Διεθνή

Κύμα διεθνούς συμπαράστασης στην Τουρκία των 1.500 θυμάτων

Κύμα διεθνούς συμπαράστασης στην Τουρκία των 1.500 θυμάτων

Πηγή Φωτογραφίας: EPA

Η διεθνής κοινότητα κινητοποιείται για την ασύλληπτη δοκιμασία που βιώνει η γειτονική Τουρκία, η οποία μετρά, έως τώρα, 2.300 νεκρούς από τον φονικό σεισμό των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Η διεθνής κοινότητα κινητοποιείται για την ασύλληπτη δοκιμασία που βιώνει η γειτονική Τουρκία, η οποία μετρά, έως τώρα, 2.300 νεκρούς από τον φονικό σεισμό των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Την ίδια στιγμή, η Συρία, η άλλη χώρα θύμα του καταστροφικού σεισμού, έχει 810 θύματα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου εκφράζουν με μηνύματά τους την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους στον βαριά πληττόμενο τουρκικό λαό.

Συγκεκριμένα, σε ό, τι αφορά την πατρίδα μας, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου επικοινώνησε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του εξέφρασε τα συλλυπητήριά της για τα θύματα του καταστροφικού σεισμού.

Η κυρία Σακελλαροπούλου ευχήθηκε να αναρρώσουν γρήγορα οι τραυματίες και να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές.

Επεσήμανε, ακόμη, ότι η Ελλάδα στέκεται αλληλέγγυα στον δοκιμαζόμενο τουρκικό λαό και στηρίζει έμπρακτα τις επιχειρήσεις διάσωσης.

Ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Μόλις μίλησα με τον Πρόεδρο. Εκ μέρους του ελληνικού λαού, εξέφρασα τα θερμά μου συλλυπητήρια για την καταστροφική απώλεια ζωών και επανέλαβα την ετοιμότητά μας να παράσχουμε κάθε περαιτέρω απαραίτητη βοήθεια».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλντενμπεργκ ανέφερε ότι είναι «πλήρης η αλληλεγγύη με τη σύμμαχό μας Τουρκία μετά τον τρομερό σεισμό. Είμαι σε επαφή με τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ κινητοποιούν τώρα υποστήριξη».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ήταν από τους πρώτους που έσπευσαν να δηλώσουν την συμπαράστασή τους, σημειώνοντας ότι «ζήτησα από τις ομάδες μου να συνεχίσουν να παρακολουθούν την κατάσταση πολύ στενά, σε συντονισμό με την Τουρκία, και να παρέχουν κάθε απαραίτητη βοήθεια, όποια κι αν είναι αυτή».

Η διεθνής κοινότητα προσφέρθηκε να βοηθήσει μετά τον σεισμό που έπληξε τη νότια Τουρκία και τη γειτονική Συρία τη Δευτέρα, σκοτώνοντας περισσότερους από 2.300 ανθρώπους και στις δύο χώρες. Έκκληση για διεθνή βοήθεια είχε απευθύνει το πρωί στο κανάλι Haberturk ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ενεργοποιήσει τον «μηχανισμό πολιτικής προστασίας» της και «ομάδες από την Ολλανδία και τη Ρουμανία βρίσκονται ήδη καθ’ οδόν», σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τη Διαχείριση Κρίσεων, Γιάνεζ Λέναρτσιτς.

«Δέκα ομάδες αστικής έρευνας και διάσωσης κινητοποιήθηκαν γρήγορα από τη Βουλγαρία, την Κροατία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ολλανδία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και την Τσεχική Δημοκρατία», δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος. Σε αυτό το πλαίσιο, η Βουλγαρία και η Ρουμανία στέλνουν η κάθε μία από δύο αεροπλάνα που μεταφέρουν περίπου εξήντα πυροσβέστες και διασώστες, σύμφωνα με τις αρχές τους. Η Πορτογαλία έχει εκφράσει την προθυμία της να συμμετάσχει.

Η Γαλλία είναι «έτοιμη να παράσχει επείγουσα βοήθεια στους πληθυσμούς», σύμφωνα με τον πρόεδρό της, Εμμανουέλ Μακρόν, και «η Γερμανία, φυσικά, θα στείλει βοήθεια», σύμφωνα με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, και οι δύο στο Twitter. Η Ιταλία σκοπεύει να «διαθέσει το προσωπικό της πολιτικής προστασίας», έγραψε στο ίδιο κοινωνικό δίκτυο ο επικεφαλής της διπλωματίας Αντόνιο Ταγιάνι.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι ανέφερε στο Twitter ότι η κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα του είναι «έτοιμη να παράσχει την απαραίτητη βοήθεια για να ξεπεραστούν οι συνέπειες της καταστροφής». Το Κίεβο είναι «έτοιμο να στείλει μια μεγάλη ομάδα διασωστών στην Τουρκία για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κρίσης», δήλωσε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, στο ίδιο δίκτυο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να «παρέχει την απαραίτητη βοήθεια» στην Τουρκία. Ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου προσέφερε τηλεφωνικά στον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ «ιατρική βοήθεια για τα θύματα», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε επίσης τη «λύπη» του στον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ και πρόσφερε «όλη την απαραίτητη βοήθεια» από τη Μόσχα.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ από την πλευρά του διαβεβαίωσε τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Σύριο ηγέτη Μπασάρ αλ Άσαντ, σε ξεχωριστά μηνύματα, ότι «σοκαρίστηκε» όταν άκουσε τα νέα της καταστροφής, προτού εκφράσει τα «βαθιά του συλλυπητήρια για τους αγνοούμενους και ειλικρινή». συλλυπητήρια για τις οικογένειές τους καθώς και για τους τραυματίες», μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments