Διεθνή

Η Χέιλι φαίνεται να ξεπερνά τον Τραμπ με ένα στυλ που προηγείται

Η Χέιλι φαίνεται να ξεπερνά τον Τραμπ με ένα στυλ που προηγείται
Η πρώην κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας δοκιμάζει την πρόταση ότι η πολιτική του GOP δεν έχει αλλάξει αμετάκλητα από τον πρόεδρο που υπηρετούσε κάποτε.

Δεν υπήρχαν κόκκινα σκουφάκια ή σημαίες QAnon στο πλήθος όταν η Nikki Haley ανέβηκε στη σκηνή σήμερα στο Charleston Visitor Center. Κανένας πωλητής δεν είχε ανοίξει τα πορτ μπαγκάζ των αυτοκινήτων του στο πάρκινγκ έξω για να μπλουζάκια γεράκι με το πρόσωπό της ζωγραφισμένο πάνω τους. Δεν φαινόταν ένα τζιν γιλέκο ή ροζ καπέλο καουμπόισσας. καμία συλλογική «μπουμπούρα» όταν επικαλέστηκε έναν αντιληπτό πολιτικό εχθρό ή επιπλήξεις της ορδής των ρεπόρτερ που είχαν συσσωρευτεί στο πίσω μέρος του περιπτέρου για να καλύψουν την εκδήλωση.

Αντίθετα, η εκδήλωση έναρξης της Χέιλι ήταν μια βουτιά σε μια πολιτική εποχή πριν από τον Ντόναλντ Τραμπ, ακόμη και όταν κάλεσε μια νέα γενιά να τον διαδεχθεί. Αν ένας Ρεπουμπλικανός ακτιβιστής είχε βγει κάτω από έναν βράχο τα τελευταία 10 χρόνια, η σκηνή μπροστά τους θα ήταν πολύ οικεία. Μιλώντας σε ένα κατάμεστο καλυμμένο περίπτερο, η Χέιλι, 51 ετών, έκανε να ανοίξει την υπόθεση στο εκλογικό σώμα των Ρεπουμπλικανών για να λάβει στα σοβαρά την προσπάθειά της για τον Λευκό Οίκο. Απέφυγε οποιαδήποτε άμεση αναφορά στο πρώην αφεντικό της, παρά το γεγονός ότι ζωγράφισε μια εικόνα ενός κόμματος που θα έπρεπε να απορρίψει «τις μπαγιάτικες ιδέες και τα ξεθωριασμένα ονόματα του παρελθόντος», ενώ απαιτούσε «υποχρεωτικά τεστ διανοητικής ικανότητας για πολιτικούς άνω των 75 ετών».

«Η Αμερική δεν έχει περάσει την ακμή μας», είπε η Haley. «Απλώς οι πολιτικοί μας έχουν ξεπεράσει τους δικούς τους». Το συμβάν δεν στερήθηκε την πυγμαχία και την πολιτική της προσωπικότητας που ο Τραμπ έφτασε να προσωποποιήσει. Η Χέιλι διακωμωδούσε τις αντιπαραθέσεις της με τους παγκόσμιους δεσπότες ως πρέσβειρα του ΟΗΕ και κατήγγειλε τη σοσιαλφιλελεύθερη κουλτούρα που έχει γίνει μπαμπούλα στα δεξιά.

Όμως, στιλιστικά, δεν έμοιαζε καθόλου με τις συγκεντρώσεις που κυριάρχησαν στο συντηρητικό κίνημα από την άνοδο του Τραμπ το 2015, όταν οι ελεύθερες, λαϊκιστικές μονόλογές του σε ένα πλήθος κουστουμαρισμένων, λατρεμένων υποστηρικτών έγιναν τυπικές υποθέσεις. Πράγματι, η πιο εντυπωσιακή στολή στην εκδήλωση της Haley στο κέντρο της πόλης ήταν σε έναν άνδρα που φορούσε χακί παντελόνι και ένα πουκάμισο γκολφ Διακήρυξης.

Μένει να δούμε αν η προσφορά της Haley για το στυλ πολιτικής πριν από τον Τραμπ θα έχει απήχηση πέρα ​​από το προπύργιο υποστήριξης που έχει ο πρώην κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας στην πατρίδα της. Αλλά η απάντηση στην έναρξη της προεκλογικής της εκστρατείας θα προσφέρει ένα πρώιμο τεστ για το ποια – εάν υπάρχει – προσέγγιση μπορεί να λειτουργήσει για έναν υποψήφιο χωρίς το επίθετό του τον Τραμπ.

Ο πρώην πρόεδρος παρατήρησε το γεγονός, και όχι απλώς ως το υπότιτλο των τρυπημάτων της Χέιλι.

Έξω από την αρένα, ένα λευκό φορτηγό ανέβαινε και κατέβαινε στην King Street κρατώντας σημαίες Τραμπ από το κρεβάτι του, μια υπενθύμιση ότι η απόπειρα πλαστογραφήματος κατά MAGA του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος μόλις ξεκίνησε – και μπορεί να σταματήσει πριν από τις προκριματικές εκλογές της Νότιας Καρολίνας. Όταν ο εκπρόσωπος Ραλφ Νόρμαν (R-S.C.), υποστηρικτής της Χέιλι, ανέφερε ονομαστικά τον Τραμπ και πρότεινε στους Ρεπουμπλικάνους να τον ευχαριστήσουν για την προηγούμενη ηγεσία του καθώς κοιτάζουν προς μια νέα κατεύθυνση, έλαβε χλιαρό χειροκρότημα.

«Το 2016, ο Πρόεδρος Τραμπ ήταν ακριβώς αυτό που χρειαζόταν η χώρα μας και το κόμμα μας», είπε ο Νόρμαν, ο οποίος ήταν μέλος της τάξης πρωτοετών μαθητών της Χάλεϊ το 2004 στην Πολιτεία της Νότιας Καρολίνας, και ενέκρινε την υποψηφιότητά της για κυβερνήτη το 2010. Ο βουλευτής, ο οποίος ήταν ένας ένθερμος υποστηρικτής του Τραμπ και ψήφισε κατά της πιστοποίησης των εκλογικών αποτελεσμάτων του 2020, αποκάλεσε τη Χέιλι «σκληρό, τολμηρό ηγέτη που θα αγωνιστεί για την Αμερική».

Ήταν ένα σημάδι ότι η εκλογική περιφέρεια των ψηφοφόρων που θα ενθουσιαστούν με τη Χέιλι μπορεί να είναι έτοιμη να προχωρήσει από τον Τραμπ, αλλά να μην τον αποκηρύξει εντελώς.

Ψηφοφόροι όπως η Diane Whitten της Τζόρτζια, που ήρθε στη συγκέντρωση της Haley με μια φίλη της. Είπε ότι υποστήριζε από καιρό τον 45ο πρόεδρο, αλλά πίστευε ότι «ένα από τα μεγαλύτερα λάθη του Τραμπ είναι το στόμα του». Ενδιαφερόταν να ακούσει από άλλους πιθανούς ηγέτες του GOP, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνήτη της Φλόριντα, Ron DeSantis.

Όπως και άλλοι Ρεπουμπλικάνοι που αναμένεται να μπουν στο γήπεδο, η Haley θα πρέπει να ακολουθήσει μια λεπτή γραμμή στον τρόπο με τον οποίο επικρίνει τον πρώην πρόεδρο και τις πολιτικές και την προσωπικότητά του. Ο Τραμπ έβαλε τη Χέιλι στη διεθνή σκηνή όταν διόρισε την πρέσβειρά της στα Ηνωμένα Έθνη το 2017, μια εμπειρία που διαφημίζει ως μέρος της προσφοράς της στους ψηφοφόρους.

Ο λόγος της ανακοίνωσής της ήταν μια σχετικά απαράμιλλη έκφραση συντηρητισμού χωρίς τις διαφημίσεις. Τόνισε τις γενικές προτεραιότητες του GOP, όπως η ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων και η ενίσχυση των αστυνομικών πόρων, η συρρίκνωση του εθνικού χρέους και η δυνατότητα στους γονείς να έχουν τη δυνατότητα επιλογής σχολείου. Καλώντας για μια χώρα «ισχυρή και περήφανη, όχι αδύναμη και ξύπνια», η Χέιλι είπε ότι η Αμερική θα μπορούσε να αποτρέψει, όχι να ξεκινήσει πολέμους, εάν επενδύσει σε έναν «ισχυρό στρατό».

Δεν αναφέρθηκαν μερικά από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια της εποχής Τραμπ – κυρίως το τέλος της. Έχοντας δηλώσει κάποτε τον Τραμπ τοξικό λόγω του χειρισμού του στην εξέγερση στις 6 Ιανουαρίου, η Χέιλι δεν μίλησε ούτε αναφέρθηκε σε εκείνη την ημέρα στις παρατηρήσεις της. Ενώ αναμφίβολα θα χρειαστεί τους Never Trumpers και τους παραδοσιακούς Ρεπουμπλικάνους στο στρατόπεδό της για να παραμείνει βιώσιμη, ο υπολογισμός την Τετάρτη φάνηκε να είναι ότι πρέπει να συνεχίσει να απευθύνεται στην πιο συντηρητική, αντι-κατεστημένη πτέρυγα του κόμματος.

Αλλά το λεπτό άγγιγμα της Haley δεν πέρασε απαρατήρητο στο Mar-a-Lago. Η εκστρατεία του Τραμπ έστειλε ένα δελτίο τύπου με τίτλο «The Real Nikki Haley» καθώς ολοκληρώθηκε η εκδήλωσή της, και οι σύμμαχοι του πρώην προέδρου επέκριναν τη Haley επειδή απέτυχε να προσφέρει πολιτικές που σαφώς διέφεραν από αυτές του Τραμπ. Μπαίνοντας νωρίς στον αγώνα, η Χέιλι τοποθετήθηκε όχι μόνο για να συλλάβει τα πολυαναγκαία κερδισμένα μέσα τις επόμενες εβδομάδες – πηγαίνει στο Νιου Χάμσαϊρ την Πέμπτη και στην Αϊόβα μετά από αυτό – αλλά και κεφάλαια εκστρατείας. Πολλοί από τους πιθανούς αντιπάλους της στο GOP είναι περιορισμένοι στην ικανότητά τους να συγκεντρώσουν ομοσπονδιακά κεφάλαια μέχρι να μπουν στην κούρσα, αν και ο συνάδελφός της Ρεπουμπλικανός από τη Νότια Καρολίνα, γερουσιαστής Tim Scott, έχει σχεδόν 22 εκατομμύρια δολάρια στο χέρι που θα μπορούσαν να μεταφερθούν σε λογαριασμό προεδρικής εκστρατείας.

Η Νταϊάνα Στίβενσον από την Κολούμπια, η οποία βρισκόταν ήδη στο Τσάρλεστον για μια άλλη εκδήλωση, ήρθε μετά την ανακοίνωση της Χέιλι για να ζητωκραυγάσει τη γυναίκα που υποστήριξε για κυβερνήτη το 2010 – την οποία παρακολούθησε στην πρώτη σκηνή του ντιμπέιτ να αντιμετωπίζει μια χούφτα καταξιωμένων ανδρών υποψηφίων. «Και τα έσκισε όλα», είπε ο Στίβενσον. «Ήταν υπέροχο να το παρακολουθήσεις. Νομίζω ότι θα μπορούσε να το ξανακάνει».

Όμως, η Στίβενσον, όπως και κάποιοι άλλοι θαυμαστές της Χάλεϊ που ήταν παρόντες την Τετάρτη, είπε ότι ήταν επίσης πρόθυμη να δει ποιοι άλλοι υποψήφιοι μπήκαν στον αγώνα. Στην περίπτωση του Stevenson, εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για τον Scott. “Έχουμε ανοιχτό πλάνο – παρόλο που έχουμε έναν πρώην πρόεδρο υποψήφιο, θα έχουμε ένα ανταγωνιστικό πρωταρχικό πεδίο για πρώτη φορά από το 2016”, δήλωσε ο Michael Bayham, ο οποίος ταξίδεψε στην ανακοίνωση της Haley εκτός Νέας Ορλεάνης. Προηγουμένως υπηρέτησε ως γραμματέας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της Λουιζιάνα και παραμένει ενεργός στην πολιτική του GOP εκεί. «Η Nikki παρουσίαζε πάντα καλά τον εαυτό της», είπε ο Bayham, «άρα είμαι περίεργος πώς θα κάνει την υπόθεσή της και θα δημιουργήσει μια εκλογική περιφέρεια αυτή τη στιγμή σε έναν τομέα που κυριαρχείται από τον Trump και τον DeSantis».

Πηγή: politico.com/By NATALIE ALLISON

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments