Πολιτική

Επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ιαπωνία: Αυτές είναι οι 5 συμφωνίες που υπέγραψαν Αθήνα και Τόκιο

Επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ιαπωνία: Αυτές είναι οι 5 συμφωνίες που υπέγραψαν Αθήνα και Τόκιο

Πηγή Φωτογραφίας: ΓτΠ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Ιάπωνα ομόλογό του Fumio Kishida, στην πρωθυπουργική κατοικία στο Τόκιο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Ιάπωνα ομόλογό του Fumio Kishida, στην πρωθυπουργική κατοικία στο Τόκιο. Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν Κοινή Δήλωση Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ιαπωνίας, η οποία αναβαθμίζει τις διμερείς σχέσεις σε στρατηγικού χαρακτήρα και ενισχύει τη συνεργασία των δύο χωρών σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους πραγματοποιήθηκε συνάντηση παρουσία των δύο αντιπροσωπειών και παρατέθηκε επίσημο δείπνο».

Οι συμφωνίες Ελλάδας-Ιαπωνίας

Οι συμφωνίες που ολοκληρώθηκαν κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ιαπωνία και οι οποίες διευρύνουν το διμερές συμβατικό πλαίσιο και ενισχύουν τη συνεργασία με την τρίτη οικονομική δύναμη παγκοσμίως, είναι:

  • Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού.
  • Διακανονισμός μεταξύ Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών & Επενδύσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και αντίστοιχου φορέα ATLA Ιαπωνίας.
  • Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ Ελληνικής Εταιρείας Εξαγωγικών Πιστώσεων και αντίστοιχου ιαπωνικού Nippon Export & Investment Insurance (NEXI) – υπογράφεται την Τρίτη.
  • Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ Enterprise Greece και αντίστοιχου φορέα Japan External Trade Organisation (JETRO) – υπογράφεται την Τρίτη.
  • Επίτευξη συμφωνίας επί του κειμένου Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας.

Μητσοτάκης: Οι χώρες μας αναβαθμίζουν σημαντικά τις στρατηγικές σχέσεις τους

Ακολουθεί η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη (σε ανεπίσημη μετάφραση από τα αγγλικά) κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Fumio Kishida μετά τη συνάντησή τους:

«Σας ευχαριστώ, κύριε πρωθυπουργέ, για αυτή την πολύ θερμή υποδοχή. Είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή που επισκέπτομαι την Ιαπωνία και μπορούμε να δώσουμε νέα ώθηση στις σχέσεις μας, σε επίπεδο κορυφής, ύστερα από σχεδόν δύο δεκαετίες.

Η Ελλάδα και η Ιαπωνία αντιπροσωπεύουν δύο αρχαίους πολιτισμούς, με πολύτιμη παγκόσμια πολιτιστική συνεισφορά. Είναι ταυτόχρονα δύο σύγχρονα κράτη, δύο ισχυρές Δημοκρατίες που αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις και που συμφωνούν σε ιδιαίτερα σημαντικά παγκόσμια και περιφερειακά ζητήματα.

Με χαροποιεί πολύ το ότι υπογράφουμε Κοινή Δήλωση Στρατηγικής Συνεργασίας. Με τη δήλωση αυτή, οι χώρες μας αναβαθμίζουν σημαντικά τις στρατηγικές σχέσεις τους και εγκαινιάζουμε ένα πεδίο στενής συνεργασίας σε ένα φάσμα διαφόρων τομέων πολιτικής: πολιτική, οικονομία, κλίμα, ψηφιακή εκπαίδευση, πολιτισμός, τουρισμός. Κι αυτό το κείμενο που θα υπογράψουμε θα είναι η “πυξίδα” μας, ένας οδηγός για την πλήρη ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας μας τα επόμενα χρόνια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments