χρόνια μέχρι να ξεκινήσει η εξόρυξη του κοιτάσματος και η διάθεση των σπάνιων γαιών στην αγορά.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments