Διεθνή

Guardian:Πότε θα εγκαταλείψει ο Πούτιν την Ουκρανία;Μόνο όταν ο στενός του κύκλος τον αναγκάσει να σταματήσει

Guardian:Πότε θα εγκαταλείψει ο Πούτιν την Ουκρανία;Μόνο όταν ο στενός του κύκλος τον αναγκάσει να σταματήσει

Πηγή Φωτογραφίας: Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ένα στοχευμένο χτύπημα πυραύλων τρύπωσε ένα κτίριο κατοικιών στο Ντνίπρο, σκοτώνοντας 45 πολίτες. Τώρα, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και ακόμη και η πάντα επιφυλακτική Γερμανία μιλούν για την προμήθεια της Ουκρανίας με δυτικά τανκ – κάτι που φαινόταν αδιανόητο ακόμη και πριν από ένα μήνα

Σχεδόν ένα χρόνο μετά, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει χάσει ελάχιστα από την αξία σοκ. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ένα στοχευμένο χτύπημα πυραύλων τρύπωσε ένα κτίριο κατοικιών στο Ντνίπρο, σκοτώνοντας 45 πολίτες. Τώρα, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και ακόμη και η πάντα επιφυλακτική Γερμανία μιλούν για την προμήθεια της Ουκρανίας με δυτικά τανκ – κάτι που φαινόταν αδιανόητο ακόμη και πριν από ένα μήνα, καθώς οι δυτικοί σύμμαχοι παρέμειναν κολλημένοι σε ένα γραφειοκρατικό παιχνίδι κότας, χωρίς κανένας να είναι ο πρώτος που θα στείλει δεξαμενές.

Τι άλλαξε λοιπόν; Ανώτατοι αξιωματούχοι άμυνας στις ΗΠΑ και την ΕΕ εξήγησαν την πρόσφατη εξέλιξη ως έναν τρόπο για να βοηθήσουν την Ουκρανία να αποκτήσει αποφασιστική επιτυχία στο πεδίο της μάχης που θα ανάγκαζε τη Ρωσία σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, η Ουκρανία παρακαλεί απεγνωσμένα τη Δύση να παράσχει επιθετικά όπλα από τις πρώτες ημέρες της εισβολής. Τι παρακίνησε αυτή τη νέα αποφασιστικότητα μεταξύ των δυτικών υποστηρικτών της Ουκρανίας;

Η απάντηση βρίσκεται στο χρονοδιάγραμμα του πολέμου, μια έννοια γνωστή στους μελετητές της αποτροπής ως «η σκιά του μέλλοντος». Καθώς ο «τριήμερος πόλεμος» του Πούτιν εκτεινόταν σε εβδομάδες και μήνες, κάθε κόμμα έπρεπε να διαμορφώσει ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο. Μετά από κάποια αρχική παραπάτηση, η Δύση υιοθέτησε τελικά την κλασική, σχολική στρατηγική της σταδιακής κλιμάκωσης.

Η κλιμάκωση της στρατιωτικής βοήθειας από μικρές αντιαρματικές συσκευές στο πυροβολικό, τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας Patriot σε άρματα μάχης, είναι μια στρατηγική σηματοδότησης παρόμοια με αυτή της σταδιακής αύξησης του στοιχήματος για τη μετάδοση ενός δυνατού χεριού στο πόκερ. Καθώς περνούν τις «κόκκινες γραμμές» της Ρωσίας η μία μετά την άλλη, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στέλνουν ένα μήνυμα για την αποφασιστικότητά τους να παράσχουν στην Ουκρανία την υποστήριξη που χρειάζεται για να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή. Η ιδέα είναι ότι, εάν η Ρωσία πίστευε ότι τελικά δεν θα μπορούσε να επιτύχει τους στρατιωτικούς της στόχους, τότε η καλύτερη απάντησή της θα ήταν να μειώσει τις απώλειές της τώρα αντί να συνεχίσει να πολεμά έναν πόλεμο που δεν μπορεί να κερδίσει.

Γιατί λοιπόν η Ρωσία δεν αναδιπλώνεται; Επειδή ο Πούτιν λειτουργεί κάτω από ένα διαφορετικό σύνολο εγχώριων θεσμικών περιορισμών από τους αντιπάλους του στη Δύση. Σε αντίθεση με τους δημοκρατικούς ηγέτες, οι οποίοι παραμένουν στην εξουσία κερδίζοντας την υποστήριξη ενός σημαντικού ποσοστού του πληθυσμού σε ηλικία ψήφου, η συνέχεια στην εξουσία του Πούτιν βασίζεται μόνο στην υποστήριξη μιας χούφτας έμπιστων ελίτ, οι περισσότερες από τις οποίες βασίζονται σε αυτόν για θέσεις υψηλού επιπέδου στη βιομηχανία ή την κυβέρνηση. Ενώ αυτές οι ελίτ συχνά σφυροκοπούν η μία την άλλη για να αυξήσουν τη δική τους επιρροή, εξαρτώνται από την εύνοια του Πούτιν για πόρους και δεν είναι σε θέση να αντιταχθούν στις πολιτικές του ενέργειες, καθώς οι περιουσίες τους συνδέονται άμεσα.

Αυτό το θεσμικό πλαίσιο προσφέρει στον Ρώσο ηγέτη δύο σημαντικά πλεονεκτήματα. Η πρώτη είναι χρονική. Χωρίς περιορισμούς από τακτοποιημένο εκλογικό ανταγωνισμό, ο Πούτιν μπορεί να αντέξει οικονομικά να παίξει το μακρύ παιχνίδι, να περιμένει μέχρι να αντικατασταθούν οι σημερινές φιλοουκρανικές ελίτ στη Δύση από αυτές που είναι λιγότερο ευνοϊκές.

Ενώ οι δυτικοί ηγέτες συγχαίρουν ο ένας τον άλλον για την εξαιρετική τους απόδοση σε αυτό το παιχνίδι πόκερ, ο Πούτιν και οι ελίτ του δεν παίζουν καν στο ίδιο τραπέζι. Από τη σκοπιά της Ρωσίας, οι σημερινοί αντίπαλοί της στη Δύση δεν είναι παρά στιγμιαίες αναποδιές στο δρόμο της για την επίτευξη των στρατιωτικών της στόχων. Σε δύο χρόνια, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, μπορεί να μην είναι πλέον εκεί για να εξασφαλίσει τη δυτική ενότητα στην υποστήριξή της προς την Ουκρανία. Και ακόμη και μια μικρή ρωγμή μπορεί να είναι αρκετή για να ανατρέψει την τάση για τη Ρωσία.

Το δεύτερο πλεονέκτημα του Πούτιν έρχεται με τη μορφή του περιθωρίου πολιτικής. Χωρίς την απαίτηση να απαντήσει στο κοινό, το οποίο επωμίζεται το μεγαλύτερο μέρος του οικονομικού κόστους του πολέμου, το εύρος πολιτικής του Πούτιν καθορίζεται από ανταγωνιστικά συμφέροντα στον στενό του κύκλο. Και αυτές οι κυρίως στρατιωτικές ελίτ και οι ελίτ των μυστικών υπηρεσιών συμβιβάζονται πλήρως με τον πόλεμο: γι’ αυτούς, το όφελος από την επανένωση των σοβιετικών εδαφών υπερτερεί κατά πολύ αυτού που αντιλαμβάνονται ως προσωρινό κόστος. Ορισμένες από αυτές τις ελίτ φωνάζουν για περαιτέρω κλιμάκωση, όπως η συνολική στρατιωτική κινητοποίηση της ρωσικής κοινωνίας. Η τρέχουσα συγκέντρωση ισχύος μέσα στις συντηρητικές ελίτ της Ρωσίας δείχνει ότι η ιμπεριαλιστική εξωτερική πολιτική του Κρεμλίνου εκτείνεται πολύ πέρα ​​από την ηγεσία του Πούτιν.

Η Δύση ενεργεί σαν να αγνοεί αυτό το δεύτερο πλεονέκτημα, κρίνοντας λανθασμένα τη Ρωσία από το δικό της σημείο αναφοράς. Στο μυαλό των δυτικών ηγετών, υπάρχει ένα όριο στρατιωτικού κόστους, σε απώλειες ή θησαυρό, που θα ανάγκαζε τη Ρωσία να υποχωρήσει: αν μόνο η Ουκρανία είχε μια ακόμη σημαντική ανακάλυψη, η Ρωσία θα μπορούσε απλώς να δει το φως και να συμφωνήσει να κάνει κάποιους συμβιβασμούς. Αυτό που ξεχνούν ο Μπάιντεν και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί του είναι ότι οι αυταρχικοί ηγέτες δεν αντιμετωπίζουν τις ίδιες δημόσιες πιέσεις με τους ηγέτες δημοκρατικών καθεστώτων. Οι απογοητευτικές εικόνες στρατευμάτων που επιστρέφουν στα σπίτια τους με σακούλες είναι επιζήμιες για τους δημοκρατικούς προέδρους, αλλά είναι άσχετες για τους ηγέτες που δεν βασίζονται στη δημόσια υποστήριξη για να παραμείνουν στην εξουσία. Κανένας αριθμός θυμάτων δεν θα μαλακώσει την καρδιά του Ρώσου Φαραώ.

Τι σημαίνει αυτό για την Ουκρανία; Σημαίνει ότι η Ρωσία δεν θα υποχωρήσει. Υπάρχει μια ρωσική λαϊκή ρήση ότι η πρώτη κρέπα σε μια παρτίδα συνήθως δεν βγαίνει – με άλλα λόγια, το να πετύχεις κάτι συνήθως απαιτεί δοκιμή και λάθος. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για τις στρατιωτικές της εκστρατείες. Από τους Σοβιετο-Φινλανδικούς πολέμους μέχρι την Τσετσενία, η Ρωσία έχει ένα ιστορικό αποτυχημένων αρχικά στρατιωτικών εκστρατειών που πέτυχαν σε δεύτερη μοίρα.

Ακόμα κι αν η Ουκρανία διώξει κάθε τελευταίο Ρώσο στρατιώτη από τη γη της, η επιθετικότητα της Ρωσίας δεν θα τελειώσει. Η Ρωσία θα συνεχίσει να διεκδικεί το έδαφος της Ουκρανίας και θα τις υποστηρίζει με απειλές, περιοδικές εκτοξεύσεις πυραύλων και συνοριακές αψιμαχίες. Δεν υπάρχει αποφασιστική νίκη για τον αμυντικό. Μια αποφασιστική νίκη συνεπάγεται την καταστροφή του επιτιθέμενου, μήπως επιστρέψει μετά από μια σύντομη αναβολή. Η καταστροφή της βούλησης ή της μακροπρόθεσμης ικανότητας της Ρωσίας να πάρει τη γη της είναι κάτι που, για την Ουκρανία, δεν αποτελεί επιλογή. Με έναν επιτιθέμενο αδιαπέραστο από διεθνείς ή εγχώριες πιέσεις, η ισχνή ειρήνη, που υποστηρίζεται από ένα υπερσύγχρονο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας και έναν στρατό παγκόσμιας κλάσης σε ετοιμότητα, μπορεί απλώς να είναι το καλύτερο αποτέλεσμα που μπορεί να ελπίζει να επιτύχει η Ουκρανία.

Η Ουκρανία το γνωρίζει αυτό, παρόλο που οι δυτικοί υποστηρικτές της εξακολουθούν να ελπίζουν σε μια καλή τη πίστη διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων. Αυτό που χρειάζεται η Ουκρανία είναι να προετοιμαστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, να ενισχύσει τις σχέσεις της με επιπλέον πιθανούς συμμάχους και να αναπτύξει περαιτέρω τη δική της αμυντική βιομηχανία. Ο μόνος τρόπος με τον οποίο η Ουκρανία μπορεί να επιτύχει διαρκή ειρήνη είναι να αποθηκεύει τα μεγαλύτερα όπλα που μπορεί να βρει.

Πηγή: the guardian.com/Olga Chyzh

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments