Διεθνή

Economist: Στην τροχιά του Κρεμλίνου παρασύρεται η Γεωργία

Economist: Στην τροχιά του Κρεμλίνου παρασύρεται η Γεωργία

Πηγή Φωτογραφίας: Caucasus Watch

Η Γεωργία εξακολουθεί να είναι πολύ λιγότερο αυταρχική από τη Ρωσία ή τη Λευκορωσία, ωστόσο διολισθαίνει γρήγορα στην τροχιά του Κρεμλίνου.

Αντιπολίτευση και παρατηρητές στη Γεωργία, χώρα που έχει βιώσει τη ρωσική εισβολή, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι η χώρα δείχνει να στρέφεται προς τη Μόσχα αντί να εστιάζει τις προσπάθειες της να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την ενταξιακή της πορεία στην ΕΕ.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Economist, που αναφέρεται εκτενώς στην κακή μεταχείριση που επιφυλάσσει η νυν κυβέρνηση στον πρώην πρόεδρο της χώρας, Μιχαήλ Σαακασβίλι, ο οποίος είναι στη φυλακή και έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο εξαιτίας δηλητηρίασης με τοξικές ουσίες όπως καταγγέλλει ο ίδιος. Ο Σαακασβίλι ως πρόεδρος ήταν στο στόχαστρο του Πούτιν που τον είχε απειλήσει το 2008 ότι θα τον κρεμούσε.

“Η Γεωργία ήταν κάποτε το αγαπημένο παιχνίδι της Αμερικής και της Δύσης. Τώρα το παιχνίδι έχει καταστραφεί και κανείς δεν της δίνει ιδιαίτερη σημασία”, σχολιάζει στον Economist, ο Σότα Ουτιασβίλι, πρώην αξιωματούχος που τώρα είναι συνεργάτης της Γεωργιανής Βάσης Στρατηγικών και Παγκόσμιων Ερευνών, μιας δεξαμενής σκέψης στην Τιφλίδα.

Το κυβερνών κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο» ηγείται μιας ανοικτά αντιδυτικής κίνησης στο κοινοβούλιο, που αναφέρεται ως “Ενέργεια του Λαού”. Η ρητορική μαζί με ένα προτεινόμενο νομοσχέδιο για την απαγόρευση των «διεθνών μεσιτών», μοιάζουν με αντιγραφή των μεθόδων του Κρεμλίνου. Η κίνηση έχει κατηγορήσει ακόμη και την Αμερική για την προσπάθεια ανατροπής των αρχών της Γεωργίας.

Η Γεωργία εξακολουθεί να είναι πολύ λιγότερο αυταρχική από τη Ρωσία ή τη Λευκορωσία, ωστόσο διολισθαίνει γρήγορα στην τροχιά του Κρεμλίνου. Για να κατευνάσει τον κ. Πούτιν, οι αρχές της αρνήθηκαν να επιβάλουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας ή να επιστρέψουν ένα αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα που έδωσε η Ουκρανία στη Γεωργία το 2008. “Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί οι γεωργιανές αρχές έχουν προσδεθεί στο Κρεμλίνο”, ανέφερε ο Μπεν Χότζες, πρώην διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, σε μια πρόσφατη επίσκεψή του στην Τιφλίδα.

Πολλοί Γεωργιανοί πάντως φαίνεται να έχουν αντιρρήσεις. Οι ουκρανικές σημαίες είναι ένα συνηθισμένο θέαμα, όπως και τα σπίτια με γκράφιτι που γράφουν “Η Γεωργία είναι Ουκρανία, η Ουκρανία είναι Γεωργία”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments