Διεθνή

Ο Μασκ στο πλευρό του Μακρόν

Ο Μασκ στο πλευρό του Μακρόν

Πηγή Φωτογραφίας: twitter

Το σχέδιο για την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος βρίσκει την δημόσια υποστήριξη του Ίλον Μασκ.

Το σχέδιο για την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος βρίσκει την δημόσια υποστήριξη του Ίλον Μασκ. Ο πρωτοποριακός επιχειρηματίας επισημαίνει – καίρια – ότι είναι αδύνατη η διατήρηση των ίδιων ορίων συνταξιοδότησης για διαφορετικά δημογραφικά μεγέθη.

Η παρέμβαση του πρωτοποριακού επιχειρηματία δεν στερείται αντικειμενικού υπόβαθρου. Η δημογραφία της Γαλλίας είναι καλπάζουσα συγκριτικά με τις δεκαετίες του ’70 και του ’80. Το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας καλό θα είναι, από την σκοπιά αυτή, να μεταρρυθμιστεί, ως προς τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης. Για τον φιλελεύθερο μεταρρυθμιστικό μακρονισμό, τα όρια αυτά κρίνεται σκόπιμο να μετατεθούν κατά δύο έτη, από τα 62 στα 64 χρόνια, αλλαγή που θεωρείται από φιλελεύθερους δημοσιογράφους και αναλυτές ως μάλλον «εγκρατής» και «συγκρατημένη».

Ο Μασκ παίρνει δημόσια θέση και, με σημερινή του ανάρτηση στον πολυσυζητημένο προσωπικό λογαριασμό του, προκαλεί πλήθος σχολίων. «Ο Μακρόν κάνει το δύσκολο, αλλά σωστό», σημειώνει ο επιχειρηματίας των Tesla και Space X, ο οποίος συμπληρώνει  ότι «η ηλικία συνταξιοδότησης των 62 ετών ορίστηκε όταν η διάρκεια ζωής ήταν πολύ μικρότερη. Είναι αδύνατον για έναν μικρό αριθμό εργαζομένων να υποστηρίξει έναν τεράστιο αριθμό συνταξιούχων».

Πράγματι, το σχέδιο της κυβέρνησης της Ελίζαμπεθ Μπορν είναι να μετατεθεί η ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη. Πρόκειται για το σημαντικότερο μεταρρυθμιστικό μέτρο των αλλαγών που προωθεί ο Μακρόν και είναι αυτό που αμφισβητείται έντονα από συνδικαλιστικές οργανώσεις και εργατικά σωματεία.

Σημειώνεται ότι, μόλις προχθές, περίπου 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι διαδήλωσαν στη Γαλλία, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα ανακοίνωσαν οι αρχές. Η γαλλική Συνομοσπονδία Εργατών ανέφερε, μάλιστα,  ο αριθμός των διαδηλωτών άγγιξε τα δύο εκατομμύρια.

Αυτό το Σάββατο, δώδεκα νεανικές οργανώσεις είναι προγραμματισμένο να διαδηλώσουν στους δρόμους της χώρας, αν και αναμένεται μικρότερος αριθμός συμμετοχών. Η «Ανυπότακτη Γαλλία» του Ζαν – Λυκ Μελανσόν γνωρίζει εσωτερικές αμφισβητήσεις και αναταράξεις, ενώ και η ηγεσία της γαλλικής Συνομοσπονδίας Εργατών δηλώνει ότι θα απέχει. Ο γενικός γραμματέας της Συνομοσπονδίας υποστηρίζει, με σημερινές δηλώσεις του, ότι το κορυφαίο συνδικαλιστικό όργανο της Γαλλίας επιθυμεί έναν υψηλότερο βαθμό ανεξαρτησίας από κόμματα και δυνάμεις της αριστεράς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments