Διεθνή

La Stampa: Νίκη – επιβεβαίωση της κεντροδεξιάς στην Ιταλία

La Stampa: Νίκη – επιβεβαίωση της κεντροδεξιάς στην Ιταλία

Πηγή Φωτογραφίας: Bankingnews

Σαφή νίκη των δεξιών δυνάμεων κατέγραψε η χθεσινή εκλογική αναμέτρηση σε Λάτσιο και Λομβαρδία. Κρίση πολιτικής ηγεσίας ανέδειξε η κάλπη για τις δυνάμεις της ευρύτερης κεντροαριστεράς.

Στο Λάτσιο, μια περιοχή σχεδόν 6 εκατομμυρίων κατοίκων, ο υποψήφιος της κεντροδεξιάς Francesco Rocca υπερτέρησε του κεντροαριστερού υποψήφιου Alessio D’Amato κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες, λαμβάνοντας 53% και 34% αντίστοιχα.

Στη Λομβαρδία, μια περιοχή περίπου 10 εκατομμυρίων κατοίκων, ο Attilio Fontana (Lega / ID) επανεξελέγη κυβερνήτης της περιοχής με 55% των ψήφων έναντι του αριστερού υποψηφίου Pierfrancesco Majorino που συγκέντρωσε το 34%.

Είναι ένα «αποτέλεσμα που εδραιώνει τη στιβαρότητα της κεντροδεξιάς και ενισχύει το έργο της κυβέρνησης», σχολίασε η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι στο Twitter. «Είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι (Forza Italia).

Η συμμετοχή, ωστόσο, ήταν στο ιστορικό χαμηλό. Στη Λομβαρδία διαμορφώθηκε στο 41,6% ενώ στο Λάτσιο στο 37,2%. Η Ρώμη κατέχει το χαμηλότερο ρεκόρ με 33%: δύο στους τρεις πολίτες δεν ψήφισαν.

Γιατί κατέρρευσε η Αριστερά

Η αριστερά, από την άλλη, αναδείχθηκε ένας από τους ηττημένους των εκλογών. Οι αναλυτές αποδίδουν αυτή τη βαριά ήττα στην έλλειψη εθνικής ηγεσίας εντός του Δημοκρατικού Κόμματος (PD/S&D), το οποίο θα εκλέξει τον νέο του γραμματέα την άνοιξη.

Ο πρόεδρος της περιφέρειας Εμίλια-Ρομάνια Στέφανο Μπονακσίνι και η βουλευτής και πρώην ευρωβουλευτής Έλι Σλάιν προηγούνται για να αντικαταστήσουν τον πρώην πρωθυπουργό και γραμματέα του PD Ενρίκο Λέτα.

Υποψήφιοι είναι και οι βουλευτές Gianni Cuperlo και Paola De Micheli. Ο Α. Bonaccini και η Μ. Schlein μίλησαν και οι δύο για μια «προφανή ήττα» της αριστεράς και ζήτησαν μια βαθιά αλλαγή στο κόμμα.

Ένα άλλο διχαστικό στοιχείο, ο τρίτος πόλος, που σχηματίστηκε από το Italia Viva του Ματτέο Ρέντσι και η φιλελεύθερη «Δράση» του Carlo Calenda, που κατέβηκε στις  εκλογές μόνος του στη Λομβαρδία με την πρώην υπουργό Λετίσια Μοράτι και αντ’ αυτού, υποστήριξε τον υποψήφιο της αριστεράς Αλέσιο ντ’ Αμάτο στο Λάτσιο.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments