Διεθνή

Ουκρανία: O γ. γ. του ΟΗΕ ανησυχεί για τον «κίνδυνο ευρύτερου πολέμου»

Ουκρανία: O γ. γ. του ΟΗΕ ανησυχεί για τον «κίνδυνο ευρύτερου πολέμου»

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO

Καθώς οι κίνδυνοι μιας πιθανής κλιμάκωσης στην Ουκρανία αυξάνονται, ο κόσμος οδεύει «με τα μάτια ορθάνοιχτα» προς «έναν ευρύτερο πόλεμο», δήλωσε απόψε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ

Καθώς οι κίνδυνοι μιας πιθανής κλιμάκωσης στην Ουκρανία αυξάνονται, ο κόσμος οδεύει «με τα μάτια ορθάνοιχτα» προς «έναν ευρύτερο πόλεμο», δήλωσε απόψε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, σε μια ιδιαίτερα ζοφερή ομιλία παρουσιάζοντας τις προτεραιότητές του για το 2023.

Πόλεμος στην Ουκρανία, κλιματική κρίση, ακραία φτώχεια… «Ξεκινήσαμε το έτος 2023 με το βλέμμα μας σε μια σύγκλιση προκλήσεων που δεν έχουμε δει ποτέ στη ζωή μας», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες που διαχειρίζονται το ρολόι της κρίσης, η ανθρωπότητα δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά στο τέλος της, τώρα 90 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα, θυμάται ο γ. γ. του ΟΗΕ, θεωρώντας το ως σήμα συναγερμού για την ανθρωπότητα.

«Πρέπει να ξυπνήσουμε και να πιάσουμε δουλειά», επέμεινε, αναφέροντας τα πιεστικά ζητήματα για το 2023.

Στην κορυφή αυτής της λίστας, ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Οι προοπτικές για ειρήνη συνεχίζουν να συρρικνώνονται. Οι κίνδυνοι περαιτέρω κλιμάκωσης και σφαγής συνεχίζουν να αυξάνονται».

«Φοβάμαι ότι ο κόσμος δεν κοιμάται σαν υπνοβάτης προς έναν ευρύτερο πόλεμο, αλλά φοβάμαι ότι στην πραγματικότητα το κάνει με τα μάτια ορθάνοιχτα», είπε, πριν αναστενάξει ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης.

«Εάν όλες οι χώρες εκπλήρωναν τις υποχρεώσεις τους βάσει του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το δικαίωμα στην ειρήνη θα ήταν εγγυημένο», επέμεινε ο Γκουτέρες, τοποθετώντας τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο επίκεντρο αυτών των αξιών.

Γενικότερα, ο Αντόνιο Γκουτέρες κατήγγειλε την έλλειψη «στρατηγικού οράματος» και την «κλίση» των πολιτικών και οικονομικών φορέων να λαμβάνουν αποφάσεις βραχυπρόθεσμα, αδιαφορώντας για το μακροπρόθεσμο αντίκτυπο.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments