Οικονομία

Η Ευρώπη βιάζεται να δανειστεί, πριν φτάσουν κόκκινο τα επιτόκια: Νέο ρεκόρ στις εκδόσεις ομολόγων

Η Ευρώπη βιάζεται να δανειστεί, πριν φτάσουν κόκκινο τα επιτόκια: Νέο ρεκόρ στις εκδόσεις ομολόγων

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Κυβερνήσεις και επιχειρήσεις έχουν δανειστεί 244 δισ. ευρώ, μέσω έκδοσης ομολόγων, από τις αρχές του έτους.

Την πιο δυναμική έναρξη έτους όλων των εποχών βιώνουν οι αγορές χρέους της Ευρώπης. Οι εκδόσεις ομολόγων σε Ε.Ε. και Βρετανία έχουν ανέλθει στα 244 δισ. ευρώ για τον Ιανουάριο (με μία εβδομάδα να απομένει για τη λήξη του μήνα), σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg. Το ποσό αυτό καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ, που είχε καταγραφεί και πάλι μήνα Ιανουάριο, πριν από τρία χρόνια, με τις εκδόσεις χρέους να φτάνουν τότε τα 239 δισ. ευρώ.

Όπως εξηγεί ο Ντέιβιντ Τσαν, επικεφαλής ευρωπαϊκού σταθερού εισοδήματος στη Franklin Templeton, όλοι θέλησαν να εκμεταλλευθούν το μικρό παράθυρο ευκαιρίας που άνοιξε με το βελτιωμένο κλίμα στις αγορές τον Ιανουάριο, για να αποφύγουν να πληρώσουν δυσβάσταχτα επιτόκια. Η ΕΚΤ τους επόμενους μήνες θα προβεί και σε νέες αυξήσεις επιτοκίων. Επομένως το κόστος δανεισμού μόνο ανοδικά περιμένουμε να κινηθεί, τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο.

100 δισ. ευρώ σε μία εβδομάδα

Μία δυνατή πρόγευση για το ρεκόρ του μήνα μας είχε δώσει η εβδομάδα έως τις 13 Ιανουαρίου με τις εκδόσεις ομολόγων να σπάνε το φράγμα των 100 δισ. ευρώ σε μόλις 5 συνεδριάσεις καθώς κυβερνήσεις, αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων οι τράπεζες Deutsche Bank και Credit Agricole έσπευσαν στις αγορές να δανειστούν.

Σημειώνεται ότι ο τελικός απολογισμός των εκδόσεων ομολόγων θα είναι ακόμη υψηλότερος αφού μόνο σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθούν εκδόσεις ομολόγων αξίας περίπου 15 δισ. ευρώ.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments