Πολιτική

Μητσοτάκης: Τι είπε για εκλογές και Τουρκία

Μητσοτάκης: Τι είπε για εκλογές και Τουρκία
Σαφείς απαντήσεις έδωσε σήμερα από το Νταβός της Ελβετίας, όπου διεξάγεται το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με τις ερχόμενες εκλογές και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Σαφείς απαντήσεις έδωσε σήμερα από το Νταβός της Ελβετίας, όπου διεξάγεται το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με τις ερχόμενες εκλογές και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτοχαρακτηρίστηκε ως φιλελεύθερος σε ζητήματα οικονομίας, προοδευτικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και «πολύ πατριωτικός» σε ό, τι αφορά την άμυνα της χώρας.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «στην Ελλάδα ο τρόπος που τοποθετούμαστε είναι φιλελεύθερος στην οικονομία, προοδευτικός στις κοινωνικές πολιτικές, αλλά πολύ πατριωτικός όταν πρόκειται για την εξωτερική άμυνα, ξοδεύουμε περισσότερα για την άμυνα, έχουμε έναν δύσκολο γείτονα. Είχα επιτυχία στο να φέρω στο κόμμα ανθρώπους που δεν είχαν ψηφίσει ποτέ στο παρελθόν ένα κεντροδεξιό κόμμα και ελπίζω ότι θα μπορέσω να το επαναλάβω αυτό στις επόμενες εκλογές».

Σε σχέση ακριβώς με τις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε Δεξιά και Αριστερά είναι παρωχημένη. Η πολιτικά κρίσιμη διάκριση είναι ανάμεσα σε πραγματιστές προοδευτικούς δημοκράτες και σε αυταρχικούς λαϊκιστές.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «στις επερχόμενες εκλογές οι άνθρωποι θα συγκρίνουν τέσσερα χρόνια της προηγούμενης κυβέρνησης και τέσσερα χρόνια της δικής μας. Θα είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης, αλλά και ένα παράδειγμα για το εξωτερικό. Πολλές δημοκρατίες παλεύουν με τέτοια διλήμματα, αλλά τα παλιά διλήμματα Αριστεράς – Δεξιάς δεν είναι πια σχετικά, πλέον η πραγματική διαχωριστική γραμμή είναι ανάμεσα σε αυταρχικούς λαϊκιστές και πραγματιστές προοδευτικούς δημοκράτες».

Πρέπει να συζητήσουμε με την Τουρκία σαν λογικοί ενήλικες

 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται η χώρα να εμπλακεί σε πόλεμο με την γείτονα χώρα, παρά την ένταση που αυτή δημιουργεί.

«Δεν θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία, παρότι έχουμε δει πολλή ένταση τα τελευταία τρία χρόνια. Το Καστελλόριζο είναι ένα από τα όμορφα ελληνικά νησιά».

Ο Κ. Μητσοτάκης επεσήμανε την ανάγκη ενός ουσιαστικού και ώριμου διαλόγου με την τουρκική πλευρά, με την οποία «πρέπει να συζητήσουμε με την Τουρκία σαν λογικοί ενήλικες και να λύσουμε τις βασικές μας διαφορές, όπως είναι το θέμα των θαλασσίων ζωνών.. Είναι περίπλοκο ζήτημα, λόγω της γεωγραφίας του Αιγαίου, αλλά έχουμε λύσει παρόμοια προβλήματα με τους γείτονές μας. Το κάναμε με την Ιταλία και θα το κάνουμε με την Αλβανία. Πρέπει να λύσουμε τα προβλήματά μας με βάση το διεθνές δίκαιο. Δεν απειλείς τους γείτονές σου, αφήνεις ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας και δεν είναι ποτέ βοηθητικό να εργαλειοποιείς τα εθνικά ζητήματα για εσωτερικούς λόγους. Δεν είναι καλή προσέγγιση, γιατί δηλητηριάζεις την κοινή γνώμη».

Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε λέγοντας: «Πιστεύει κανείς πραγματικά ότι τα ελληνικά νησιά απειλούν την Τουρκία ή ότι η Τουρκία απειλεί τα νησιά, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν και το Κυπριακό; Είχαμε εισβολή και ένα μέρος του νησιού είναι ακόμα υπό κατοχή. Πιστεύω ότι μετά τις εκλογές, που θα είναι περίπου την ίδια στιγμή στις δύο χώρες, υπάρχουν τρόποι να μειώσουμε την ένταση και να διαφωνούμε πολιτισμένα, χωρίς να απειλούμε ο ένας τον άλλον».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments