Nέα της αγοράς

Οι ξένες επενδύσεις που έρχονται στην Ελλάδα

Οι ξένες επενδύσεις που έρχονται στην Ελλάδα
Τα προς επένδυση ποσά καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο από χρόνο σε χρόνο

Το τρίτο συνεχόμενο ρεκόρ ως προς την προσέλκυση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ) προσδοκά βάσιμα να επιτύχει το 2023 η Ελλάδα, μετά από δύο έτη κατά τα οποία καταγράφεται ισχυρή «ζήτηση» διεθνών κεφαλαίων να επενδύσουν στη χώρα μας.

Για το προηγούμενο έτος, δηλαδή το 2022, τα ακριβή στοιχεία για τον όγκο των ΑΞΕ δεν έχουν γίνει ακόμα επισήμως γνωστά, ωστόσο, όπως αναφέρουν δημοσίως οι επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, θα ξεπερνούν αρκετά τα «νούμερα» του 2021, όπου καταγράφηκε και ρεκόρ εικοσαετίας (από το 2002). Μάλιστα, το 2021 ήταν κατά σχεδόν 1 δισ. ευρώ υψηλότερες σε σχέση με το 2019, ενώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το 2020, εξαιτίας της πανδημίας, οι ΑΞΕ «έπεσαν» σε χαμηλά επίπεδα, δηλαδή στα 2,8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι (καθαρές) εισροές Ξένων Άμεσων Επενδύσεων στην Ελλάδα για το σύνολο του 2021 ξεπέρασαν τα 5,3 δισ. ευρώ, έναντι 2,8 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2020, καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 90,2%.

Όπως προαναφέρθηκε, πρόκειται για επίπεδα ρεκόρ (οι μεγαλύτερες καθαρές εισροές ΞΑΕ από το έτος 2002), τα οποία επιβεβαιώνουν την ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Σημειώνεται ότι η αύξηση αγγίζει το 19,3% και σε σχέση με την προ Covid χρονιά 2019, η οποία ήταν επίσης έτος-ρεκόρ με πάνω από 4 δισ. ευρώ (4.484 εκατ. ευρώ).

Η προέλευση

Η επενδυτική δραστηριότητα στη χώρα προέρχεται κατά κύριο λόγο από εταιρείες σημαντικών αγορών, όπως της Ε.Ε. Η Κύπρος, η Ελβετία και η Γερμανία αποτελούν τις βασικές χώρες προέλευσης επενδυτικών κεφαλαίων για το χρονικό διάστημα 2011-2021, ακολουθούμενες από τη Γαλλία και το Λουξεμβούργο. Στην πρώτη δεκάδα των χωρών που επενδύουν στη χώρα την τελευταία δεκαετία ανήκουν επίσης χώρες εκτός Ευρώπης, όπως ο Καναδάς, η Κίνα (με το Χονγκ Κονγκ) και οι ΗΠΑ, με τις χώρες αυτές να αυξάνουν σημαντικά την επενδυτική τους παρουσία τα τελευταία έτη.

Ειδικότερα, από τα 5,350 δισ. ευρώ των ΑΞΕ του 2021, τα 4,415 δισ. ευρώ είναι «ευρωπαϊκής προέλευσης». Πρώτη «επενδύτρια» χώρα είναι το Λουξεμβούργο με 1,269 δισ. ευρώ, ακολουθεί η Γερμανία με 494 εκατ. ευρώ, η Ελβετία με 474 εκατ. ευρώ, το Ηνωμένο Βασίλειο με 455 εκατ. ευρώ, η Κύπρος με 454 εκατ. ευρώ, η Γαλλία με 262 εκατ. ευρώ, η Ολλανδία με 164 εκατ. ευρώ, η Ιρλανδία με 97, η Σουηδία με 86 και η Τσεχική Δημοκρατία με 77 εκατ. ευρώ. Ενδιαφέρον πάντως έχει η περίπτωση της Γαλλίας, η οποία από 1,073 δισ. ευρώ ΑΞΕ το 2012 και μερικά χρόνια «εποεπένδυσης» από την ελληνική αγορά, το 2021 έδωσε και πάλι το «παρών» στη χώρα μας.

Οι αμερικανικές ΑΞΕ το 2021 ανήλθαν συνολικά στα 482 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 418 εκατ. ευρώ από τις ΗΠΑ, τα 16 από τον Καναδά, ενώ άλλα 43 εκατ. ευρώ επενδύθηκαν από Μπονέρ, Άγιο Ευστάθιο και Σάμπα.

Από τις υπόλοιπες χώρες, στα 212 εκατ. ευρώ ήταν οι προερχόμενες από το Χονγκ Κονγκ ΑΞΕ, 23 εκατ. ευρώ από την Κίνα, 42 εκατ. ευρώ από τη Σιγκαπούρη, 20 εκατ. ευρώ από την Αυστραλία και 1 εκατ. ευρώ από την Ιαπωνία.

Κλαδική κατανομή

Οι καθαρές εισροές ΞΑΕ κατά τομέα οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα επικεντρώνονται τα τελευταία έτη κατά κύριο λόγο στον τριτογενή τομέα και ακολουθεί με σημαντική διαφορά ο δευτερογενής τομέας. Αντίστοιχη διάρθρωση ΞΑΕ εμφανίζει η πλειονότητα των ανεπτυγμένων χωρών.

Συγκέντρωση των ΞΑΕ στις υπηρεσίες: Η τάση αυτή υπαγορεύθηκε κυρίως από την ανάπτυξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας, την ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών, καθώς επίσης την τόνωση του εμπορίου, κυρίως πριν από την έναρξη της κρίσης, ενώ τα τελευταία έτη παρατηρείται συγκέντρωση επενδύσεων στη διαχείριση ακίνητης περιουσίας και τις δραστηριότητες αποθήκευσης και μεταφορών.

Το ποσοστό του δευτερογενούς τομέα είναι σχετικά χαμηλό σε σύγκριση με τις δυνατότητες της χώρας, γεγονός που υποδεικνύει σημαντικά επενδυτικά περιθώρια. Το ίδιο ισχύει και για τον πρωτογενή τομέα, με πολύ μικρά ποσοστά ΞΑΕ, σε μια χώρα με συγκριτικά οφέλη για τον κλάδο αυτό (κλιματολογικά κτλ.).

Στους κλάδους της μεταποίησης με σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον κατά την περίοδο 2011-2021 συγκαταλέγονται τα φαρμακευτικά, τα τρόφιμα-ποτά-καπνός, τα χημικά και σε μικρότερο βαθμό τα ηλεκτρονικά προϊόντα και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments