Διεθνή

Η ιστορική ομιλία Ζελένσκι στο Ευρωκοινοβούλιο

Η ιστορική ομιλία Ζελένσκι στο Ευρωκοινοβούλιο

Πηγή Φωτογραφίας: Julien Warnand/EPA

Με αναφορές στον «ολοκληρωτικό πόλεμο» που διεξάγει η Ρωσία, στις «δωροδοκίες των Ρώσων αξιωματούχων» ακόμη και από το ιρανικό καθεστώς και στον κοινό ευρωπαϊκό τρόπο ζωής» εκφώνησε τον ιστορικό του λόγο ο Β. Ζελένσκι.

Με αναφορές στον «ολοκληρωτικό πόλεμο» που διεξάγει η Ρωσία, στις «δωροδοκίες των Ρώσων αξιωματούχων» ακόμη και από το ιρανικό καθεστώς και στον κοινό ευρωπαϊκό τρόπο ζωής» εκφώνησε τον ιστορικό του λόγο ο Β. Ζελένσκι.

Συγκεκριμένα, ο Ουκρανός πρόεδρος Β. Ζελένσκι έφτασε στις Βρυξέλλες από το Παρίσι, όπου είχε συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Πριν από τις συναντήσεις, ο Ουκρανός πρόεδρος επισκέφθηκε το Λονδίνο, όπου έλαβε ενθαρρυντικά μηνύματα από τον πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας σχετικά με την εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων σε μαχητικά αεροσκάφη.

Αναμένεται ότι μετά την ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Ζελένσκι θα έχει συναντήσεις με τους ηγέτες των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τον Ουκρανό πρόεδρο συνάντησε η επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα. Με αφορμή την άφιξη του Ουκρανού προέδρου, υψώθηκε η σημαία της Ουκρανίας στην αίθουσα συνεδριάσεων του κοινοβουλίου και οι ευρωβουλευτές υποδέχθηκαν με επευφημίες την ομιλία του Ζελένσκι. Πριν από την ομιλία του Ζελένσκι, η Μέτσολα απεύθυνε  χαιρετισμό, τονίζοντας ότι σήμερα οι Ουκρανοί είναι οι πολεμιστές της Μαριούπολης, οι πολεμιστές που απελευθέρωσαν πολλά χωριά και πόλεις.

«Είμαι υπερήφανος που αυτό το κτίριο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας και όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν πάντα δίπλα σας», είπε, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία αγωνίζεται για κοινές αξίες.

Με τις λέξεις «δόξα στην Ουκρανία!» ο Β. Ζελένσκι ξεκίνησε την ομιλία του και ευχαρίστησε την Μέτσολα για τα θερμά της λόγια. .

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας πρόσθεσε ότι η Ευρώπη είναι τυχερή που οι αρχές έχουν απόλυτη πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Αγαπητοί εκπρόσωποι της Ευρώπης, αγαπητοί ηγέτες της Ευρώπης, όλοι εμείς οι Ευρωπαίοι συνδυάζουμε αυτές τις δύο θέσεις των εκπροσώπων της Ευρώπης και των ηγετών της Ευρώπης. Ένας τέτοιος συνδυασμός αντανακλά αυτό που δίνει η σύγχρονη Ευρώπη στον κόσμο, κυρίως ευρωπαϊκούς κανόνες ζωής και το κράτος δικαίου. Όταν υπάρχει διαφορετικότητα, υπάρχουν αξίες, αρκεί τα σύνορα δεν παραβιάζονται. Όταν οι άνθρωποι πιστεύουν στο αύριο και είναι έτοιμοι να βγουν στην πλατεία. Όταν υπάρχει μόνο ένα φράγμα μεταξύ προέδρου και διαδηλωτή, όταν υπάρχουν δίκαιες εκλογές. Αυτή είναι η Ευρώπη μας, αυτός είναι ο τρόπος ζωής μας, ο δρόμος για το σπίτι μας», τόνισε ο πρόεδρος.

Ο Ζελένσκι σημείωσε ότι ήρθε για να προστατεύσει το δρόμο για το κοινό ευρωπαϊκό  σπίτι για όλους τους άνδρες και για όλες τις γυναίκες της Ουκρανίας απέναντι σε αυτούς που προσπαθούν να καταστρέψουν τον ευρωπαϊκό δρόμο της Ουκρανίας με πόλεμο.

«Δεν θα το επιτρέψουμε. Αυτός ο ολοκληρωτικός πόλεμος, που εξαπέλυσε η Ρωσία, δεν γίνεται μόνο για το έδαφος. Η απειλή του είναι ότι υπάρχει ένας δικτάτορας με παράφρονα αποθέματα σοβιετικών όπλων, με δωροδοκίες από άλλες χώρες, ιδιαίτερα από το ιρανικό καθεστώς. Για να μπορέσει να διεξαγάγει αυτόν τον πόλεμο, το Κρεμλίνο κατέστρεψε απολύτως κυνικά, σταθερά, βήμα προς βήμα, χρόνο με το χρόνο αυτό που βλέπουμε στα κύρια μέρη του την Ευρώπη μας», είπε ο Ζελένσκι.

Για το Κρεμλίνο, κανείς δεν έχει σημασία εκτός από αυτούς που βρίσκονται μέσα του, όλοι οι άλλοι είναι απλώς άνθρωποι χρήσιμοι για να κουβαλούν όπλα.

«Η υπεροχή της βίας και της υποταγής είναι αυτό που κυριαρχεί εκεί αντί του νόμου», τόνισε ο Ζελένσκι.

Πρόσθεσε ότι οι Ουκρανοί είναι απέναντι στη μεγαλύτερη αντιευρωπαϊκή δύναμη του σύγχρονου κόσμου και ότι βρίσκονται στο πεδίο της μάχης μαζί με την Ευρώπη. Μόνο η νίκη της Ουκρανίας θα εγγυηθεί καθεμία από τις κοινές αξίες.

«Ο καθένας από εσάς μπορεί να επηρεάσει το κοινό μας αποτέλεσμα, την κοινή μας νίκη», είπε, απευθυνόμενος σε κάθε Ευρωπαίο.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας ευχαρίστησε όλους όσους έτειναν χείρα βοηθείας στους εκτοπισμένους.

«Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους βοήθησαν τον λαό μας, τους εκτοπισμένους μας, που κάλεσαν τους ηγέτες να αυξήσουν την προστασία των απλών ανθρώπων, που απέφυγαν τους πειρασμούς της ρωσικής παραπληροφόρησης. Σας ευχαριστώ, ευχαριστώ όλους όσους βοηθούν την Ουκρανία με ζωτικής σημασίας προμήθειες: όπλα, πυρομαχικά, καύσιμα”, πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

Ανέφερε ότι σήμερα, στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα έχει την ευκαιρία να ευχαριστήσει προσωπικά τους ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών.

«Η Ουκρανία θα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια νικητήρια Ουκρανία είναι μια νικητήρια Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Η Ευρώπη θα παραμείνει πάντα δυνατή όσο φροντίζουμε μαζί για την ευρωπαϊκή πορεία… Δόξα σε όλους τους Ουκρανούς άνδρες και γυναίκες που αγωνίζονται. Δόξα στην Ουκρανία!», ολοκλήρωσε ο Ζελένσκι την ομιλία του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments