Διεθνή

Κίνα: Οι συνέπειες της μείωσης του πληθυσμού στην οικονομία

Κίνα: Οι συνέπειες της μείωσης του πληθυσμού στην οικονομία

Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo/Mark Schiefelbein

Ο πληθυσμός της Κίνας μειώθηκε στο 1, 411 δισεκατομμύριο κατοίκους για πρώτη φορά από το 1961. Η μείωση του ενεργού πληθυσμού αναμένεται να επηρεάσει όχι μόνο την Κίνα, αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

Ο πληθυσμός της Κίνας μειώθηκε στο 1, 411 δισεκατομμύριο κατοίκους για πρώτη φορά από το 1961. Η μείωση του ενεργού πληθυσμού αναμένεται να επηρεάσει όχι μόνο την Κίνα, αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

Πράγματι, ο πληθυσμός της Κίνας μειώθηκε για πρώτη φορά για πρώτη φορά από το 1961, αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής Υπηρεσίας της Κίνας, το 2022, ο πληθυσμός της χώρας μειώθηκε κατά 850.000.000 άτομα. Το ποσοστό γεννήσεων καταγράφηκε σε 6,77 ανά 1000 άτομα το 2022, τη στιγμή που το ποσοστό αυτό ήταν 7,52 το 2021. Έτσι, το ποσοστό γεννήσεων έχουν καταγράφηκαν ως το χαμηλότερο ποσοστό από τότε που τηρήθηκαν αξιόπιστα δημογραφικά στατιστικά στοιχεία.

Παράλληλα, το ποσοστό θνησιμότητας στη χώρα έχει αυξηθεί. Το ποσοστό γεννήσεων ανά 1.000 ήταν 7,37, το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από το 1974. Αυτό το ποσοστό ήταν 7,18 το 2021. Οι ειδικοί των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) αναμένουν ότι ο πληθυσμός της Κίνας θα μειωθεί κατά 109.000.0000 κατοίκους μακροπρόθεσμα, δηλαδή τρεις φορές περισσότερο από τις εκτιμήσεις που ανακοινώθηκαν το 2019.

Η μείωση του ενεργού πληθυσμού και, συνεπώς, η μείωση της παραγωγής στη χώρα αναμένεται να προκαλέσει αύξηση των τιμών και επιδείνωσε του πληθωριστικού προβλήματος όχι μόνο στην Κίνα, αλλά και στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, παρά μια ανάγνωση, αρκετά επιφανειακή, που θέλει το ολοκληρωτικό καθεστώς να επιθυμεί απλά και μόνο ένα μικρότερο πληθυσμό.

Ακόμη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής της Κίνας, η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 3% το 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, τόσο λόγω των μέτρων εναντίον της Covid – 19, όσο και άλλων οικονομικών προβλημάτων . Έτσι, η κινεζική κυβέρνηση, αν και είχε προβλέψει ρυθμό ανάπτυξης 5,5% για το 2022, αυτός ο στόχος δεν επιτεύχθηκε. Η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε κατά 8,4% το 2021.

Τα μέτρα κοινωνικής απόστασης που ελήφθησαν λόγω της πολιτικής της μηδενικής Covid – 19, καθώς και η κρίση ακινήτων, το υψηλό χρέος και η ασθενής εγχώρια ζήτηση έχουν επιδράσει αρνητικά στην οικονομική ανάπτυξη.

Μετά από τρία χρόνια, η κυβέρνηση του Πεκίνου αποφάσισε να άρει τα περισσότερα μέτρα για την Covid – 19, στις αρχές Δεκεμβρίου. Ωστόσο, η πανδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται ραγδαία στη χώρα. Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε ότι περίπου 60.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ιό από τις αρχές Δεκεμβρίου. Εντούτοις, ο αριθμός αυτός εκτιμάται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος. Ο αριθμός των νεκρών κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου κινείται κοντά στους 400.000 ανθρώπους, ενώ εκφράζεται φόβος ότι μέχρι τα τέλη Απριλίου, ο αριθμός των θανάτων από Covid θα φτάσει το 1.700.000 κατοίκους.

Εάν αυτές οι προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και δυτικών Ιατρικών Συλλόγων επιβεβαιωθούν, τότε το κόστος της εργασίας αναμένεται εύλογα ότι θα αυξηθεί. Και ένα αυξημένο κόστος εργασίας πλήττει την περίφημη, ου μην αλλά και υπαρκτή ανταγωνιστικότητα των Κινέζων εργαζομένων. Κι αυτή η εξέλιξη πρόκειται να έχει μία ακόμη ουσιαστική, αρνητική επίδραση στις επιδόσεις και την παγκόσμια εικόνα κινεζικής «σοσιαλιστικής οικονομίας της αγοράς».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments