Διεθνή

Η Γαλλία καλεί τους υπηκόους της σε αποχώρηση από την Λευκορωσία

Η Γαλλία καλεί τους υπηκόους της σε αποχώρηση από την Λευκορωσία

Πηγή Φωτογραφίας: theglobeandmail.com- 1lurer.am

Η ανακοίνωση αυτή για άμεση εγκατάλειψη της Λευκορωσίας υπενθυμίζει την πρόσφατη σκλήρυνση της πολωνικής στάσης απέναντι στο Μινσκ.

Η γαλλική κυβέρνηση απευθύνει κάλεσμα στους υπηκόους της να εγκαταλείψουν το συντομότερο την Λευκορωσία. Πρόκειται για ένα κάλεσμα που διατυπώνεται από το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, η οποία αυστηροποιεί, με τη σειρά της, τη στάση της απέναντι στο «δίδυμο» Ρωσία – Λευκορωσία, μια ημέρα μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και ελάχιστες ημέρες μετά την Πολωνία. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην επίσημη διαδικτυακή διεύθυνση του υπουργείου Εξωτερικών και επιβεβαιώνονται από το Reuters και ειδησεογραφικά πρακτορεία της Χώρας, «οι πολίτες καλούνται να εγκαταλείψουν το λευκορωσικό έδαφος χωρίς καμία καθυστέρηση οδικώς, μέσα από τα συνοριακά σημεία διελεύσεως με την Λιθουανία, την Πολωνία ή την Λετονία».

Η ανακοίνωση αυτή για άμεση εγκατάλειψη της Λευκορωσίας υπενθυμίζει την πρόσφατη σκλήρυνση της πολωνικής στάσης απέναντι στο Μινσκ. Η Βαρσοβία έχει ήδη αποφασίσει το κλείσιμο των συνοριακών οδών επικοινωνίας με την Λευκορωσία, στα ανατολικά σύνορά της. Η Πολωνία έρχεται σε ευθεία ρήξη με το δικτατορικό καθεστώς του Αλεξάντερ Λιτοφτσένκο και ταυτόχρονα, μετατρέπεται σε χώρο υποδοχής πολιτικών αντιφρονούντων από το Μινσκ, το οποίο διατηρεί άριστες σχέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία και το καθεστώς του Β. Πούτιν. Όντας ουσιαστικά συνοδοιπόροι από την αρχή της πολεμικής διένεξης, οι δύο χώρες συνδιαμορφώνουν ένα κοινό μπλοκ δυνάμεων απέναντι στην Ουκρανία και το σύνολο του δυτικού κόσμου.

Σε αυτήν την αντιπαράθεση με την Δύση είναι δυνατό να ενταχθεί και η χθεσινή απόφαση των ΗΠΑ να καλέσουν, κατά τρόπο ανάλογο με το Παρίσι, Αμερικανούς που βρίσκονται στη Ρωσία σε άμεση εγκατάλειψή της. Αυτή η σκλήρυνση της στάσης μιας σειράς δυικών χωρών το τελευταίο διάστημα (Πολωνία, ΗΠΑ, Γαλλία) δημιουργεί σε κύκλους τη σκέψη, ότι το Κρεμλίνο είναι αποφασισμένο να εντείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των Ουκρανών. Οι χθεσινές σκληρές αναμετρήσεις στη Μπαχμούτ και η απειλητική συγκέντρωση δυνάμεων στα ανατολικά και στα βόρεια της Ουκρανίας συνηγορούν υπέρ αυτής της εκτίμησης.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments