Διεθνή

Αεροπορική τραγωδία στο Νεπάλ: Δεν υπάρχουν ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί επιβάτες [vid]

Αεροπορική τραγωδία στο Νεπάλ: Δεν υπάρχουν ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί επιβάτες [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: NPR

Πολύνεκρη αεροπορική τραγωδία σημειώθηκε στο Νεπάλ, όταν επιβατηγό αεροσκάφος με 72 επιβαίνοντες -ανάμεσά του και ξένοι υπήκοοι- έπεσε σε χαράδρα λίγο πριν την προσγείωσή του στην τουριστική πόλη Ποχάρα.

Η αεροπορική τραγωδία στο Νεπάλ είναι το πιο θανατηφόρο αεροπορικό δυστύχημα στη χώρα εδώ και τρεις δεκαετίες.

Ήταν μία πτήση η οποία δεν θα διαρκούσε περισσότερα από 27 λεπτά. Προορισμός της ήταν η μικρή τουριστική πόλη Ποχάρα. Το αεροσκάφος των Yeti Airlines είχε απογειωθεί από την πρωτεύουσα Κατμαντού. Σε αυτό επέβαιναν 72 άνθρωποι. Οι 68 είναι πλέον νεκροί ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις αγνοούνται. Τα αίτια της συντριβής παραμένουν – προς το παρόν – άγνωστα.

Το αεροσκάφος ATR 72 διαλύθηκε και έσπασε σε κομμάτια. Συνετρίβη, περίπου 1,6 χιλιόμετρα μακριά από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Ποχάρα στον ποταμό Σέτι και πολλά από τα συντρίμμια του έπεσαν σε ένα φαράγγι. Βίντεο από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης κατά τα πρώτα τραγικά λεπτά που ακολούθησαν της συντριβής έδειχναν από το σημείο να βγαίνει πυκνός καπνός από τις φλόγες που είχαν τυλίξει το αεροσκάφος.

Πυροσβέστες και σωστικά συνεργεία έσπευσαν εγκαίρως αλλά ήταν ήδη αργά. Καμένες σοροί μεταφέρονταν σε κοντινά νοσοκομεία της περιοχής στα οποία πλήθος συγγενών των επιβατών είχε συγκεντρωθεί και περίμενε. Την ίδια στιγμή, και στο αεροδρόμιο του Κατμαντού συγγενείς ζητούσαν πληροφορίες για το τι έχει συμβεί και ποια η τύχη των δικών τους ανθρώπων.

Στο αεροσκάφος ATR 72 επέβαιναν 68 άνθρωποι και τέσσερα μέλη πληρώματος. Οι 53 επιβάτες ήταν από το Νεπάλ και οι υπόλοιποι 15 ήταν ξένοι. Ειδικότερα, οι πέντε ήταν από την Ινδία, άλλοι τέσσερις από τη Ρωσία και δύο από την Κορέα ενώ, σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπήρχε και τουλάχιστον ένας επιβάτης από την Αυστραλία, την Ιρλανδία, την Αργεντινή και τη Γαλλία.

Οι έρευνες για την ανεύρεση των τεσσάρων αγνοουμένων σταμάτησαν όταν έπεσε το σκοτάδι και αναμένεται να ξεκινήσουν εκ νέου με το πρώτο φως της ημέρας. Σήμερα, στη χώρα έχει κηρυχθεί πένθος ενώ, έχει δοθεί κυβερνητική εντολή για τη σύσταση επιτροπής που θα “τρέξει” την έρευνα για να διαπιστωθούν τα αίτια της τραγωδίας.

Όπως μεταδίδουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι άκουσαν φωνές. “Υπήρχαν μεγάλες φλόγες και δεν μπορούσαμε να πλησιάσουμε το αεροσκάφος. Άκουσα έναν άνδρα να καλεί σε βοήθεια αλλά εξαιτίας της φωτιάς και του καπνού δεν μπορούσαμε να βοηθήσουμε”, ανέφερε κάτοικος που έσπευσε στο σημείο από την πρώτη στιγμή. Άλλος μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο BBC τόνισε ότι είδε το αεροσκάφος να περιστρέφεται στον αέρα προτού συντριβεί.

Τα αεροπορικά δυστυχήματα δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο στο Νεπάλ.

Εκεί βρίσκονται οκτώ από τα 14 υψηλότερα βουνά σε ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου και του υψηλότερου που είναι το Έβερεστ, και οι καιρικές συνθήκες μπορεί να αλλάξουν ξαφνικά, δραματικά. Από το 1946 μέχρι σήμερα “μετρά” 42 αεροπορικά δυστυχήματα. Στο παρελθόν, έχει ασκηθεί δριμεία κριτική και για την έλλειψη επενδύσεων σε νέα αεροσκάφη αλλά και για την έλλειψη ελέγχων ασφαλείας.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απαγορεύσει στις αεροπορικές εταιρείες από το Νεπάλ να πετούν στον εναέριο της χώρο εξαιτίας των ανησυχιών για τις συνθήκες εκπαίδευσης και τα πρότυπα συντήρησης. Παράλληλα, ο συγκεκριμένος τύπος αεροσκαφών ATR έχει εμπλακεί σε πολλά δυστυχήματα τα τελευταία χρόνια.

Η Yeti Airlines προσέθεσε το αεροσκάφος ATR72-500 το 2019 στον στόλο της και σύμφωνα με το flightradar24.com το συγκεκριμένο αεροσκάφος πετούσε τα τελευταία 15 χρόνια με παλιό αναμεταδότη με αναξιόπιστα δεδομένα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments