Διεθνή

Τσαβούσογλου: Όχι στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Τσαβούσογλου: Όχι στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου/Pixabay

Την σαφή και κατηγορηματική άρνηση της Τουρκίας στην ένταξη της Σουηδίας στην Ατλαντική Συμμαχία εκφράζει ο επικεφαλής της διπλωματίας της γειτονικής μας χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Την σαφή και κατηγορηματική άρνηση της Τουρκίας στην ένταξη της Σουηδίας στην Ατλαντική Συμμαχία εκφράζει ο επικεφαλής της διπλωματίας της γειτονικής μας χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με δηλώσεις στις οποίες προέβη πριν από λίγο στο περιθώριο της συνάντησής του με τον Ούγγρο ομόλογό του.

«Αν μια μέρα η Σουηδία εκπληρώσει τα κριτήρια, καθόμαστε να το συζητήσουμε. Υπό αυτές όμως τις συνθήκες, δεν είναι δυνατόν να πούμε «ναι» στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Το λέμε ξεκάθαρα», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου διευκρίνισε ότι «η Τουρκία δεν έχει τόσο μεγάλο πρόβλημα με τη Φινλανδία. Όταν κοιτάμε τη Σουηδία, αυτές οι δραστηριότητες εξακολουθούν να αυξάνονται».

Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας συμπλήρωσε, στη συνέχεια, ότι «αν η Σουηδία εκπληρώσει μια μέρα την υποχρέωσή της, θα καθίσουμε και θα μιλήσουμε. Αλλά αυτή τη στιγμή, δεν είναι δυνατόν να πούμε ναι στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Το λέμε ξεκάθαρα».

Ο Πετάρ Σιτάγιο, ο Ούγγρος ΥΠΕΞ, ανέφερε, από την πλευρά του, ότι «υποστηρίζουμε την διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Τον Φεβρουάριο, θα αξιολογήσουμε τη συμμετοχή της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο Κοινοβούλιο. Δεν άσκησα πίεση στην τουρκική πλευρά να δράσει γρήγορα, γιατί δεν είναι αυτή η δουλειά μου. Το αφήνω στην Τουρκία, δεν μπορώ να δώσω μάθημα στην τουρκική κυβέρνηση».

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το μνημόνιο του περασμένου καλοκαιριού, θα πρέπει να ικανοποιηθούν ορισμένες προϋποθέσεις, ούτως ώστε να ενταχθεί η σκανδιναβική χώρα στην Ατλαντική Συμμαχία. Το Μνημόνιο προβλέπει πρωτίστως την πλήρη συνεργασία των δύο χωρών στη μάχη της Τουρκία κατά του PKK, την έμπρακτη αλληλεγγύη στην Τουρκία στη μάχη «κατά της τρομοκρατίας», την άρση κάθε εμπάργκο και περιορισμού στην αμυντική βιομηχανία, την αλλαγή της σουηδικής νομοθεσίας αναφορικά με την τρομοκρατία, καθώς και την λήψη ειδικών, πρόσθετων μέτρων ως προς την έκδοση τρομοκρατών στην Άγκυρα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments