Διεθνή

Ρίσι Σούνακ: Βαδίζει στο τεντωμένο σκοινί για το Brexit καθώς πλησιάζει η συμφωνία για το πρωτόκολλο

Ρίσι Σούνακ: Βαδίζει στο τεντωμένο σκοινί για το Brexit καθώς πλησιάζει η συμφωνία για το πρωτόκολλο

Πηγή Φωτογραφίας: shropshirestar/nydailypaper

Η αμφιλεγόμενη προσπάθεια του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου να καταργήσει εκατοντάδες νόμους της ΕΕ μπορεί να μην είναι αρκετή για να κρατήσει στο πλευρό τους υπέρμαχους του Brexit των Τόρις.

Ο Μπόρις Τζόνσον υποτίθεται ότι είχε σκοτώσει την 30χρονη κατάρα των Τόρις στην ΕΕ. Ωστόσο, μόλις τρεις μήνες μετά τη θητεία του ως πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Ρίσι Σουνάκ φοβάται ότι ένα ακόμη σχίσμα των Τόρις για την Ευρώπη πρόκειται να εμφανιστεί.

Ο Τζόνσον πέτυχε μια συντριπτική εκλογική νίκη το 2019 με έναν αποφασιστικό όρκο να «ολοκληρώσει το Brexit» – φαινομενικά φέρνοντας στο κρεβάτι δεκαετίες εμφυλίου πολέμου μέσα στο κόμμα του για την ένταξη της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία είχε ρίξει διαδοχικούς ηγέτες.

Ωστόσο, με τον Τζόνσον (κυρίως) πλέον εκτός εικόνας και το κόμμα του Σουνάκ να εξακολουθεί να παλεύει άσχημα στις δημοσκοπήσεις, η ισχνή λαβή του νέου πρωθυπουργού στους απείθαρχους συναδέλφους του σημαίνει ότι η ευρωσκεπτικιστική πτέρυγα των Τόρις αυξάνει την εμπιστοσύνη, σε αυτό που θα είναι μια κρίσιμη χρονιά. – Αποφάσεις για το Brexit.

Ο Σουνάκ ξέρει ότι θα χρειαστεί να διατηρήσει την υποστήριξη των ίδιων ευρωσκεπτικιστών βουλευτών των Τόρις – καθώς και άλλων απείθαρχων φυλών – καθώς προσπαθεί να επιλύσει τη μακροχρόνια διαμάχη με το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας με τις Βρυξέλλες. Δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.

«Το πρωτόκολλο είναι το μεγαλύτερο ενιαίο, ορατό αντικείμενο που θα μπορούσε να απειλήσει τη θέση του πρωθυπουργού», είπε ο Πολ Γκούντμαν, πρώην βουλευτής των Τόρις και τώρα συντάκτης της επιρροής ιστοσελίδας Conservative Home. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ συμφωνούν και οι δύο ότι το πρωτόκολλο δεν λειτουργεί με την τρέχουσα μορφή του και μετά από μια μακρά διαφωνία φαίνεται ότι κλείνουν σε μια συμφωνία για την αντιμετώπιση πολλών από τα εκκρεμή ζητήματα.

Παρά το γεγονός ότι έχει αποχωρήσει από την ΕΕ μαζί με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο, η Βόρεια Ιρλανδία εξακολουθεί να ακολουθεί τους κανόνες της τελωνειακής ένωσης και της ενιαίας αγοράς των Βρυξελλών, προκειμένου να αποφύγει ένα πολιτικά ευαίσθητο σκληρό σύνορο με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Οι συνδικαλιστές πολιτικοί της Βόρειας Ιρλανδίας απεχθάνονται τη ρύθμιση, υποστηρίζοντας ότι δημιουργεί σφήνα μεταξύ της περιοχής και του υπόλοιπου Βρετανού Συντηρητικούς επικριτές στο Γουέστμινστερ, εν τω μεταξύ, πιστεύουν ότι η τρέχουσα συμφωνία δίνει υπερβολική εξουσία επίβλεψης στο ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως υποστηρικτής της Leave, ο Σουνάκ έχει κάποια αξιοπιστία μεταξύ των ευρωσκεπτικιστών συναδέλφων του για την εξεύρεση λύσης – αλλά ένας υπερβολικός συμβιβασμός θα μπορούσε να μετατρέψει τους βασικούς υπέρμαχους του Brexit στο κόμμα του ανταρσία.

Θεωρητικά, ο Sunak θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια ευκολότερη διαδρομή από τους προκατόχους του. Η Ευρωπαϊκή Ερευνητική Ομάδα (ERG) των συντηρητικών υπέρμαχων του Brexit δεν είναι πλέον η ίδια ομάδα εξαιρετικά οργανωμένων και πειθαρχημένων βουλευτών που ήταν πίσω όταν προκαλούσε καθημερινούς πονοκεφάλους στην Τερέζα Μέι κατά τη διάρκεια του περασμένου κοινοβουλίου.

Αλλά υπάρχουν φωνές στο Westminster ότι το ζήτημα του πρωτοκόλλου θα μπορούσε να δώσει στην ομάδα έναν νέο λόγο ύπαρξης. Η πίεση από τους εξεγερμένους βουλευτές των Τόρις έχει ήδη αναγκάσει τον Σουνάκ σε μια σειρά από ενοχλητικές ανατροπές σε άλλους τομείς πολιτικής και η Ντάουνινγκ Στριτ γνωρίζει καλά ότι οι υπέρμαχοι του Brexit των Τόρις θα μπορούσαν να προκαλέσουν σημαντικούς πονοκεφάλους εάν οι πτυχές οποιασδήποτε νέας συμφωνίας με την ΕΕ απαιτήσουν ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων. Ο Sunak κάνει ήδη εμφανείς προσεγγίσεις στην ERG με άλλες πολιτικές αποφάσεις. Μιλάει σκληρά για τις παράνομες διελεύσεις μεταναστών της Μάγχης και προωθεί ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο της εποχής του Τζόνσον για μεταρρύθμιση ή ακύρωση μιας σειράς νόμων που προέρχονται από την ΕΕ που ισχύουν ακόμη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η «ρήτρα λήξης ισχύος» του Διατηρηθέντος Νομοσχεδίου της ΕΕ θα αφαιρέσει αυτόματα νόμους από το καταστατικό του Ηνωμένου Βασιλείου που δεν έχουν αλλάξει ή καταργηθεί μέχρι το τέλος του έτους. Η πολιτική έχει επικριθεί από επιχειρηματικούς ομίλους για τη δημιουργία κανονιστικής αβεβαιότητας στον ιδιωτικό τομέα. Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος είπε στο POLITICO ότι το Υπουργείο Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής πιστεύει τώρα ότι υπάρχουν περίπου 3.200 διατηρηθέντες νόμοι της ΕΕ ακόμη σχετικά με το καταστατικό του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό είναι περίπου 600 λιγότερο από ό,τι είχε αναφερθεί προηγουμένως, ωστόσο εξακολουθεί να παραμένει μια άσκηση μαμούθ για την υπερβολικά τεταμένη δημόσια υπηρεσία.

Ο ανώτερος βουλευτής των Τόρις, Ντέιβιντ Ντέιβις, ένθερμος υπέρμαχος του Brexit και πρώην γραμματέας του Brexit, είπε ότι «φαίνεται σίγουρα ότι» ο Σουνάκ προσπαθεί να κερδίσει την εύνοια των δεξιών του κόμματος ανάβοντας αυτή την τεράστια φωτιά για το Brexit της νομοθεσίας της ΕΕ. «Είναι μια πολιτική που επιδιώκει έναν τίτλο, αντί για μια βελτίωση πολιτικής», είπε ο Ντέιβις. «Υπάρχει πιθανώς περίπου 5-10 τοις εκατό της νομοθεσίας της ΕΕ που πρέπει να καταργηθεί και να αλλάξει ως ουσιαστική διαφορά».

Αλλά πρόσθεσε: “Οι βιομηχανίες το έχουν συνηθίσει με τα χρόνια. Όταν ήμουν επιχειρηματίας, δεν με ένοιαζαν οι παλιοί κανονισμοί – ήταν οι νέοι κανονισμοί που δημιουργούσαν βάρη”. Ωστόσο, η άσκηση εξυπηρετεί έναν σαφή πολιτικό σκοπό – καθησυχάζοντας τους υπέρμαχους του Brexit ότι ο Σουνάκ, ο οποίος υποστήριξε την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ ως κατώτερος βουλευτής το 2016, εξακολουθεί να είναι ένας από αυτούς. Ένα ανώτερο στέλεχος των Tory στην ομάδα ERG επιβεβαίωσε ότι υπάρχει «σημαντική καλή θέληση για τον πρωθυπουργό εντός της ERG λόγω του νομοσχεδίου». Ο βουλευτής πρόσθεσε: «Απλώς πρέπει να απαλλαγούμε από πολλούς νόμους της ΕΕ. Είναι μια περίεργη και αφόρητη κατάσταση όπου έχουμε κανονισμούς γραμμένους από μια ξένη διοίκηση». Ο Sunak ελπίζει ότι η κατάρριψη των κανονισμών της ΕΕ με φρενήρεις ρυθμούς θα του δώσει, επομένως, το περιθώριο ανάσας μεταξύ των δικών του βουλευτών για να βρει έναν συμβιβασμό με τις Βρυξέλλες για τη Βόρεια Ιρλανδία. Αυτό μπορεί να είναι ευσεβής πόθος.

«Ελπίζουμε ότι ο πρωθυπουργός θα διατηρήσει την καλή θέληση που έχει τώρα κατά τις διαπραγματεύσεις για το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας», είπε ο βουλευτής της ERG. «Ωστόσο, η υποστήριξή μας δεν είναι άνευ όρων».

Πηγή: politico.eu/STEFAN BOSCIA

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments