Διεθνή

Η Ε.Ε. αποφασίζει νέο πακέτο κυρώσεων

Η Ε.Ε. αποφασίζει νέο πακέτο κυρώσεων

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Οι 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πολύ κοντά στο να υιοθετήσουν νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας πριν την συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Οι 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πολύ κοντά στο να υιοθετήσουν νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας πριν την συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η πληροφορία δεν έχει ακόμη διασταυρωθεί, αλλά έχει διαρρεύσει από υψηλόβαθμα στελέχη της Ε. Ε. στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τις ίδιες ανώνυμες πηγές, ένα νέο, δέκατο πακέτο κυρώσεων είναι βέβαιον ότι θα αποφασιστεί και θα επιβληθεί από τις 27 χώρες μέλη της Ένωσης, αφού οι συνομιλίες μεταξύ των πολιτικών ηγεσιών είναι θετικές και έχει διαμορφωθεί ένα κλίμα ομοφωνίας γύρω από την ανάγκη λήψης πρόσθετων κυρωτικών αποφάσεων.

Υπήρξαν ορισμένες ανησυχίες από κάποια κράτη μέλη σχετικά με το πώς θα λειτουργούσε ένα νέο πακέτο κυρώσεων, δεδομένου ότι η σχετική διαδικασία για τη λήψη της απόφασης αυτής είναι αρκετά περίπλοκη.

Η Ε. Ε. έχει εντοπίσει μέχρι στιγμής περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας αξίας περίπου 33,8 δισεκατομμυρίων ευρώ στο έδαφός της, σύμφωνα με αξιωματούχους της ‘Ένωσης. Πρόκειται για ένα ποσό που έχει «παγώσει» στο εσωτερικό της Ρωσίας.

Το δέκατο πακέτο κυρώσεων που συζητείται στην παρούσα φάση,  έχει σχεδιαστεί για να καταστήσει τη χρηματοδότηση του πολέμου πιο δύσκολη και να αποκόψει τη Ρωσία από πολύτιμα εξαρτήματα που χρειάζονται για την κατασκευή όπλων για το μέτωπο.

Τα μέτρα, τα οποία εξακολουθούν να απαιτούν την ομόφωνη έγκριση όλων των κρατών της ΕΕ, θα στοχεύουν τέσσερις ρωσικές τράπεζες, εισαγωγές και εξαγωγές στη Ρωσία.  Τα συζητούμενα μέτρα πρόκειται να λειτουργούν τιμωρητικά για άτομα που συνδέονται με τους Φρουρούς της Επανάστασης στο Ιράν για την παραγωγή drones, τα οποία χρησιμοποιούνται εναντίον της Ουκρανίας και θα περιορίζουν τις πωλήσεις δορυφορικών δεδομένων της Ευρώπης στην Κίνα.

Από την επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ, η

Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρθηκε ότι όλες μαζί οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας ήταν οι πιο σκληρές που έχει επιβάλει ποτέ το μπλοκ.

Εφαρμοζόμενες σε συγχρονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους συμμάχους στην ομάδα G7 των πιο βιομηχανοποιημένων χωρών στον κόσμο, οι κυρώσεις δεν έχουν ακόμη επιβάλει αλλαγή πορείας από τη Ρωσία, η οποία έχει εντείνει τις επιθέσεις της στην Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες.

Ενόψει της συνεχιζόμενης αδικαιολόγητης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και εν μέσω των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας και της επισιτιστικής ανασφάλειας που προκαλείται από αυτόν τον πόλεμο, πολλοί αναρωτιούνται εάν οι ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας είναι αποτελεσματικές. Η απάντηση στο εύλογο ερώτημα είναι θετική.

Οι κυρώσεις στοχεύουν στο να αποδυναμώσουν την ικανότητα της Ρωσίας να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο και να στοχεύουν συγκεκριμένα τις πολιτικές, στρατιωτικές και οικονομικές ελίτ, που είναι υπεύθυνες για την εισβολή. Τα περιοριστικά μέτρα δεν στοχεύουν τη ρωσική κοινωνία, αλλά τις ηγετικές της μερίδες.

Η Ρωσία καταφέρνει έως τώρα να αντιστέκεται στις πιέσεις των κυρώσεων μέσα από τον έλεγχο κεφαλαίων. Ακόμη και το ρούβλι, το οποίο είχε χάσει πάρα πολύ από τη αξία του στην αρχή της σύγκρουσης, ανέκαμψε γρήγορα και διατήρησε την αξία του, χάρη στους ελέγχους κεφαλαίων που επέβαλε η Τράπεζα της Ρωσίας, ενώ και η απότομη πτώση των εισαγωγών βοηθά επίσης τη ρωσική οικονομία να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις των κυρώσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments