Nέα της αγοράς

Το μεγαλύτερο γνωστό κοίτασμα σπάνιων γαιών στην Ευρώπη εντοπίστηκε στη Σουηδία

Το μεγαλύτερο γνωστό κοίτασμα σπάνιων γαιών στην Ευρώπη εντοπίστηκε στη Σουηδία

Πηγή Φωτογραφίας: LKAB

«Θα χρειαστούν τουλάχιστον 10 με 15 χρόνια προτού μπορέσουμε να ξεκινήσουμε την εξόρυξη και να φέρουμε σπάνιες γαίες στην αγορά»

Το κοίτασμα εντοπίστηκε από την κρατική εταιρεία εξορύξεων LKAB και περιέχει τουλάχιστον 1 εκατ. τόνους σπάνιων γαιών, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Το έργο βρίσκεται ακόμη σε φάση εξερεύνησης και το συνολικό μέγεθος του κοιτάσματος, που βρίσκεται βόρεια του μεγαλύτερου ορυχείου της εταιρείας στην πόλη Κιρούνα, δεν είναι ακόμη γνωστό.

«Θα χρειαστούν τουλάχιστον 10 με 15 χρόνια προτού μπορέσουμε να ξεκινήσουμε την εξόρυξη και να φέρουμε σπάνιες γαίες στην αγορά», δήλωσε ο CEO της εταιρείας Γιαν Μάλστρομ. Η LKAB σκοπεύει να υποβάλει αίτηση για εξερεύνηση φέτος, προτού αναζητήσει έγκριση.

Σημειώνεται ότι η έλλειψη των σπάνιων γαιών – οι οποίες περιλαμβάνουν 17 μέταλλα αξιοποιήσιμα στον τομέα της τεχνολογίας, της καθαρής ενέργειας, της αεροδιαστημικής, της αυτοκινητοβιομηχανίας, της άμυνας κ.α. – θεωρείται το μεγαλύτερο εμπόδιο στην απεξάρτηση του πλανήτη από τα ορυκτά καύσιμα. Αυτό επιβαρύνει ιδίως την Ευρώπη, όπου η Ε.Ε. επιχειρεί να καταστεί βασικός παίκτης στην αγορά ΑΠΕ. Η Κίνα και ορισμένες περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας κυριαρχούν στην εξόρυξη και την επεξεργασία των σπάνιων γαιών.

Στην Ευρώπη, η Σουηδία παίζει βασικό ρόλο στις φιλοδοξίες του μπλοκ για στροφή στις ΑΠΕ. Ήδη παρέχει περίπου το 90% των σιδηρομεταλλευμάτων της ηπείρου, ένα μεγάλο μέρος των οποίων προκύπτει από τα ορυχεία της LKAB.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments