Διεθνή

Μπλίνκεν: Η Κριμαία είναι μια «κόκκινη γραμμή» για τον Πούτιν

Μπλίνκεν: Η Κριμαία είναι μια «κόκκινη γραμμή» για τον Πούτιν

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Μια ουκρανική προσπάθεια να ανακαταλάβει την Κριμαία θα ήταν μια κόκκινη γραμμή για τον Βλαντιμίρ Πούτιν που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρύτερη ρωσική απάντηση, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν

Μια ουκρανική προσπάθεια να ανακαταλάβει την Κριμαία θα ήταν μια κόκκινη γραμμή για τον Βλαντιμίρ Πούτιν που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρύτερη ρωσική απάντηση, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν σε μια κλήση του Zoom με μια ομάδα ειδικών την Τετάρτη. Ο Ρώσος πρόεδρος βλέπει την Κριμαία ως πλήρως μέρος της Ρωσίας, όχι της Ουκρανίας, και δεν θα ήθελε να δει τη χερσόνησο να ξεριζώνεται από τα νύχια του – παρόλο που αυτό ακριβώς έκανε στην Ουκρανία πριν από σχεδόν μια δεκαετία. Οι κυβερνήσεις των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών έχουν πει επανειλημμένα από τότε ότι «η Κριμαία είναι Ουκρανία».

Τα σχόλια του κορυφαίου διπλωμάτη, που σίγουρα θα απογοητεύσουν το Κίεβο, ήρθαν όταν κάποιος σε ιδιωτική κλήση ρώτησε εάν οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να βοηθήσουν την Ουκρανία να πραγματοποιήσει τον μακροπρόθεσμο στόχο της να ανακαταλάβει τα εδάφη που κατέλαβε η Μόσχα. Σύμφωνα με τέσσερα άτομα που γνωρίζουν την απάντηση του Blinken, μετέφερε ότι οι ΗΠΑ δεν ενθαρρύνουν ενεργά την Ουκρανία να ανακαταλάβει την Κριμαία, αλλά ότι η απόφαση είναι αποκλειστικά του Κιέβου. Η κύρια εστίαση της διοίκησης είναι να βοηθήσει την Ουκρανία να προχωρήσει εκεί που διεξάγεται ο αγώνας, κυρίως στα ανατολικά.

Αυτή η αξιολόγηση απηχεί σχόλια από αξιωματούχους του Πενταγώνου τις τελευταίες εβδομάδες, οι οποίοι μίλησαν για τη σκληρή μάχη που εξακολουθεί να μαίνεται στο Ντονμπάς και στο νότο της χώρας, και οι οποίοι αμφισβήτησαν την ικανότητα της Ουκρανίας να καταλάβει την Κριμαία στο εγγύς μέλλον. Ο Blinken, σύμφωνα με δύο από τους ανθρώπους, έδωσε την εντύπωση ότι οι ΗΠΑ δεν θεωρούν σοφή κίνηση αυτή τη στιγμή την ώθηση για ανακατάληψη της Κριμαίας. Δεν είπε αυτά τα λόγια ρητά, υπογράμμισαν.

Δύο άλλα άτομα δεν δέχτηκαν τα σχόλια του Blinken έτσι. Ο γραμματέας παρατήρησε ότι είναι αποκλειστικά η απόφαση των Ουκρανών για το τι προσπαθούν να πάρουν με τη βία, όχι της Αμερικής. Αυτό τους σήμανε ότι ο Blinken ήταν πιο ανοιχτός σε ένα πιθανό παιχνίδι της Ουκρανίας για την Κριμαία. Ενώ διπλωμάτες και στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ δεν αμφιταλαντεύτηκαν ποτέ να δηλώσουν δημόσια ότι η Κριμαία είναι μέρος της Ουκρανίας, από το 2014 έχουν κάνει λίγα για να αμφισβητήσουν την εισβολή και την κατοχή της Ρωσίας στη χερσόνησο. «Συνολικά το μήνυμα είναι ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα από εδώ, με πραγματικά ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα και των δύο πλευρών να κάνει μεγάλα κέρδη», είπε ένας από τους ανθρώπους.

Τα τέσσερα άτομα μίλησαν στο POLITICO υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσουν το περιεχόμενο μιας συνομιλίας εκτός ηχογράφησης. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να σχολιάσει την κλήση Zoom, παρόμοια με άλλα που είχε ο υπουργός με ειδικούς για να πάρει εξωτερικές προοπτικές για τη σύγκρουση. Ο Μπλίνκεν θα συμμετάσχει με ξένους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων Ουκρανών αξιωματούχων, στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου αυτή την εβδομάδα. Ο διπλωμάτης θα τους μιλήσει για το πώς να συντονίσουν τη μελλοντική βοήθεια για την ασφάλεια στη χώρα καθώς ο πόλεμος μπαίνει στο δεύτερο έτος του.

Ο Μπλίνκεν, ο οποίος συνοδευόταν από την υφυπουργό Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ στη σύνοδο, είναι ο τελευταίος ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν που έριξε λίγο κρύο νερό στα ουκρανικά σχέδια στην Κριμαία. Πριν από δύο εβδομάδες, ανώτεροι αξιωματούχοι του Πενταγώνου είπαν στα μέλη της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής ότι δεν πίστευαν ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να ανακαταλάβει τη χερσόνησο στο εγγύς μέλλον. Αυτή η αξιολόγηση ακολούθησε τα σχόλια του στρατηγού Mark Milley, του προέδρου του Joint Chiefs, ο οποίος έχει από καιρό σηματοδοτήσει σκεπτικισμό σχετικά με τις προοπτικές μιας ουκρανικής προέλασης.

«Εξακολουθώ να υποστηρίζω ότι για φέτος θα ήταν πολύ, πολύ δύσκολο να εκδιωχθούν στρατιωτικά οι ρωσικές δυνάμεις από όλη — κάθε ίντσα της Ουκρανίας και την κατεχόμενη — ή τη ρωσοκρατούμενη Ουκρανία», είπε κατά τη διάρκεια συνάντησης της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας στο Γερμανία στις 20 Ιανουαρίου. «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να συμβεί. Δεν σημαίνει ότι δεν θα συμβεί, αλλά θα ήταν πολύ, πολύ δύσκολο».

Ορισμένοι ειδικοί δεν πιστεύουν ότι η Ουκρανία θα προσπαθήσει να ανακαταλάβει την Κριμαία, αλλά αντίθετα θα προσπαθήσει να την απομονώσει. «Υπάρχουν τρία κρίσιμα σημεία: η χερσαία γέφυρα προς τη Ρωσία, η γέφυρα του στενού Κερτς και η ναυτική βάση στη Σεβαστούπολη. Θα έπρεπε να χτυπήσουν και τους τρεις», είπε ο Κουρτ Βόλκερ, ο πρώην ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Ουκρανία, ο οποίος δεν συμμετείχε στο τηλεφώνημα. «Αυτό θα άφηνε πολλές ρωσικές δυνάμεις χωρίς επαρκή υποστήριξη, χωρίς η Ουκρανία να προσπαθεί πραγματικά να κατακτήσει την Κριμαία, και θα εξακολουθούσε να είναι ένα σοβαρό πλήγμα στη στρατιωτική προσπάθεια της Ρωσίας».

Πηγή: Politico.com/By ALEXANDER WARD and PAUL MCLEARY

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments