Πολιτική

Μητσοτάκης: Ανησυχώ για πολεμοχαρή δηλητηρίαση της τουρκικής κοινής γνώμης

Μητσοτάκης: Ανησυχώ για πολεμοχαρή δηλητηρίαση της τουρκικής κοινής γνώμης
Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ακόμη ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να στείλει Leopard 2 στην Ουκρανία.

Την ανησυχία του για την πιθανή «δηλητηρίαση» της τουρκικής κοινής γνώμης εξέφρασε ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στον ασιατικό πρακτορείο ειδήσεων Nikkei Asia. Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ακόμη ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να στείλει Leopard 2 στην Ουκρανία.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η τουρκική στάση στους κόλπους του ΝΑΤΟ έχει εξοργίσει αρκετά μέλη της Συμμαχίας και αυτό δεν έχει να κάνει με τις ιδιαιτερότητας της ελληνοτουρκικής ατζέντας. Η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι έχει μια ειδική οικονομική σχέση με την Ρωσική Ομοσπονδία. Αν ανήκεις σε μια συμμαχία, η οποία είναι μια συμμαχία με αξίες, δεν μπορείς να είσαι αναποφάσιστος».

Στη συνέντευξή του στο Nikkei, ο κ. Μητσοτάκης επέκρινε επίσης την πολιτική της Τουρκίας στην Ουκρανία, κατηγορώντας την Άγκυρα ότι «δεν συμμετέχει σε κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ότι επωφελείται πολύ από τις ειδικές οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία και ότι παραμένει ουδέτερη στον πόλεμο». Υποστηρίζοντας ότι η στάση της Τουρκίας «έχει δημιουργήσει απογοήτευση και ανησυχία σε πολλά μέλη του ΝΑΤΟ», ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε: «Αν είσαι μέλος μιας συμμαχίας όπως το ΝΑΤΟ, που είναι και συμμαχία αξιών, δεν μπορείς να παραμείνεις ουδέτερος».

Αναφερόμενος ειδικότερα στις εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε, λέγοντας: «Δεν ανησυχώ για το ενδεχόμενο μιας σύγκρουσης με την Τουρκία. Αλλά αυτό που με ανησυχεί είναι ότι η τουρκική εξωτερική πολιτική έχει γίνει πιο αναθεωρητική και πιο επιθετική τα τελευταία χρόνια. Νομίζω ότι είναι ακατάλληλο αυτό να συμπίπτει με μια περίοδο που έχουμε να κάνουμε με παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στην Ουκρανία».

Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε, προσθέτοντας πως «τα περισσότερα από αυτά που βλέπετε και ακούτε στην τουρκική πλευρά είναι προεκλογική ρητορική. Ανησυχώ όμως ότι όλη αυτή η πολεμοχαρής ρητορεία θα δηλητηριάσει την τουρκική κοινή γνώμη».

Τέλος, αναφορικά με την αποστολή τεθωρακισμένων οχημάτων Leopard 2, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Έχουμε παράσχει σημαντική στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία όπως π.χ. με μεταγωγικά, αλλά δεν θα δώσουμε Leopard-2 για τον απλό λόγο ότι μας είναι απολύτως απαραίτητα για την αμυντική μας στρατηγική. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι είμαστε πρόθυμοι να στηρίξουμε την Ουκρανία, αλλά όχι σε βάρος των αμυντικών δυνατοτήτων μας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments