Διεθνή

Για τον Σούνακ και την ευρωπαϊκή προοπτική της Μεγάλης Βρετανίας

Για τον Σούνακ και την ευρωπαϊκή προοπτική της Μεγάλης Βρετανίας

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Εν μέσω μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που συνδέεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Βρετανός πρωθυπουργός θα ήθελε το Ηνωμένο Βασίλειο να συνεργαστεί ξανά πιο στενά με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εν μέσω μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που συνδέεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Βρετανός πρωθυπουργός θα ήθελε το Ηνωμένο Βασίλειο να συνεργαστεί ξανά πιο στενά με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ζήτημα της ενδεχόμενης επανάκαμψης της Μεγάλης Βρετανίας στην Ε. Ε. έχει εκ των πραγμάτων επανέλθει στο επίκεντρο του δημοσίου διαλόγου.

Μετά από πολλά χρόνια ψυχρών σχέσεων που σχετίζονται με το Brexit,  ο Ρίσι Σούνακ στα παρασκήνια ζήτησε από τους υπουργούς του να αναπτύξουν μια στρατηγική για την ανοικοδόμηση των σχέσεων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αναφέρει αυτό το Σάββατο το πρακτορείο του αμερικανικού τύπου Bloomberg.

Σύμφωνα με αρκετούς διπλωμάτες, υπουργούς και ανώτερους αξιωματούχους που προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, ο Βρετανός πρωθυπουργός θα ήθελε να συνεργαστεί πιο στενά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ένα πλαίσιο οικονομικής κρίσης που συνδέεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ως εκ τούτου, έχουν εκπονηθεί αρκετές προτάσεις από ανώτερους αξιωματούχους για το πώς η χώρα θα μπορούσε να βελτιώσει τις διπλωματικές της σχέσεις με την Ένωση. Άμυνα, μετανάστευση, οικονομική πολιτική, εμπόριο, ενέργεια είναι οι κύριοι τομείς  πολιτικής, οι οποίοι θα επηρεάζονταν άμεσα.

Ωστόσο, η αποστολή είναι λεπτή για τον συντηρητικό Πρωθυπουργό, ο οποίος θα πρέπει να πείσει τους υπερασπιστές του Brexit εντός του κόμματός του καθώς και στους συμμάχους της Δημοκρατικού Ένωσης (DUP),προκειμένου να άρει το βέτο τους στο ζήτημα της Βόρειας Ιρλανδίας.

Μετά από μήνες διαμάχες, ο Ρ. Σούνακ θα είχε ενημερώσει εκτενώς τους ευρωπαίους ηγέτες ότι ήταν αποφασισμένος να λύσει το εμπορικό πρόβλημα με τη Βόρεια Ιρλανδία. Μια τεχνική συμφωνία θα ήταν ακόμη και στα πρόθυρα να επισφραγιστεί, χωρίς ο πρωθυπουργός να έχει ακόμη καταφέρει να πείσει την ανθεκτική πτέρυγα του κόμματός του και του DUP.

Και ακόμα κι αν πετύχαινε το σχέδιο του Ρ. Σούνακ, ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης θα έπρεπε να αντιμετωπίσει τον σκεπτικισμό των ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι προσπαθούν να συνεργαστούν, όσο καλύτερα μπορούν, με το Νησί, τα τελευταία επτά χρόνια.

Το πιθανότερο είναι ότι ο Σούνακ δεν επιθυμεί να εντάξει εξ νέου τη Μεγάλη Βρετανία στην Ε.Ε. Ίσως, να έχει κάνει κάποιες δεύτερες αναθεωρητικές σκέψεις. Ωστόσο, δεν έχει το πολιτικό περιθώριο να ανοίξει ένα τόσο ευρύ θέμα σε αυτήν την ασφυκτική για τον ίδιο συγκυρία. Πολλοί από τους υπουργούς και τα κομματικά στελέχη έχουν μείνει αναχρονιστικά προσηλωμένοι σε μια γκωλικού τύπου «Ευρώπη των λαών και των εθνών». Η Ε. Ε. κινείται όμως με άλλες, τεχνοκρατικές ταχύτητες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments