Διεθνή

Η Ρωσία αναπτύσσει πλοία με πυρηνικά όπλα στη Βαλτική Θάλασσα για πρώτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια

Η Ρωσία αναπτύσσει πλοία με  πυρηνικά όπλα στη Βαλτική Θάλασσα για πρώτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια

Πηγή Φωτογραφίας: Nikkei Asia

«Το βασικό μέρος του πυρηνικού δυναμικού βρίσκεται στα υποβρύχια και τα πλοία επιφανείας του Βόρειου Στόλου», σημείωσε η νορβηγική υπηρεσία πληροφοριών.

Η Ρωσία έχει αρχίσει να αναπτύσσει πλοία με τακτικά πυρηνικά όπλα στη Βαλτική Θάλασσα για πρώτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια, ανέφερε στην ετήσια έκθεσή της η Νορβηγική Υπηρεσία Πληροφοριών.

«Το βασικό μέρος του πυρηνικού δυναμικού βρίσκεται στα υποβρύχια και τα πλοία επιφανείας του Βόρειου Στόλου», σημείωσε η νορβηγική υπηρεσία πληροφοριών.

Τα πολεμικά πλοία του Βόρειου Στόλου πήγαιναν τακτικά στη θάλασσα με πυρηνικά όπλα κατά την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που η σύγχρονη Ρωσική Ομοσπονδία κάνει το ίδιο, αναφέρει η έκθεση.

Ενώ η Ρωσία διαθέτει επίσης υποβρύχιες δυνατότητες, αντιδορυφορικά όπλα και δυνατότητες στον κυβερνοχώρο που θα μπορούσαν να απειλήσουν τη Νορβηγία και τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, τα τακτικά πυρηνικά όπλα είναι «μια ιδιαίτερα σοβαρή απειλή σε πολλά επιχειρησιακά σενάρια στα οποία ενδέχεται να εμπλέκονται χώρες του ΝΑΤΟ», ανέφερε η έκθεση.

Η νορβηγική υπηρεσία πληροφοριών σημείωσε επίσης ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η κλιμάκωση ενός τοπικού πολέμου σε μια ευρύτερη σύγκρουση που περιλαμβάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες, το ΝΑΤΟ και τη Νορβηγία.

Ο οργανισμός εκτίμησε ότι ενώ η Ρωσία θα διατηρήσει, θα εκσυγχρονίσει και θα αναπτύξει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές στο ρωσικό πυρηνικό δόγμα τα επόμενα χρόνια.

Πηγή: POLITICO

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments