Διεθνή

The Guardian:«Καμία επιστροφή στο παρελθόν»:ο άνθρωπος που ηγείται της μάχης της Ουκρανίας κατά της διαφθοράς

The Guardian:«Καμία επιστροφή στο παρελθόν»:ο άνθρωπος που ηγείται της μάχης της Ουκρανίας κατά της διαφθοράς

Πηγή Φωτογραφίας: ukrinform.net

Τους δύο πρώτους μήνες του πολέμου στην Ουκρανία, ο Oleksandr Novikov, 40 ετών, ζούσε με μια οικογένεια του προσωπικού του στο υπόγειο των αυστηρών γραφείων της εθνικής υπηρεσίας για την πρόληψη της διαφθοράς στο Κίεβο.

Τους δύο πρώτους μήνες του πολέμου στην Ουκρανία, ο Oleksandr Novikov, 40 ετών, ζούσε με μια οικογένεια του προσωπικού του στο υπόγειο των αυστηρών γραφείων της εθνικής υπηρεσίας για την πρόληψη της διαφθοράς στο Κίεβο. «Έχουμε ένα δωμάτιο με πυρομαχικά – έχει πολυβόλα. Ήμασταν έτοιμοι να πολεμήσουμε σε αυτούς τους δρόμους», λέει ο Novikov, κοιτάζοντας κάτω από το παράθυρο της αίθουσας συνεδριάσεων του τρίτου ορόφου.

Είναι ο τέταρτος και τελευταίος χρόνος του Novikov ως επικεφαλής της υπηρεσίας καταπολέμησης της διαφθοράς της Ουκρανίας και ενώ οι Ρώσοι δεν κατέληξαν στο κατώφλι του στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας τον περασμένο Φεβρουάριο, η όρεξη του πρώην εισαγγελέα για μάχη ενάντια στις πιθανότητες δεν έχει καλυφθεί.

Το 2021, η Διεθνής Διαφάνεια κατέταξε την Ουκρανία ως τη δεύτερη πιο διεφθαρμένη χώρα στην Ευρώπη, πίσω μόνο από τη Ρωσία, μια θέση που ο Νόβικοφ αποφάσισε να γυρίσει, μόνο για να βρει το έργο του να δυσκολεύει σημαντικά ο Covid και ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Vyacheslav Shapovalov, στο Κίεβο. Ο Ζελένσκι εντείνει τη δράση κατά της διαφθοράς καθώς αποχωρούν 15 Ουκρανοί αξιωματούχοι Διαβάστε περισσότερα Κάτω από την κάλυψη της πανδημίας, το κοινοβούλιο άρει την ανάγκη των πολιτικών κομμάτων να παρέχουν οικονομικές εκθέσεις στην υπηρεσία του, ενώ η ανάγκη να κρατηθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι στα κατεχόμενα μέρη της Ουκρανίας ασφαλείς από την προσοχή των ρωσικών δυνάμεων προκάλεσε την αναστολή του δημόσιου και υποχρεωτικού μητρώου την ταυτότητα και τα εισοδήματά τους πέρυσι.

Ο Novikov θέλει και τα δύο πίσω – και περισσότερα. Η αξία του οικονομικού μητρώου έχει αποδειχθεί, λέει, από την επικείμενη ερήμην δίωξη του Viktor Medvedchuk, νονού της κόρης του Βλαντιμίρ Πούτιν και κορυφαίου πολιτικού υπέρ του Κρεμλίνου στην Ουκρανία, για την υποτιθέμενη παράλειψή του να δηλώσει περιουσιακά στοιχεία που κατείχε στην Κύπρο. Φυλακίστηκε και ανταλλάχθηκε με Ρώσους κρατούμενους πέρυσι με άλλες κατηγορίες και δεν έχει σχολιάσει.

Έπειτα, υπάρχουν τα δισεκατομμύρια δολάρια και ευρώ στη δυτική βοήθεια που έχουν ξεχυθεί στη χώρα. Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο των ΗΠΑ έχουν ζητήσει έλεγχο για τον τρόπο χρήσης της βοήθειας. Είναι δουλειά του Novikov να διατηρεί τα μετρητά ασφαλή. Ωστόσο, για να προσθέσει στην απογοήτευσή του, παρήλθε η προθεσμία της 10ης Ιανουαρίου, εντός της οποίας η κυβέρνηση έπρεπε να υιοθετήσει μια τριετή στρατηγική κατά της διαφθοράς που θα έθετε επιπλέον απαιτήσεις ελέγχου στα έργα ανάκαμψης και ανοικοδόμησης.

«Έχω όλα τα εργαλεία που χρειαζόμαστε για να διασφαλίσουμε τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την ακεραιότητα στη χρήση αυτών των χρημάτων – αλλά δεν είναι ενεργοποιημένα όλα αυτά τα εργαλεία», λέει. Ο εκνευρισμός φαίνεται να έχει κεντριστεί περαιτέρω από τον προφανή αρχικό λήθαργο της κυβέρνησης να στοχεύει Ρώσους ιδιώτες και οντότητες που δραστηριοποιούνται στην ουκρανική οικονομία.

Ένταση ξέσπασε δημοσίως πέρυσι αφού ο Novikov πρότεινε ότι ο Andriy Smirnov, ο αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του Volodymyr Zelenskiy, βρισκόταν πίσω από την αργή πρόοδο στη συλλογή μιας λίστας εκείνων που θα πληγούν από οικονομικές κυρώσεις. Ο Σμιρνόφ, ο οποίος εξήγησε ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται στη νομική πολυπλοκότητα, κατηγόρησε τον Νόβικοφ για «διάδοση κουτσομπολιού» και «αυτοθαυμασμό». Ο Νόβικοφ λέει ότι θέλει απλώς να γίνουν τα πράγματα και να σαρωθεί η «ρωσική αφήγηση» της Ουκρανίας ως διεφθαρμένου κράτους.

Κάποιοι μπορεί να πιστεύουν ότι τα δραματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών θα απασχολούσαν έναν τσάρο της διαφθοράς σε αποστολή. Από το Σάββατο, ένας πλήθος αναπληρωτών προϊσταμένων έχει εμφανιστεί σε εθνικό επίπεδο εν μέσω καταγγελιών για διαφθορά, ενώ ένα πλήθος περιφερειαρχών παραιτήθηκαν χωρίς εξηγήσεις. «Δεν θα υπάρξει επιστροφή σε αυτό που ήταν στο παρελθόν», δεσμεύτηκε ο Ζελένσκι σε μια από τις τακτικές απογευματινές του ομιλίες.

Το πρώτο ντόμινο έπεσε όταν ο υφυπουργός Υποδομών της Ουκρανίας, Βασίλ Λοζίνσκι, απολύθηκε από τη θέση του, καθώς κατηγορήθηκε για διόγκωση της τιμής του χειμερινού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των γεννητριών, και φέρεται να απέκλεισε 400.000 δολάρια. Λέγεται ότι βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό αφού στο γραφείο του βρέθηκαν περίπου 38.000 δολάρια σε μετρητά. Δεν έχει σχολιάσει.

Ένας από τους υψηλότερους και πιο σημαντικούς προεδρικούς βοηθούς, ο Kyrylo Tymoshenko, άλλος αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του Zelenskiy, παραιτήθηκε. Ήταν υπό έρευνα για τη χρήση ενός Chevrolet Tahoe SUV που δώρισε η General Motors για ανθρωπιστικούς σκοπούς, και είχαν παρατηρηθεί ότι οδηγούσε μια Porsche Taycan αξίας 100.000 δολαρίων που ανήκε σε έναν γνωστό. Η Τιμοσένκο αρνείται οποιαδήποτε αδικοπραγία.

Στη συνέχεια, ίσως το πιο επιζήμιο από όλα, το υπουργείο Άμυνας βρέθηκε πλατυποδία όταν μια ουκρανική εφημερίδα ανέφερε ότι το τμήμα προμηθειών του πλήρωνε τις πιθανότητες για μερίδες στρατιωτών, εγείροντας ανησυχίες για μίζες.

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Oleksiy Reznikov, απάντησε στις αναφορές καλώντας τις μυστικές υπηρεσίες να ερευνήσουν τη διαρροή ενώ κατηγόρησε τους επικριτές του τμήματός του ότι προσπαθούν να «υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη στο υπουργείο Άμυνας σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή», μόνο για τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας. , Vyacheslav Shapovalov, για να ζητήσει στη συνέχεια να απολυθεί την Τρίτη. Ο Novikov περιγράφει την απάντηση του Reznikov ως «μη σωστή». Η υπηρεσία καταπολέμησης της διαφθοράς είχε ανακαλύψει ζητήματα σχετικά με τις προμήθειες στο υπουργείο πριν από τρεις μήνες μετά την απόκρυψη εγγράφων από τους πράκτορές του, αποκαλύπτει. Ο Νόβικοφ είχε ήδη εκδώσει εντολή στον πρωθυπουργό της Ουκρανίας να επιλυθεί.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί ο υπουργός δεν ανέφερε στο κοινό ότι εργάζεται αυτή τη στιγμή για όλα αυτά τα θέματα και το διορθώνει. [Τη Δευτέρα] στείλαμε εντολή στον υπουργό για την παραίτηση του επικεφαλής του τμήματος… Ελπίζω ότι η απόφαση να δοθεί αυτή η απάντηση στο κοινό δεν ήταν απόφαση [του Ρέζνικοφ], αλλά ήταν λάθος της ομάδας επικοινωνίας του, ” αυτος λεει. Ωστόσο, για τον Novikov, η αναταραχή των παραιτήσεων δεν είναι λόγος ανησυχίας, αλλά ένδειξη ότι η Ουκρανία γυρίζει ένα νέο φύλλο, όπως υποστηρίζεται από πρόσφατες δημοσκοπήσεις από την USAid.

«Οι Ουκρανοί έγιναν πιο δυσανεκτικοί στη διαφθορά κατά τη διάρκεια του πολέμου. Αν πριν από τον πόλεμο μόνο το 40% των Ουκρανών ήταν έτοιμοι να αναφέρουν για διαφθορά, σήμερα έχουμε το 84% των Ουκρανών που είναι έτοιμοι να αναφέρουν. Αν πριν από τον πόλεμο είχαμε το 44% των Ουκρανών δυσανεξίας σε οποιαδήποτε διαφθορά, σήμερα έχουμε το 64%. Επομένως, είναι ένα αίτημα από τους Ουκρανούς να οικοδομήσουν μια κουλτούρα ακεραιότητας. Και ο πρόεδρος έδωσε μια απάντηση σε αυτό το αίτημα». Ο Ζελένσκι, ο οποίος υπερασπίστηκε την καταπολέμηση της διαφθοράς κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του για το αξίωμα, έχει σίγουρα περισσότερα να κάνει, υποστηρίζει ο Νόβικοφ. «Νομίζω ότι είναι πλήρως ενσωματωμένος, αλλά το κύριο πράγμα πάνω στο οποίο εργάζεται είναι τα όπλα και η διπλωματική υποστήριξη και η οικονομική υποστήριξη για την Ουκρανία. Μετά τα όπλα και την οικονομική υποστήριξη είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς. Ναι, πιστεύουμε ότι είναι τρεις πυλώνες που χρειαζόμαστε για να μπορέσουμε να πάρουμε τη νίκη».

Υπάρχει αντίσταση στην αλλαγή, παραδέχεται. «Όπως μπορούμε να δούμε με την απόφαση του προέδρου και την απόφαση της κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα και σήμερα, δεν είναι όλοι στην κυβέρνηση και στο γραφείο του προέδρου μαζί με τον πρόεδρο». Ωστόσο, η Ουκρανία, με την αίτησή της για ένταξη στην ΕΕ που έχει ήδη κατατεθεί, έχει την ευκαιρία να αλλάξει. «Είδαμε ότι αν όλοι συμφωνούν με όλα τα μέτρα σε ένα κρατικό πρόγραμμα για τη διαφθορά, δεν πρόκειται για πραγματικό κρατικό πρόγραμμα κατά της διαφθοράς». Η προσδοκία, λέει ο Novikov, είναι ότι η Ουκρανία θα ανακάμψει σύντομα τον δείκτη διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας. «Η διαφθορά είναι το αποτέλεσμα των δεκαετιών προσπαθειών της Ρωσίας να μας κάνει την «επαρχία» της», λέει. Παλεύει να χαράξει μια διαφορετική πορεία.

Πηγή: the guardian.com/Daniel Boffey in Kyiv

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments