Διεθνή

Reuters: Το κινεζικό μπαλόνι ξεφουσκώνει τις ελπίδες για διπλωματική αποκλιμάκωση

Reuters: Το κινεζικό μπαλόνι ξεφουσκώνει τις ελπίδες για διπλωματική αποκλιμάκωση

Πηγή Φωτογραφίας: politis.com.cy

Ο πολιτικός σάλος σχετικά με ένα κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι που ίπταται επάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν εκτροχίασε απλώς την προγραμματισμένη επίσκεψη του κορυφαίου Αμερικανού διπλωμάτη στο Πεκίνο

Ο πολιτικός σάλος σχετικά με ένα κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι που ίπταται επάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν εκτροχίασε απλώς την προγραμματισμένη επίσκεψη του κορυφαίου Αμερικανού διπλωμάτη στο Πεκίνο, αλλά απειλεί επίσης να ανατρέψει τις προσπάθειες και των δύο χωρών να σταθεροποιήσουν μια όλο και πιο δύσκολη σχέση.

Η αντίδραση στις Ηνωμένες Πολιτείες σε κάτι που φαίνεται να είναι μια άκαιρη αποστολή κατασκοπείας, θα έχει μακροχρόνιες συνέπειες στις προσπάθειες σταθεροποίησης των σχέσεων, που βρίσκονται ήδη κοντά σε ιστορικά χαμηλά. Ορισμένοι Αμερικανοί βουλευτές απαιτούν από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να ζητήσει από την Κίνα να λογοδοτήσει για αυτό που αξιωματούχοι αποκαλούν απαράδεκτη παραβίαση της κυριαρχίας των ΗΠΑ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντοντι Μπλίνκεν, ο οποίος ανέβαλε ένα ταξίδι που επρόκειτο να ξεκινήσει την Παρασκευή, είπε ότι θα ήταν έτοιμος να επισκεφθεί το Πεκίνο «όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες», αλλά η κυβέρνηση θα μπορούσε να πιεστεί να πραγματοποιήσει το ταξίδι στο Πεκίνο, σε ένδειξη καλής θέλησης.

Οι δεσμοί μεταξύ των υπερδυνάμεων έχουν εκφυλιστεί τα τελευταία χρόνια και βυθίστηκαν στο χειρότερο σημείο των δεκαετιών τον περασμένο Αύγουστο, όταν η τότε πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, επισκέφθηκε την Ταιβάν, ωθώντας το Πεκίνο να πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στο νησί που διεκδικεί η Κίνα.

Οι προσδοκίες για το ταξίδι του Μπλίνκεν ήταν χαμηλές, αλλά σκόπευε να θέσει ονομαστικά τις περιπτώσεις Αμερικανών πολιτών που οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε ότι κρατούνται άδικα στην Κίνα και να ωθήσει το Πεκίνο να συνεργαστεί για τον περιορισμό της ροής της φαιντανύλης. Και στους δύο τομείς στους οποίους θα υπήρχε πρόοδος χτίστηκε μια θετική δυναμική που θα μπορούσε να μεταφερθεί σε άλλες συζητήσεις.

Η Κίνα, επίσης, θέλει μια σταθερή σχέση με τις ΗΠΑ, ώστε να μπορεί να επικεντρωθεί στην οικονομία της, η οποία έχει πληγεί από την εγκαταλειμμένη πλέον πολιτική μηδενικού COVID-19.

“Συνολικά, πιστεύω ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα ήθελε να το επαναπρογραμματίσει, καθώς υπάρχουν πολλά ζητήματα στο τραπέζι και μια πραγματική ευκαιρία για απόψυξη. Αλλά το περιστατικό με μπαλόνι πιθανότατα σημαίνει ότι η απόψυξη αναβάλλεται επ’ αόριστον”, δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής Ντέρεκ Γκρόσμαν.

Ωστόσο, ο Ράιαν Χας, γεωπολιτικός αναλυτής ειδικευμένος στην Κίνα, ανέφερε ότι η επιχείρηση με αερόστατο της Κίνας έδωσε τουλάχιστον στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα την ευκαιρία να επεξεργαστούν κανόνες εμπλοκής στο διάστημα και σε μεγάλα υψόμετρα, όπου οι στρατοί των δύο χωρών θα έρχονται σε ολοένα και στενότερη επαφή.

«Δεν πρέπει να χάσουμε αυτήν την ευκαιρία για να μειώσουμε ουσιαστικά τον κίνδυνο και επίσης να αποτρέψουμε μελλοντικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου των ΗΠΑ από κατασκοπευτικά μπαλόνια της ΛΔΚ», είπε ο Χας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments