Διεθνή

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Ευρώπη θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία για όσο χρειαστεί

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Ευρώπη θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία για όσο χρειαστεί

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Η Ευρώπη θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία «για όσο χρόνο χρειαστεί» απέναντι στη Ρωσία, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη σημερινή ομιλία της στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός

Η Ευρώπη θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία «για όσο χρόνο χρειαστεί» απέναντι στη Ρωσία, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη σημερινή ομιλία της στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. «Η ακλόνητη υποστήριξή μας προς την Ουκρανία δεν θα γνωρίσει καμία χαλάρωση. Είτε πρόκειται για υποστήριξη για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, της θέρμανσης και της υδροδότησης, είτε, μακροπρόθεσμα, για την προετοιμασία της ανοικοδόμησης» είπε.

Ευρωπαϊκό Ταμείο Κυριαρχίας

Η πρόεδρος της Κομισιόν επανέλαβε επίσης ότι υποστηρίζει την δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου Κυριαρχίας για τη στήριξη της βιομηχανίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην εκτόξευση των τιμών της ενέργειας και στις κινεζικές και αμερικανικές επιδοτήσεις. «Μεσοπρόθεσμα, θα προετοιμάσουμε ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Κυριαρχίας στο πλαίσιο της εξέτασης της εκτέλεσης του προϋπολογισμού μας που θα γίνει κατά τη διάρκεια του έτους» δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών του Φόρουμ του Νταβός, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει πώς θα χρηματοδοτείται αυτό το Ταμείο Κυριαρχίας.

«Είναι μία διαρθρωτική λύση που θα επιτρέψει την αύξηση των διαθέσιμων πόρων για την έρευνα, την καινοτομία και βασικά στρατηγικά βιομηχανικά προγράμματα για την επίτευξη των μηδενικών εκπομπών CO2. Η ιδέα του Ταμείου Κυριαρχίας, που στηρίζεται σε αμοιβαιοποίηση της χρηματοδότησης στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει ήδη διατυπωθεί από την πρόεδρο της Κομισιόν, αλλά συναντά την αντίθεση πολλών χωρών μελών, όπως η Γερμανία, των καθαρών συνεισφερόντων στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό που ανησυχούν για την αύξηση της συμβολής τους.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απέφυγε να τοποθετηθεί για το θέμα κατά την διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής της στη Σουηδία, μια χώρα ιδεολογικά αντίθετη στην ιδέα των κρατικών παρεμβάσεων και η οποία ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ μέχρι τον Ιούνιο. Αρχικά, η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση θα πρέπει να περιορισθεί στην ανακατανομή των υφιστάμενων πόρων, παραδέχονται ευρωπαίοι διπλωμάτες.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments